Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.2 C
Athens

Τι αλλάζει με το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους – Ποιους αφορά

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος για περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές που διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής).

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο οι χαμηλότερες χρεώσεις θα εφαρμοστούν κατά τις μεσημβρινές ώρες, πιθανότατα μεταξύ 14:00-16:00.

Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό διαφοροποιείται κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο ανάλογα με τους μήνες κατανάλωσης, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής, όταν εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα.

Ένας από τους στόχους που προωθούνται με το νέο μέτρο είναι η εφαρμογή της χαμηλής χρέωσης τις ώρες που υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.

Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά.

Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πορτοκαλί χρώμα).

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το χειμερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου.

Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Το θερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπου οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Βήμα βήμα η υποβολή αιτήσεων για το νυχτερινό ρεύμα

Η αίτηση για το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου και η διαδικασία γίνεται με δύο τρόπους:

  • Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ
  • Τηλεφωνικά στο 800 400 4000

Σημειώνεται ότι υπάρχει δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης (νυχτερινό ρεύμα).

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες της μειωμένης χρέωσης όπως αυτές φαίνονται παραπάνω.

Συμφέρει σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική μας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο ή μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Βεβαίως υπάρχουν και αρκετές συσκευές όπως για παράδειγμα ψυγεία, καταψύκτες που λειτουργούν όλο το 24ωρο, οπότε μπορούμε να έχουμε σημαντική οικονομία έτσι κι αλλιώς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εκπληκτικός φωτισμός στο ναό του Ποσειδώνα

Ο Ναός του Ποσειδώνα, μνημείο δωρικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 440 π.Χ. πάνω στα ερείπια ενός πώρινου αρχαϊκού ναού, βρίσκεται εκεί όπου το Μυρτώο...

Νεκρός ορειβάτης στον Όλυμπο- Στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά της σορού του

Σορός αλλοδαπού εντοπίστηκε σε δύσβατο σημείο πλησίον του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, όπως αναφέρει ενημέρωση της πυροσβεστικής. Η σορός μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο, όπου παρελήφθη από...

“Αγωνία” του Ελον Μασκ για το δημογραφικό της Ελλάδας

Ο CEO του X Έλον Μασκ αναφέρθηκε μέσα από ανάρτηση του στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Ουάου, σχεδόν διπλάσιος αριθμός ανθρώπων πέθαναν από τα μωρά που γεννήθηκαν στην...

Κενό 18.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία

Με χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λειτουργούν τα σχολεία, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης...

Έρχεται ο νέος ΚΟΚ: Αυστηροποιούνται οι ποινές για κόκκινο, κράνος, αλκοόλ, ζώνη και κινητό

Κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει...

Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί για εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται τα μέλη δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων τα οποία πραγματοποιούσαν εικονικές συνταγογραφήσεις, προκαλώντας ζημιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών...

Καιρός: Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες

Φθινοπωρινός αναμένεται ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νυχτερινό ρεύμα: Οι αλλαγές και το όφελος για τους καταναλωτές

Στις 7 το πρωί, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου...

ΥΠΕΝ: Aλλαγές στο νυχτερινό ρεύμα με στόχο χαμηλότερο κόστος

Πακέτο παρεμβάσεων που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή κινήτρων για μεταφορά της...

Νυχτερινό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος από την Κυριακή

Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή 1η Μαΐου το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας...

Ξεκινά το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

Συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00) θα ισχύσει από την προσεχή Τρίτη 1η Μαϊου έως...