Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
32.5 C
Athens

Σε “βέρτικο” Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Αν και παραδοσιακά οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για την εξαγωγή σοβαρών πολιτικών συμπερασμάτων, στην Ελλάδα η 9η Ιουνίου τείνει να αναγορευτεί στην ημερομηνία ορόσημο οπότε και άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και για τα τρία μεγαλύτερα σε εκλογική επιρροή κόμματα της χώρας.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Κι αυτό διότι ούτε στην Νέα Δημοκρατία, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να θεωρήσουν εαυτούς νικητές της εκλογικής μάχης.

Αν χαρτογραφήσουμε τα αποτελέσματα θα διαπιστώσουμε ότι:

–Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μία πύρρειο νίκη ερχόμενη μεν πρώτη σε ποσοστά (28,31%), χάνοντας ωστόσο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους σε μόλις ένα χρόνο.

–Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εισπράξει έστω ένα στοιχειώδες πολιτικό κέρδος από τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος και έμεινε στα ρηχά του 14,92% απέχοντας σχεδόν 9 μονάδες από τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019 και περίπου 3 μονάδες από τις εθνικές κάλπες του Ιουνίου του 2023.

–Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε παταγωδώς να κατακτήσει τον μεγάλο του στόχο να αναδειχτεί δεύτερο κόμμα και αντ΄ αυτού ο Νίκος Ανδρουλάκης είδε την πλάτη του Στέφανου Κασσελάκη, με τους ψηφοφόρους να δίνουν στο Κίνημα το πενιχρότατο 12,79%.

Αυτές οι χαμηλές πτήσεις αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία του βέρτιγκο στο οποίο στροβιλίζονται επικίνδυνα όλες αυτές τις ημέρες και οι τρεις πολιτικοί σχηματισμοί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται να το έχει το ΠΑΣΟΚ όπου ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητείται από περισσότερους του ενός δελφίνους, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε εσωκμματικές εκλογές 6 και 13 Οκτωβρίου.

Αντίστοιχες σε ένταση είναι οι αναταράξεις και στην Κουμουνδούρου έπειτα από τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για χάος στα οικονομικά του κόμματος και για ύπαρξη «μαύρου χρήματος, που έφεραν την αντίδραση 87 στελεχών –βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής– που απαιτούν αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάσσοντας ταυτόχρονα ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στον αρχηγό τους αναφορικά με το «μαύρο» χρήμα και το κλείσιμο της ιστορικής «Αυγής».

Στη Ν.Δ., τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει καιρό να ξεχάσει την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας την περασμένη Τετάρτη, καθώς για πρώτη φορά στα εννέα χρόνια της αρχηγίας του βρέθηκε απολογούμενος στους βουλευτές της παράταξης.

Και ναι μεν από το Μαξίμου διαρρέουν ότι έγινε μια ωραία συζήτηση και εκφράστηκαν όλοι ελεύθερα. Ωστόσο σίγουρα δεν άρεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η αμφισβήτηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συγκλονιστική φωτογραφία: Πυροσβέστες έχουν ξαπλώσει στο χώμα για να ξεκουραστούν

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η φωτογραφία από την Κερατέα, στην οποία οι πυροσβέστες αφού έχουν δώσει μάχη με τις φλόγες έχουν ξαπλώσει...

Ηχητικό ντοκουμέντο από την εκτέλεση στο Ψυχικό – Με τουλάχιστον 20 σφαίρες γαζώθηκε το...

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στη συμβολή της 25ης Μαρτίου και Κρήτης στο Ψυχικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας φέρει τραύματα από...

Καραμανλής: Αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα δίνει στη Χάγη δικαίωμα να αποφανθεί για...

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης...

Πυρκαγιά στην Κω: Εκκενώνονται ξενοδοχεία στην Καρδάμαινα

Την εκκένωση του χωριού Καρδάμαινα της Κω διέταξαν οι αρχές νωρίτερα σήμερα, καθώς μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασεσήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας. Όπως...

Άννα Διαμαντοπούλου – Ένα βήμα πριν την υποψηφιότητα: “Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο οργανωτικό...

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Άννα Διαμαντοπούλου σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αν και ίδια απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν θα θέσει...

Μητσοτάκης: Το κράτος είναι παρόν από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες φωτιάς

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω της αναμέτρησης με τις πυρκαγιές, που και φέτος δοκιμάζουν τη χώρα. Το κράτος είναι παρόν από...

Το τολμά και συγκινεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Όλο το Ίντερνετ τον χειροκροτά για τις...

Η ξεχωριστή πρωτοβουλία με αφορμή τα 100 χρόνια της ΒΙΑΝΕΞ Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι γνωστός στο ευρύτερο κοινό για την ενασχόληση του ιδίου και της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κασσελάκης: Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης και ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης και συναίρεσης και ρευστοποίησης και μάλιστα εκτός των...

Άννα Διαμαντοπούλου – Ένα βήμα πριν την υποψηφιότητα: “Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο οργανωτικό πλαίσιο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ”

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Άννα Διαμαντοπούλου σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αν και...

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος για πρόεδρος και ο Μιχάλης Κατρίνης

Και άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις εσωκομματικές διαδικασίες του...

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια πρόεδρος και η Μιλένα Αποστολάκη

Σημαντική αποδυνάμωση στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα αναμένεται να επιφέρει η Μιλένα Αποστολάκη, η...