Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
25.1 C
Athens

Στουρνάρας: Στο 3% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του 2024

Δύο ακόμη ισόποσες ΅μειώσεις των επιτοκίων, κατά 0,25% έκαστη, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εντός του 2024 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times «”Ακόμη και αν έχουμε μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και άλλη μία το Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα επανέλθουν μόλις στο 3%, από 3,5% που είναι σήμερα, παραμένοντας σε πολύ περιοριστικά επίπεδα”.

Ο 68χρονος κεντρικός τραπεζίτης προσέθεσε ότι θα υπήρχαν, ίσως, βάσιμα επιχειρήματα υπέρ μιας περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Σλοβενία όπου και αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων. Η μεθεπόμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για το μέλλον των επιτοκίων θα είναι αυτή του Δεκεμβρίου λίγο πριν την εκπνοή του 2024.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι “οι δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν πολύ υποτονικοί” και “ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι μακροοικονομικές προβολές [της ΕΚΤ] του Σεπτεμβρίου” και προσέθεσε: “Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς θα επιτύχουμε το στόχο του 2% το α΄ τρίμηνο του 2025.”

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε σε 1,8% ‒ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021.

Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι επιδράσεις βάσης από τις τιμές της ενέργειας θα πάψουν να ενσωματώνονται στους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής.

Στόχος της ΕΚΤ είναι ρυθμός πληθωρισμού 2% “μεσοπρόθεσμα”, παράλληλα, όμως, η έντονη αύξηση των μισθών και ο υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της τον Ιούνιο και προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Αν μειώσει και τον Οκτώβριο το επιτόκιο πολιτικής σε επίπεδο κάτω του 3,5%, αυτό θα σημαίνει ότι εγκαταλείπει τη μέχρι τώρα πρακτική της, που ήταν να μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση.

Όπως υποστηρίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η μεσοπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων.

“Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία του προς το στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνουμε το επιτόκιο σε κάθε συνεδρίαση;” είπε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, λίγα είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν τελείως αντίθετη άποψη για τις προσεχείς κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

“Όλοι έχουμε στη διάθεσή μας τα ίδια στοιχεία, και αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου 2% [για τον πληθωρισμό] στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα,” ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι, «αν δεν δράσουμε, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε πλήγμα στην οικονομία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο”. Αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο “παλαιό πρόβλημα” του πολύ χαμηλού πληθωρισμού. “Κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο.”

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο πληθωρισμός γίνεται ο βίαιος φόρος των φτωχών

Η έρευνα του ΚΕΠΕ για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πληθωριστικής κρίσης ξυπνά μνήμες μιας χώρας του περασμένου αιώνα, σχεδόν ξεχασμένης. Ο νόμος του...

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης έως 1.000 ευρώ

Μέχρι και τα 1.000 ευρώ θα φτάσει φέτος το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που μένουν σε οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, εφόσον ισχύσουν...
ΣΥΡΙΖΑ: Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζει την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Καλογρίτσα

Ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμός στο 2,1% – Στο 149,1% το χρέος το 2025

Κατατέθηκε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2025. Στη σχετική επιστολή προς τα μέλη...

Χάθηκαν οριστικά 213.000 ρυθμίσεις χρεών – Μόλις 25.000 κατέστησαν ενήμερες στο πλαίσιο της αναβίωσης

Στα …αζήτητα έμειναν 213.000 ρυθμίσεις χρεών, καθώς οι οφειλέτες δεν αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να τις σώσουν, στο...

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μειώσεις άμεσων φόρων και εισφορών

Τα πλεονάσματα των εσόδων που φέρνει η πάταξη της φοροδιαφυγής θα διατεθούν για μειώσεις άμεσων φόρων και εισφορών τα επόμενα χρόνια προκειμένου να μειωθούν...

Από σήμερα τα επιδόματα και οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ

«Μπαράζ» πληρωμών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 69.835 δικαιούχους από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης...

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε είναι οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

Συγκεκριμένα με τη διάταξη του νόμου 4611/2019 (ΦΕΚ Τεύχος A 73/17.05.2019) με τίτλο – Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στουρνάρας: “Η έκθεση του Ντράγκι πρέπει να τύχει της απαραίτητης προσοχής της Ε.Ε.”

Η έκθεση Ντράγκι αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας –και όχι...

Δανειολήπτες: Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν από τη μείωση των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ

Σε νέα μείωση, τη δεύτερη κατά σειρά φέτος, του βασικού της επιτοκίου (καταθέσεων) σε...

ΕΚΤ: Μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος κατά 25 μονάδες βάσης

Πρόκειται για την δεύτερη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα σε μία χρονιά, μετά...

Νέα μείωση επιτοκίων σήμερα από την Ε.Κ.Τ – Τι αλλάζει για τράπεζες και δανειολήπτες

Σε νέα  μείωση,τη δεύτερη κατά σειρά φέτος, του βασικού της επιτοκίου (καταθέσεων) σε ποσοστό...