Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
29.2 C
Athens

Τέλος στο λιγνίτη δίνει η ΔΕΗ από το 2026 – Άγνωστο το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5

Η ΔΕΗ σκοπεύει να αποσύρει τις μονάδες λιγνίτη ως το 2026, στα πλαίσια της νέας της στρατηγικής που παρουσίασε χθες (27.6.2024) στη γενική συνέλευση η διοίκηση.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπήκε μόλις το τελευταίο έτος σε δοκιμαστική λειτουργία.

Προ ημερών ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι δεν αναμένει πως η μονάδα θα αλλάξει καύσιμο ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον, για παράδειγμα ως μονάδα φυσικού αερίου.

Ως εκ τούτου, άγνωστο παραμένει σήμερα το τι θα συμβεί με αυτή την επένδυση, η οποία ήταν της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λιγνιτικές μονάδες αποτελούν πλέον βάρος για τη ΔΕΗ, καθώς αποτελούν τους ακριβότερους σταθμούς στο ελληνικό σύστημα εφόσον επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος των εκπομπών CO2.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει ακόμα ένα οικονομικό κίνητρο να τις αποσύρει, καθώς είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια πράσινη ρότα με όσο το δυνατόν χαμηλότερες εκπομπές κάθε χρόνο προκειμένου να εξασφαλίζει τις στοχεύσεις που θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις μέρες μας για το δανεισμό.

Η επιχείρηση δίνει μάχη τα τελευταία χρόνια για να παραμείνει σε πορεία επίτευξης αυτών των στόχων και φιλοδοξεί στο μέλλον να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα μέσω της μετεξέλιξης του χαρτοφυλακίου της.

Όπως ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 3 Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1866: Η Πρωσία γίνεται ηγέτιδα δύναμη του γερμανικού έθνους, νικώντας την Αυστρία στη...

Φωτιά στην Θάσο: Κεραυνοί άναψαν δύο διαφορετικές εστίες

Δύο διαφορετικές φωτιές ξέσπασαν τα ξημερώματα στην Θάσο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική προκλήθηκαν από έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Οι φωτιές καίνε σε δασικές εκτάσεις και οι φλόγες δεν...

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού θα χτυπήσει η 48ωρη κακοκαιρία

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ το πρωί της Τετάρτης (3/7) με τα επικαιροποιημένα προγνωστικά στοιχεία για την πορεία της κακοκαιρίας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τετάρτη 3 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα: Ανατόλιος, Ζουμπουλία, Υάκινθος, Υακίνθη, Υάνθη, Ιάνθη.

Δολοφονία στο Ψυχικό: «Χαρτογραφούν» το δρομολόγιο του εκτελεστή του 54χρονου – «Ανοίγουν» οι φάκελοι...

Μόλις 30 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο στυγνός δολοφόνος για να αδειάσει τον γεμιστήρα στον 54χρονο τοπογράφο την ώρα που στάθμευε το αυτοκίνητο έξω από την...

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (2/7) νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ...

Καιρός: Επικίνδυνες καταιγίδες έως την Πέμπτη

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με βροχές και καταιγίδες όμως το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και τα βόρεια, πιο ισχυρές στην Μακεδονία....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Tιμολόγια ρεύματος: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για να μειωθούν οι τιμές

Νέα μέτρα με στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος που πληρώνουν τα νοικοκυριά...

Τιμολόγια ρεύματος: Η ζώνη χαμηλής χρέωσης θα «μετακομίσει» το… μεσημέρι

Ζήτημα λίγων εβδομάδων θεωρείται πλέον η υιοθέτηση φθηνού τιμολογίου ρεύματος κατά τις μεσημεριανές ώρες. ...

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ: Ζαλίζει το εξωπραγματικό ποσο

Στα «χέρια» της ΔΕΗ περνάει η εταιρεία Κωτσόβολος. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, την Τετάρτη,...

Περαιτέρω μείωση στα τιμολόγια ρεύματος για το Μάρτιο από τη ΔΕΗ

Περαιτέρω μείωση στο "πράσινο" τιμολόγιο για το Μάρτιο, στα 10,8 σεντς ανά κιλοβατώρα ανακοίνωσε...