Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Που μειονεκτούν τα κόμματα και ρίχνουν το προεκλογικό βάρος

Το τελικό «κατοστάρι» κάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς ανεβάζουν ταχύτητες λίγο πριν τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής.

Κεντρικός στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης, καθώς ο νούμερο ένα φόβος των κομματικών επιτελείων είναι πως θα υπάρξουν υψηλά ποσοστά αποχής. Επομένως μεγάλο ζητούμενο για τους πολιτικούς μονομάχους είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους να φτάσουν μέχρι τις κάλπες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τουλάχιστον ο ένας στους δέκα ψηφοφόρους δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει στις 9 Ιουνίου. Και στην τελευταία στροφή προς τις κάλπες τα κόμματα θα πρέπει να πείσουν τουλάχιστον ένα κομμάτι αυτού του κοινού να πάει να ψηφίσει.

Παράλληλα τα κομματικά επιτελεία ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρχει εκλογική « κόπωση» σε ένα τμήμα των πολιτών  μετά τις διαδοχικές αναμετρήσεις του τελευταίου έτους (δυο εθνικές κάλπες και αυτοδιοικητικές εκλογές). Είναι χαρακτηριστικό πως στις εθνικές εκλογές του Μαΐου το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 61,76 % αλλά τον Ιούνιο υποχώρησε στο 53,74%. Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου το ποσοστό συμμετοχής έπεσε ακόμα περισσότερο και ήταν 52,51  %.

Βέβαια δεν είναι μόνο η αποχή που ανησυχεί τα κομματικά επιτελεία αλλά και οι μάχες που θα δοθούν τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και για την προσέλκυση συγκεκριμένου ακροατήριου. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες κυβέρνηση και αντιπολίτευση βάζουν λοιπόν τους δικούς τους στόχους και επιδιώκουν να μιλήσουν σε διαφορετικές ομάδες.

Ν.Δ: Κομβική η μάχη του Βορρά

Στην Πειραιώς δεν θέλουν παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος να στραφούν σε μία ψήφο διαμαρτυρίας για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα. Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να αποφύγουν διαρροές προς τα δεξιά και κρίσιμη θεωρείται η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα δόθηκε η… μάχη του Βορρά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί σειρά περιοδειών σε νομούς όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. είχαν συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά.  Να σημειωθεί εδώ πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η «γαλάζια» προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη η συμμετοχή των 20ρηδων

Στην Κουμουνδούρου το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουν ένα νεανικό κοινό- στο οποίο είχε εστιάσει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης – να φτάσει μέχρι την κάλπη. Οι 20ρηδες είθισται να έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής και επομένως στην αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιλέξουν  την επόμενη Κυριακή να πάνε.. παραλία και όχι στις κάλπες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης «κοιτά» ιδιαιτέρως προς το συγκεκριμένο ακροατήριο, το οποίο θέλει να προσεγγίσει και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (όπως το tik tok). Να σημειωθεί εδώ πως στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανάλυση των exit poll, ήταν πρώτο κόμμα στις νεότερες ηλικίες αλλά στην αναμέτρηση του 2023 ήταν η Νέα Δημοκρατία αυτή που είχε πάρει την πρωτιά.

ΠΑΣΟΚ: Το στοίχημα της Αττικής

Να αυξήσει τα ποσοστά της στην Αττική θέλει η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς όπως φάνηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές σε μεγάλα αστικά κέντρα τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το εθνικό ποσοστό. Στο «πράσινο» στρατόπεδο δεν θέλουν να επαναληφθεί μια αντίστοιχη εικόνα στις ευρωεκλογές και στην τελική ευθεία προς τις κάλπες έμφαση δίνεται σε  μεγάλες πόλεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του σε 11.84 %, ωστόσο είχε πάρει 7.64% στον Βόρειο τομέα της Αθήνας, 7.91 % στο Νότιο τομέα της Αθήνας και 8%  στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική. Βέβαια από την  Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε μεγάλες δήμους της χώρας   και θέλουν να πετύχουν  βελτιωμένα ποσοστά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...
Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στις οθόνες των κινητών και άλλες επιφάνειες

Χρυσοχοΐδης στη ΔΕΘ: Ανακοίνωσε ότι το Panic button επεκτείνεται και στους ανηλίκους

Την επέκταση της εφαρμογής panic button και στους ανηλίκους ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του...

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους “87” με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα...

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι «87», που συνοδεύεται από 100 υπογραφές και στο βήμα ανέβηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος είπε: Θέτω ζήτημα ηγεσίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει σημαντικό έδαφος

Κεραμέως: Προανήγγειλε πλήρη ψηφιοποίηση της απονομής συντάξεων

Τις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) επισκέφθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Υπουργός Εργασίας και...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε “βέρτικο” Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Αν και παραδοσιακά οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για την εξαγωγή σοβαρών πολιτικών συμπερασμάτων, στην...

Μητσοτάκης: “Η κάλπη μπορεί να είναι παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμα της”

"Η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της" ανέφερε...

Νέα δημοσκόπηση: Ακρίβεια και γάμοι ομόφυλων προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διαρροές στη ΝΔ

Ηχηρά μηνύματα έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών καθώς όπως φαίνεται οι πολίτες ζητούν αφενός...

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός μέχρι την Παρασκευή

Συνέντευξη για το αποτέλεσμα και το μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, έδωσε ο ο...