Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.2 C
Athens

Στόουνχεντζ: Η πέτρα του βωμού ταξίδεψε 700 χιλιόμετρα από τη Σκωτία σύμφωνα με νέα μελέτη

Στο κέντρο του Στόουνχεντζ βρίσκεται μια βαριά πλάκα από ψαμμίτη που ονομάζεται Πέτρα του Βωμού, η προέλευση και ο σκοπός της οποίας ήταν μεταξύ των μυστηρίων του περίφημου μεγαλιθικού μνημείου. Μια νέα γεωλογική ανάλυση αποκάλυψε ότι χρειάστηκε ένα αξιοσημείωτο ταξίδι για να γίνει μέρος ενός από τα αρχαία θαύματα της ανθρωπότητας.

Το γεωχημικό αποτύπωμα της πέτρας ταιριάζει απόλυτα σε βραχώδες υπόβαθρο που εντοπίστηκε στη βορειοανατολική Σκωτία, δήλωσαν την Τετάρτη οι ερευνητές, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο ορθογώνιος κολοσσός – που εκτιμάται ότι ζυγίζει έξι τόνους – μεταφέρθηκε περίπου 700-750 χιλιόμετρα από τους δημιουργούς του Στόουνχεντζ, μέχρι την πεδιάδα Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Τα ευρήματα άφησαν άναυδους τους ερευνητές. Καμία πέτρα από οποιοδήποτε άλλο μνημείο της περιόδου δεν πιστεύεται ότι είχε μεταφερθεί τόσο μακριά. Η άποψη που επικρατούσε ήταν ότι η πέτρα προέρχεται από την Ουαλία, όπως κάποια άλλα μεγάλα τμήματα της κατασκευής.

Η πέτρα του βωμού, που καλύπτεται εν μέρει από δύο άλλες πεσμένες πέτρες, είναι η μόνη από τις μεγάλες πέτρες του μνημείου που δεν αποτελεί μέρος του κυκλικού σχεδιασμού του. Αν και η ακριβής τοποθεσία από την οποία προήλθε παραμένει άγνωστη, η μεταφορά ενός τόσο μεγάλου φορτίου από τη Σκωτία στη νοτιοδυτική Αγγλία υπογραμμίζει τη σημασία της Πέτρας του Βωμού για τους κατασκευαστές του Στόουνχεντζ.

Η μεταφορά της σε τέτοια απόσταση – ίσως τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα – υποδηλώνει έναν βαθμό κοινωνικής οργάνωσης μεταξύ των νεολιθικών κοινοτήτων της Βρετανίας απροσδόκητο για την εποχή, και πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 4.600-2.500 χρόνια, ταυτόχρονα περίπου με την κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων της αρχαίας Αιγύπτου.

Στόουνχεντζ: Ανακαλύφθηκε μοναδική νεολιθική δομή

Το Στόουνχεντζ, που χτίστηκε σε πολλαπλά στάδια σε διάστημα περίπου 500 ετών, ξεκινώντας περίπου το 3000 π.Χ., παραμένει ένας τόπος γοητείας, προσελκύοντας ένα πλήθος τουριστών από όλο τον κόσμο που έρχονται να θαυμάσουν το μνημείο, ο ακριβής σκοπός του οποίου εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο.

Πηγή: Reuters

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, πρώτος, διεθνής διαγωνισμός, γυναικείας ομορφιάς,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Σεπτεμβρίου ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1888... Διεξάγεται  (καλλιστεία), στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.

Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει σήμερα τη Γη και ένας άλλος θα γίνει ένα μίνι φεγγάρι...

Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορώντας στο Διάστημα καταφτάνουν καθημερινά στη διαστημική μας γειτονιά. Κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από...

Πραγματικότητα ο πρώτος “ιδιωτικός περίπατος” στο διάστημα – “Από εδώ η Γη μοιάζει με...

Περισσότερα από 700 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, το πλήρωμα της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX έγραψε ιστορία καθώς ολοκλήρωσε τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό...

Η αγκαλιά με ένα σκύλο είναι το καλύτερο φυσικό αναλγητικό

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών έρευνες με στόχο τον εντοπισμό κάποιων φυσικών αναλγητικών, κάποιων δραστηριοτήτων ή μεθόδων που χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, "Αριστερά", «Δεξιά», Γαλλία,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Σεπτεμβρίου καθιερώνονται οι όροι “Αριστερά” και “Δεξιά”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1789... Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

Θεαματικό βίντεο δείχνει τις μεταμορφώσεις των ηπείρων τα τελευταία 1,8 δισ. χρόνια

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα των τεκτονικών πλακών που επιπλέουν πάνω στον γήινο μανδύα, διεθνής ομάδα γεωλόγων δημιούργησε το πρώτο timelapse της μετακίνησης των ηπείρων τα...

Σαμ Μπάρτραμ: Η απίστευτη ιστορία του γκολκίπερ που τον ξέχασαν κάτω από τα γκολπόστ…...

Μια ψυχρή ημέρα του 1937, μια πυκνή ομίχλη έπεσε στο Stamford Bridge, την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Καθώς ξεκίνησε ο αγώνας μεταξύ της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια είναι η σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι;

Η τοποθεσία του Στόουνχεντζ (Stonehenge) είναι γνωστό ότι είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Ιανουαρίου “Ματωμένη Παρασκευή”- αιματηρές εργατικές ταραχές ξεσπούν στη Γλασκόβη της Σκωτίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1919.... "Ματωμένη Παρασκευή" ή "Μαύρη Παρασκευή": Αιματηρές εργατικές ταραχές ξεσπούν στη Γλασκόβη...

Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τη...

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Κάρολο

Mε τον Πρίγκιπα Κάρολο συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην...