Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
32.5 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: “Πόλεμος” μεταξύ Κασσελάκη – Τσίπρα – Oλοταχώς για νέα διάσπαση

Μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα διάσπαση να θεωρείται από όλες τις πλευρές βεβαία και οριστική.

Οι «τσιπρικοί» οργανώθηκαν και επιδιώκουν την πτώση και την έξοδο Κασσελάκη από το κόμμα και οι «κασσελίστας» προετοιμάζονται για σκληρό αγώνα με στόχο να κρατήσουν τον έλεγχο και τα ηνία του κόμματος.

Οι γέφυρες μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Αλέξη Τσίπρα «κόπηκαν» οριστικά, λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Οταν κατά τη διαδικασία του απολογισμού της Κουμουνδούρου το επιτελείο Κασσελάκη πληροφορήθηκε ότι η πλευρά Τσίπρα ετοιμάζει νέα επίθεση για το «πόθεν έσχες» του αρχηγού, για να εκμεταλλευτεί το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να πιέσει τον νυν αρχηγό προς την έξοδο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης όμως είχε ήδη πληροφορηθεί από τον νέο οικονομικό διευθυντή του κόμματος Σταύρο Μαυροκεφαλίδη, στον οποίο είχε δώσει εντολή για έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος, για στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του συστήματος Τσίπρα.

«Μαύρο χρήμα»

Ετσι προέκυψε η πολεμική ανάρτηση Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του Αλέξη Τσίπρα, ενεργοποιώντας τον συναγερμό στο επιτελείο Τσίπρα.

Μετά την απειλή Κασσελάκη, η πρώτη κίνηση Τσίπρα ήταν το κείμενο των 87 μελών της Κ.Ε., εκ των οποίων επιλέχθηκε οι 7 υπογράφοντες να είναι βουλευτές για να σταλεί μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη ότι αν αυτοί ανεξαρτητοποιηθούν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μην είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.

Ηταν ένα πρώτο μήνυμα Τσίπρα σε Κασσελάκη, εν όψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Πέμπτη και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή, με τους «87» να ζητούν από τον Στέφανο Κασσελάκη να στηθούν κάλπες με θέμα το «Ναι» ή το «Οχι» στη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στο επιτελείο Κασσελάκη πήραν το μήνυμα. Αντιλήφθηκαν ότι έχει υπάρξει προεργασία και η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει μετατραπεί σε ενιαίο μπλοκ εναντίον του, για να υπερασπιστεί τον Αλέξη Τσίπρα και το «κουκούλωμα» των… απλύτων του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-2019.

Στη συσπείρωση των «τσιπρικών» οι «κασσελίστας» απαντούν με συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ ο διάλογος που ακολούθησε για το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής» δεν έβγαλε νικητή.

Οι «τσιπρικοί» κατηγόρησαν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι κλείνοντας την «Αυγή» δεν σέβεται την ιστορία της Αριστεράς και επιβεβαιώνει όσους λένε ότι επιδιώκει ένα «Ι.Χ. κόμμα» που δεν θα είναι αριστερό και οι «κασσελίστας» απάντησαν ότι το κλείσιμο της «Αυγής» είχε ήδη αποφασιστεί από την Πολιτική Γραμματεία επί Τσίπρα και μετά από εισήγηση δική του!

  • Κρίσιμη λεπτομέρεια Νο1: Τον Στέφανο Κασσελάκη επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος είπε δημοσίως πως η απόφαση για το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής» είχε ληφθεί επί Τσίπρα.
  • Κρίσιμη λεπτομέρεια Νο2: Το κείμενο των «87» δεν υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου. Και αν για τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά η στάση αυτή δεν ήταν έκπληξη, για τη Ρένα Δούρου είναι.

Από την πλευρά των «τσιπρικών» διόλου τυχαίο το ότι ο Γιάννης Ραγκούσης εκτίμησε πως ο Στέφανος Κασσελάκης ίσως και να μην ελέγχει την Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή η πρόταση των «87» για εσωκομματικό δημοψήφισμα μπορεί να περάσει.

«Τεράστια τρύπα. Ρηχό κείμενο, χωρίς γραμμή ουσίας θέσεων. Η κεντρική ιδέα, πάμε με ΠΑΣΟΚ οπωσδήποτε, είναι δραματική» έγραψε στη δική του ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης για το κείμενο των «87».

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Χτυπήματα κάτω από τη μέση

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι επιδιώκει τη δημιουργία ενός κόμματος «Ι.Χ.», με αποστάσεις από την Αριστερά, χωρίς ιδεολογικές αρχές, με μοναδικό σκοπό τη συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό το 2027, ανεξαρτήτως του ποια κόμματα θα τον συγκροτούν.

Από την άλλη πλευρά, οι «κασσελίστας» λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί παρελθόν αλλά δεν το παραδέχεται και επιδιώκει να ηγηθεί ενός κόμματος που θα προέλθει από τη συγκόλληση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την πολιτική του φιλοδοξία να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από πέντε εκλογικές ήττες.

Στην εξίσωση μπαίνουν και επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι ως επικεφαλής ενός ενιαίου κόμματος της κεντροαριστεράς έχει πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Συμπερασματικά, η τελική μάχη Κασσελάκη – Τσίπρα δεν προετοιμάζεται λόγω διαφωνιών των δύο πλευρών επί της ιδεολογίας ή της πολιτικής γραμμής. Το δηλητήριο που παράγει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να απορροφήσει και τα κτυπήματα είναι «κάτω από τη μέση» και αφορούν το μαλακό υπογάστριο της πολιτικής, δηλαδή την ηθική της πολιτικής.

Η μάχη γίνεται για το ποιος θα τελειώσει πολιτικά τον άλλον και θα κρατήσει το «μαγαζί» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ποιος ελέγχει την Κεντρική Επιτροπή

Το στοίχημα για τους «τσιπρικούς» είναι να επικρατήσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, κάτι που δεν θα είναι εύκολο, όσο Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης συνεχίζουν να στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Και αν την ερχόμενη Κυριακή ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρει να πάρει το «κλίμα» και να επικυρώσει τον δικό του «οδικό χάρτη» που θα περιλαμβάνει δύο συνεδριάσεις της Κ.Ε. και συντακτικό συνέδριο τον Σεπτέμβριο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον πρώην αρχηγό.

Σήμερα, οι «τσιπρικοί» λένε αυτό που υπαινίχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης δημοσίως. Οτι ο κ. Κασσελάκης δεν ελέγχει την Κεντρική Επιτροπή και επίσης ότι αν γίνονταν σήμερα εσωκομματικές εκλογές, δεν θα έπαιρνε τις ψήφους που πήρε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα ίδια όμως έλεγαν και πριν απ’ το συνέδριο του Μαρτίου, όπου ηττήθηκαν καθώς επιχείρησαν αλλά δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι έμπειροι του κόμματος προβλέπουν νίκη Κασσελάκη στα σημεία την επόμενη Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή και σε αντίθεση με πολλούς που βλέπουν διάσπαση και μαζική αποχώρηση «τσιπρικών», προβλέπουν ότι οι «τσιπρικοί» θα μείνουν στο κόμμα και θα συνεχίσουν τη φθορά στον νέο αρχηγό, μέχρι να τον ρίξουν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κασσελάκης: Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης και ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης και συναίρεσης και ρευστοποίησης και μάλιστα εκτός των οργάνων του κόμματος», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης...

Συγκλονιστική φωτογραφία: Πυροσβέστες έχουν ξαπλώσει στο χώμα για να ξεκουραστούν

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η φωτογραφία από την Κερατέα, στην οποία οι πυροσβέστες αφού έχουν δώσει μάχη με τις φλόγες έχουν ξαπλώσει...

Ηχητικό ντοκουμέντο από την εκτέλεση στο Ψυχικό – Με τουλάχιστον 20 σφαίρες γαζώθηκε το...

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στη συμβολή της 25ης Μαρτίου και Κρήτης στο Ψυχικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας φέρει τραύματα από...

Προκαλεί τον Κασσελάκη ο Ραγκούσης: Αν προσφύγει στη βάση δεν θα πάρει ούτε τις...

Νέα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε το πρωί της Τρίτης ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εκτίμησε ότι «αν ο Κασσελάκης δοκιμάσει κάτι τέτοιο (σ.σ....

Αιχμηρή Ντόρα Μπακογιάνη: «Ο Σαμαράς κατέθεσε προσωπική πικρία ότι δεν “τον παίζουνε”»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς «βγάζει μια πικρία προσωπική. Μια αντίδραση “δεν με παίζουνε”». Όπως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Ιουλίου ορκίζεται Κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1989.... Ορκίζεται η Κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη 1989 (Ιούλιος - Οκτώβριος 1989) - κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΣΥΝ ανέλαβε τη...

Καραμανλής: Αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα δίνει στη Χάγη δικαίωμα να αποφανθεί για...

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κασσελάκης: Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης και ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης και συναίρεσης και ρευστοποίησης και μάλιστα εκτός των...

Προκαλεί τον Κασσελάκη ο Ραγκούσης: Αν προσφύγει στη βάση δεν θα πάρει ούτε τις μισές ψήφους

Νέα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε το πρωί της Τρίτης ο Γιάννης Ραγκούσης, ο...

Σε “βέρτικο” Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Αν και παραδοσιακά οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για την εξαγωγή σοβαρών πολιτικών συμπερασμάτων, στην...

Θεοχαρόπουλος: Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται με αναρτήσεις και με τουίτ

«Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει παραιτηθεί ήδη θα πρέπει να το κάνει», ανέφερε Θανάσης...