Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
22.4 C
Athens

Βρέθηκε διαμάντι 2.492 καρατίων – Το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο

Ένα διαμάντι εντυπωσιακού μεγέθους, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο 2.492 καρατίων, το οποίο μετά βίας χωράει στην παλάμη ενός χεριού, βρέθηκε σε ένα ορυχείο της Μποτσουάνας, ανακοίνωσε μια καναδική εταιρεία εξόρυξης.

Αυτό το πολύτιμο πετράδι, το οποίο εντοπίστηκε στο ορυχείο Καρόβε στο βορειοανατολικό τμήμα της Μποτσουάνας, της μεγαλύτερης παραγωγού διαμαντιών στην Αφρική, είναι «ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί», υπογραμμίζει η εταιρεία Lucara σε ένα δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μποτσουάνας, όπως και με πολλούς ειδικούς, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει ποτέ βρεθεί στη γη.

Αναφορικά με τα καράτια, δεν απέχει πολύ από το γνωστότερο στον κόσμο μεγαλύτερο διαμάντι, το “Cullinan”, άνω των 3.100 καρατίων, το οποίο βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύψαμε αυτό το εντυπωσιακό διαμάντι», δήλωσε ο Ουίλιαμ Λαμπ, διευθύνων σύμβουλος της Lucara, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο οποίος, όμως, δεν έδωσε καμία διευκρίνιση σχετικά με την αξία του λίθου ούτε την ποιότητά του.

Το διαμάντι αναμένεται να παρουσιαστεί στον πρόεδρο Μογκουέτσι Μασίσι, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ποτέ βρεθεί στη χώρα της νότιας Αφρικής, αλλά και σε δημοσιογράφους στο Καμπορόν αργότερα.

«Η ιστορική ανακάλυψη αυτού του ακατέργαστου διαμαντιού, η σημαντικότερη εδώ και 120 χρόνια, προκαλεί ενθουσιασμό», είπε ο Τομπίας Κόρμιντ, ο γενικός διευθυντής του 77 Diamonds, του μεγαλύτερου διαδικτυακού κοσμηματοπωλείου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο μεγάλος πολύτιμος λίθος είναι «το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που έχει βρεθεί μετά την ανακάλυψη του διαμαντιού Cullinan», το οποίο είχε κοπεί σε πολλά κομμάτια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ήταν «μεταξύ των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος».

Αυτή η ανακάλυψη «οφείλεται σε μεγάλο μέρος σε μια πρόσφατη τεχνολογία» ανίχνευσης με ακτίνες Χ, η οποία χρησιμοποιείται από τη Lucara από το 2017, «που επιτρέπει την εξόρυξη μεγαλύτερων πολύτιμων λίθων από το έδαφος χωρίς να σπάνε σε πολλά κομμάτια», εξηγεί ο ειδικός.

Η Μποτσουάνα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς διαμαντιών παγκοσμίως, τα οποία συνιστούν τη βασικότερη πηγή εσόδων της, αντιπροσωπεύοντας το 30% του ΑΕΠ της και το 80% των εξαγωγών της.

Όπως επισημαίνει η Lucara στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, τα έσοδα από τα διαμάντια προσφέρουν στην Μποτσουάνα «σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη», χρηματοδοτώντας «απαραίτητους τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία», όπως και τις υποδομές αυτής της χώρας των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει σήμερα τη Γη και ένας άλλος θα γίνει ένα μίνι φεγγάρι...

Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορώντας στο Διάστημα καταφτάνουν καθημερινά στη διαστημική μας γειτονιά. Κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από...

Πραγματικότητα ο πρώτος “ιδιωτικός περίπατος” στο διάστημα – “Από εδώ η Γη μοιάζει με...

Περισσότερα από 700 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, το πλήρωμα της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX έγραψε ιστορία καθώς ολοκλήρωσε τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό...

Η αγκαλιά με ένα σκύλο είναι το καλύτερο φυσικό αναλγητικό

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών έρευνες με στόχο τον εντοπισμό κάποιων φυσικών αναλγητικών, κάποιων δραστηριοτήτων ή μεθόδων που χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, "Αριστερά", «Δεξιά», Γαλλία,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Σεπτεμβρίου καθιερώνονται οι όροι “Αριστερά” και “Δεξιά”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1789... Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

Θεαματικό βίντεο δείχνει τις μεταμορφώσεις των ηπείρων τα τελευταία 1,8 δισ. χρόνια

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα των τεκτονικών πλακών που επιπλέουν πάνω στον γήινο μανδύα, διεθνής ομάδα γεωλόγων δημιούργησε το πρώτο timelapse της μετακίνησης των ηπείρων τα...

Σαμ Μπάρτραμ: Η απίστευτη ιστορία του γκολκίπερ που τον ξέχασαν κάτω από τα γκολπόστ…...

Μια ψυχρή ημέρα του 1937, μια πυκνή ομίχλη έπεσε στο Stamford Bridge, την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Καθώς ξεκίνησε ο αγώνας μεταξύ της...
H άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που μπορεί να επηρεάζει τη μακροζωία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη  πρωτεΐνη, γνωστή ως OSER1, έχει σημαντική επίδραση στη μακροζωία. Επειδή η πρωτεΐνη υπάρχει σε διάφορα ζώα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα «διαμάντια» Βρυξελλών, τα κρυφά γκάλοπ…

…και τα λουλούδια σε Τσακαλώτο - Δραγασάκη… Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Σας άφησα λίγο πριν...

Αποκαλύφθηκε κομμάτι χαμένης ηπείρου 3 δισ. ετών γεμάτο διαμάντια

Ανακαλύφθηκε κομμάτι μιας χαμένης ηπείρου, που κρύβεται κάτω από τον Καναδά, στους βράχους της...

Diamond League: Τέταρτο σερί διαμάντι για την Στεφανίδη

Με άλμα στα 4.83 μέτρα στο επί κοντώ, η Κατερίνα Στεφανίδη θριάμβευσε για ακόμη...

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας!

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας! Τα διαμάντια είναι στην πραγματικότητα ασταθή στη θερμοκρασία και πίεση...