Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
26.3 C
Athens

Το πρωϊνό της 7ης Οκτωβρίου 2023 ο κόσμος πάγωσε

Η σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ «Supernova» ήταν τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου 2023 όταν τρομοκράτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και επιτέθηκαν εναντίον συμμετεχόντων στο φεστιβάλ μουσικής “Supernova Sukkot Gathering”, σκοτώνοντας 260 άτομα.

Η εορταστική μέρα για την εβραϊκή γιορτή Σιμχάτ Τορά μετατράπηκε σε μια πραγματική κόλαση, όταν χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς ξεχύθηκαν από τη Γάζα και έσπειραν τον όλεθρο στο πέρασμά τους.

Συνολικά 1.200 ψυχές χάθηκαν. Άλλοι 250 απήχθησαν και κρατήθηκαν όμηροι. Χιλιάδες άλλοι απέμειναν τραυματισμένοι και σημαδεμένοι, σωματικά και ψυχικά.

Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κατανοητό το μέγεθος, η έκταση του τρόμου εκείνης της μέρας.  Αυτή η φρικτή τρομοκρατική επίθεση άφησε πίσω της ένα έθνος συντετριμμένο από θλίψη και οργή. Τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου αξίζουν δικαίωση. Ο λαός του Ισραήλ αξίζει ασφάλεια. Και ο λαός της Γάζας αξίζει ένα μέλλον απαλλαγμένο από την τυραννία της Χαμάς.

Ο ολέθριος πόλεμος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Γάζας έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων γυναικών και παιδιών που έχει καταγραφεί σε έναν χρόνο από οποιονδήποτε από τους πολέμους των τελευταίων δύο δεκαετιών: με τις πιο συντηρητικές θεωρήσεις περισσότερες από 6.000 γυναίκες και 11.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από ισραηλινές επιχειρήσεις τους τελευταίες 12 μήνες, ενώ 25.000 παιδιά έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους, σημειώνει έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Oxfam.

«Ο πόλεμος στη Γάζα είναι πόλεμος κατά των γυναικών» τονίζει η Μαρίζ Γκιμόντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης του ΟΗΕ Γυναίκες για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Χάνουν τη ζωή τους, είναι άρρωστες, πεινασμένες, εξουθενωμένες, κρατώντας ενωμένες τις οικογένειές τους παρά τον συνεχή φόβο και τις απώλειες».

Είναι αυτές, πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες και τα παιδιά τους, που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα. Αποτελούν το 56% των νεκρών και οι επιζώσες έχουν να αντιμετωπίσουν ανείπωτες συνθήκες μιας πραγματικής κόλασης ανάμεσα σε ερείπια και βομβαρδισμούς, όπως καταδεικνύει και έκθεση της Action Aid.

Το υγειονομικό σύστημα έχει καταρρεύσει έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, σχεδόν το 84% των κτιρίων που στέγαζαν κέντρα υγείας έχουν καταστραφεί ή έχουν σοβαρές βλάβες και όσα λειτουργούν στερούνται φαρμάκων, ασθενοφόρων, ακόμη και ηλεκτρισμού ή νερού.

Εκτιμάται πως 177.000 γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ανάμεσά στους 162.000 που πάσχουν ή απειλούνται από σοβαρά νοσήματα περιλαμβανομένου του καρκίνου.

Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι καθολικό και είναι καιρός ο κόσμος να αναγνωρίσει ότι ο αγώνας του Ισραήλ, δεν είναι μόνο δικός του. Είναι ένας αγώνας για όσους πιστεύουν στο δικαίωμα οι άνθρωποι να ζουν χωρίς φόβο, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε συνθήκες ειρηνικές, και να υπάρχουν σε έναν κόσμο όπου το κακό δεν θα μένει ατιμώρητο. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου είναι η κλιμάκωση μιας μακροχρόνιας και βαθύρριζης υποκίνησης, στρατιωτικοποίησης και ιδεολογικής κατήχησης, με σκοπό την εξόντωση του Ισραήλ.

Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Οι ηγέτες της οργάνωσης έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως απώτερος στόχος τους, είναι ο αφανισμός του εβραϊκού κράτους και για να το πετύχουν, δεν διστάζουν να θυσιάσουν τις ζωές αθώων πολιτών – τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολάχ απειλεί να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».

Και δυστυχώς, αν και σήμερα θυμόμαστε τα όσα συνέβησαν μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, η ανησυχία τώρα στρέφεται στο Λίβανο όπου συνεχίζονται με σφοδρότητα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον εκατοντάδων θέσεων της Χεζμπολά τις τελευταίες μέρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 492 ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 35 παιδιών, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας που έζησε την πιο πολύνεκρη ημέρα αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σκηνές αποκάλυψης στη Βηρυτό

Εφιαλτική νύχτα βιώνουν οι κάτοικοι στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ πραγματοποίησε διαδοχικές και δη σφοδρότατες αεροπορικές επιδρομές. Ανταποκριτές του BBC και του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν...

Ισραήλ: Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα ενόψει της επετείου της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την...

Νέες μάχες στον νότιο Λίβανο – Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 11 Έλληνες 

Το ένοπλο κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι μέλη του εμπλέκονται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα των δυο χωρών, ενώ...

Ερντογάν κατά Ισραήλ: Θα αντισταθούμε στα “ύπουλα σχέδια” διαμοιρασμού της περιοχής μας

Για ύπουλο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή και στρέφεται κατά της Τουρκίας έκανε λόγο εμμέσως πλην σαφώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η...

Χαμενεΐ: Αν θέλει ο Θεός, θα καταστρέψουμε το Ισραήλ – Δεν θα βιαστούμε να...

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, στο κήρυγμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής, διεμήνυσε ότι ο «εχθρός μας είναι ένας»,...

Νέος πολύνεκρός βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Βηρυτό μετά τις μάχες στον νότιο Λίβανο

Νέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολά,...
σαν σήμερα, δυτική, ανατολική, Γερμανία, ενοποίηση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Οκτωβρίου ενοποιούνται Δυτική και Ανατολική Γερμανία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1990.... Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ενοποιούνται και επίσημα, μετά από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου και χωρισμού. Η μέρα αυτή γίνεται ομοσπονδιακή γιορτή.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Washington Post: “Οι βομβητές κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ και σχεδιάστηκαν από την Μοσάντ”

Νέες λεπτομέρειες για την ταυτόχρονη ανατίναξη βομβητών της Χεζμπολάχ (εικόνα πάνω από AFP), τον...

Σκηνές αποκάλυψης στη Βηρυτό

Εφιαλτική νύχτα βιώνουν οι κάτοικοι στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ πραγματοποίησε διαδοχικές και δη...

Ισραήλ: Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα ενόψει της επετείου της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού...

Νέες μάχες στον νότιο Λίβανο – Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 11 Έλληνες 

Το ένοπλο κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι μέλη του εμπλέκονται σε...