Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
24.9 C
Athens

Θεαματικό βίντεο δείχνει τις μεταμορφώσεις των ηπείρων τα τελευταία 1,8 δισ. χρόνια

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα των τεκτονικών πλακών που επιπλέουν πάνω στον γήινο μανδύα, διεθνής ομάδα γεωλόγων δημιούργησε το πρώτο timelapse της μετακίνησης των ηπείρων τα τελευταία 1,8 εκατομμύρια χρόνια.

Ο χορός των τεκτονικών πλακών από τη διάσπαση της υπερηπείρου Νούνα μέχρι σήμερα.

Το βίντεο, το οποίο συνοδεύει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geoscience Frontiers, ξεκινά με τον πλανήτη όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Καθώς ο χρόνος αρχίζει να κυλά αντίστροφα, η Ινδία κινείται προς τα νότια μαζί με τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς η αρχαία ήπειρος Γκοντβάνα αρχίζει να σχηματίζεται στο νότιο ημισφαίριο.

Περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν (MA στο βίντεο), όταν οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στον πλανήτη, η Γκοντβάνα ήταν ενωμένη με τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη νότια Ασία και σχημάτιζε την υπερήπειρο Παγγαία.

Με τη σειρά τους, η Παγγαία και η Γκοντβάνα σχηματίστηκαν από τα θραύσματα μιας ακόμα αρχαιότερης υπερηπείρου, της Ροδίνιας.

Και η Ροδίνια όμως προέκυψε από τη διάσπαση της υπερηπείρου της Νούνα πριν από 1,35 εκατ. χρόνια.

Τεκτονικός πλανήτης

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος που διαθέτει τεκτονικές πλάκες: ο εξωτερικός φλοιός της είναι σπασμένος σε κομμάτια που είτε συγκρούονται το ένα με το άλλο και σχηματίζουν βουνά είτε απομακρύνονται και ανοίγουν χάσματα που τελικά γεμίζουν και μετατρέπονται σε ωκεανοί, εξηγεί στο The Conversation ο Άλαν Κόλινς του Πανεπιστημίου της Αλελαΐδας, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη.

Ειδικά ο σχηματισμός βουνών έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη χημεία του πλανήτη και την εμφάνιση ζωής, εξηγεί ο ερευνητής. Τα πετρώματα που εκτίθενται στην ατμόσφαιρα διαβρώνονται και τα συστατικά τους καταλήγουν στα ποτάμια και τελικά στις θάλασσες όπου έζησαν οι πρώτοι οργανισμοί.

Ένα από τα στοιχεία αυτά είναι ο φώσφορος, βασικό συστατικό του μορίου του DNA. Ένα άλλο είναι το μολυβδένιο, το οποίο χρησιμοποιούν ορισμένα μικρόβια για να αντλούν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να παράγουν πρωτεΐνες, τους δομικούς λίθους της ζωής.

Ακόμα, ορισμένα από τα εκτεθειμένα πετρώματα αντιδρούν με το διοξείδιο του άνθρακα και το αφαιρούν από την ατμόσφαιρα, ένας βασικός μηχανισμός που προστατεύει τον πλανήτη από ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

To timelapse τελειώνει γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, την εποχή της υπερηπείρου Νούνα. Οι ερευνητές δηλώνουν ωστόσο πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να φτάσουν ακόμα πιο πίσω στον χρόνο.

Συγκεκριμένα, θέλουν να εξετάσουν τις γεωλογικές μεταβολές που έφεραν οι πρώτοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, χάρη στους οποίους η ατμόσφαιρα απέκτησε οξυγόνο.

Ένα μέρος αυτού του οξυγόνου κατέληξε στους ωκεανούς και επηρέασε τη διαλυτότητα ορισμένων μετάλλων. Αυτά τα μέταλλα αργότερα επικάθισαν και σχημάτισαν κοιτάσματα, τα οποία ίσως εντοπίσουμε μια μέρα μελετώντας την ιστορία της Γης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η αγκαλιά με ένα σκύλο είναι το καλύτερο φυσικό αναλγητικό

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών έρευνες με στόχο τον εντοπισμό κάποιων φυσικών αναλγητικών, κάποιων δραστηριοτήτων ή μεθόδων που χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, "Αριστερά", «Δεξιά», Γαλλία,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Σεπτεμβρίου καθιερώνονται οι όροι “Αριστερά” και “Δεξιά”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1789... Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

Σαμ Μπάρτραμ: Η απίστευτη ιστορία του γκολκίπερ που τον ξέχασαν κάτω από τα γκολπόστ…...

Μια ψυχρή ημέρα του 1937, μια πυκνή ομίχλη έπεσε στο Stamford Bridge, την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Καθώς ξεκίνησε ο αγώνας μεταξύ της...
H άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που μπορεί να επηρεάζει τη μακροζωία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη  πρωτεΐνη, γνωστή ως OSER1, έχει σημαντική επίδραση στη μακροζωία. Επειδή η πρωτεΐνη υπάρχει σε διάφορα ζώα,...

Οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν σε 6 μήνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το εντυπωσιακό σύστημα δακτυλίων του Κρόνου είναι το πιο συναρπαστικό και εμβληματικό ουράνιο χαρακτηριστικό του ηλιακού μας συστήματος. Την...

NASA: Υποστηρίζει ότι βρήκε την απάντηση στο μυστήριο της εξαφάνιση του νερού που υπήρχε...

Ο Άρης ήταν κάποτε ένας πλανήτης που το νερό υπήρχε άφθονο στην επιφάνεια του όπως φαίνεται από τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες γνωρίζουν...

Ο μυστηριώδης τεράστιος κρατήρας στην Βοιωτία (βίντεο)

Δέος προκαλεί αυτός ο τεράστιος κρατήρας, στη Βοιωτία. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλικά Βοιωτίας, με διάμετρο που ξεπερνά τα 200 μ. και βάθος περίπου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΔΕΙΤΕ την γη χωρίς νερό

Αυτή είναι η Γη χωρίς Νερό.

Η Γη βράζει. Γιατί και πόσο ακόμη;

Για ορισμένους Ευρωπαίους είναι ίσως δύσκολο να πιστέψουν ότι καταρρίφθηκε για δύο διαδοχικές ημέρες...

Άρης: Η πιο καθαρή εικόνα που τραβήχτηκε ποτέ

Η πιο καθαρή εικόνα του Άρη που τραβήχτηκε ποτέ

Ο πυρήνας της Γης πάτησε φρένο και αλλάζει η διάρκεια της μέρας

Ανεπαίσθητη προς το παρόν η μεταβολή του χρόνου στον πλανήτη Ενδιαφέροντα ευρήματα μιας νέας μελέτης...