Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Politico: Έτσι τα θαλάσσωσε η ακροδεξιά της Λεπέν στις εκλογές – Οι λόγοι που της στέρησαν το όνειρο

Οι σαμπάνιες περίμεναν στον πάγο στο αρχηγείο της Μαρίν Λεπέν λίγο πριν από την ανακοίνωση των exit polls το βράδυ της περασμένης Κυριακής καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση ετοιμαζόταν για έναν άνευ προηγουμένου εκλογικό θρίαμβο που θα την έφερνε στην εξουσία για πρώτη φορά στη Γαλλία.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχαν σχεδιάσει και τον προεόρτιο ενθουσιασμό διαδέχθηκαν η κατήφεια κι η απογοήτευση μετά την ανατροπή που προοιώνιζαν τα πρώτα αποτελέσματα, φέρνοντας την ακροδεξιά στην τρίτη θέση πίσω από τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου και την κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και τη συνειδητοποίηση ότι ο εκλεκτός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, δεν θα είναι ο νέος πρωθυπουργός και το κόμμα ίσως να μην είναι καν αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες Τρίτη η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν το 2022 στη Γαλλία αποτελεί αντικείμενο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση.

Τι πήγε στραβά για το κόμμα της Λεπέν στις εκλογές; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει το Politico με ανάλυσή του.

Τα λάθη του Μπαρντελά

Τη βραδιά των εκλογών ο 28χρονος Μπαρντελά έκανε λόγο για μια «παρά φύση» συμμαχία κεντρώων και αριστεράς, που φρέναρε το κόμμα του.

Ωστόσο την επομένη μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, έσπευσε να αναλάβει «το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί»: «Πάντα κάνουμε λάθη, εγώ έκανα. Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης μου τόσο για τη νίκη στις ευρωεκλογές όσο και για τη χθεσινή (κυριακάτικη) ήττα», τόνισε.

Βαρώνοι του κόμματος έσπευσαν να στραφούν κατά της νέας ηγεσίας υπό τον Μπαρντελά, με τον στενό σύμμαχο της Λεπέν, Μπρινό Μπιλντ, να κάνει λόγο για κακοδιαχείριση της προεκλογικής καμπάνιας ενόψει του δεύτερου γύρου και «δομικά λάθη» και τον Λουί Αλιό, δήμαρχο του Περπινιάν, που είχε χάσει τη μάχη κατά του Μπαρντελά για την προεδρία το 2022 να εξαπολύει βέλη κατά της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης.

Μετά την ήττα της Λεπέν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 ο δεύτερος τη τάξει του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό, παραμερίστηκε και τελικά αποχώρησε.

Και ξεκινούν να πέφτουν κεφάλια, αρχής γενομένης από τον ευρωβουλευτή Ζιλ Πενέλ, ο οποίος παραιτήθηκε από γενικός διευθυντής του κόμματος.

Ο Πενέλ ήταν επικεφαλής του «σχεδίου Ματινιόν» για την άλωση της εξουσίας από την ακροδεξιά, στον πυρήνα του οποίου ήταν η επιλογή κατάλληλων υποψηφίων.

Οι ακατάλληλοι υποψήφιοι

Μόνον που πολλοί απ’ αυτούς τους υποψήφιους αποδείχθηκαν ακατάλληλοι, είτε ελλείψει επαγγελματισμού είτε λόγω των ρατσιστικών και ξενοφοβικών σχολίων τους.

Στην κούρσα για την εκλογή των 577 μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τα κόμματα συχνά επιλέγουν ως υποψηφίους ντόπιους ακτιβιστές, με πενιχρή εμπειρία σε περιφέρειες όπου συγκεντρώνουν μικρές πιθανότητες νίκης.

H γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart παρέθεσε λίστα με 106 υποψηφίους του κόμματος της Λεπέν που είχαν κάνει «συνωμοσιολογικές δηλώσεις» κι είχαν καταφύγει σε «ρητορική μίσους».

Ένας εξ αυτών είχε εμφανιστεί με εμβλήματα των Ναζί, μια άλλη σε ένα βίντεο που έγινε viral υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ρατσισμό επειδή ο οφθαλμίατρός της είναι Εβραίος κι ο οδοντίατρός της μουσουλμάνος.

Άλλοι εμφανίστηκαν ανίκανοι να αρθρώσουν πολιτικό λόγο ή να χάνουν την αυτοκυριαρχία τους σε ντιμπέιτ με αντιπάλους που οργάνωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και τα βίντεο θύμισαν σε πολλούς ψηφοφόρους δύο εκ των βασικών λόγων, για τους οποίους δεν αποφάσιζαν τόσα χρόνια να δώσουν μια ευκαιρία στην εξουσία στην ακροδεξιά: τη μισαλλοδοξία και την ανικανότητα.

Το δημοκρατικό τόξο

Παρά τα ολισθήματα των υποψηφίων της και τα λάθη της η Εθνική Συσπείρωση ίσως να τα είχε καταφέρει, αν δεν είχαν συσπειρωθεί απέναντί της οι αντίπαλοι της Λεπέν.

Ηγετικά στελέχη της Αριστεράς και της κεντρώας παράταξης του Μακρόν κάλεσαν τους υποψηφίους που δεν είχαν τύχη στον β’ γύρο να αποσυρθούν –πράγμα που έκαναν εκατοντάδες εξ αυτών– προκειμένου να συσπειρωθεί η ψήφος κατά της ακροδεξιάς πίσω από έναν υποψήφιο που θα τα έβαζε με εκείνον της Εθνικής Συσπείρωσης.

Κι αυτό αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για τα όνειρα της ακροδεξιάς, που επιδιώκει πλέον να ανασυνταχθεί με μια γενική αναδιοργάνωση του κόμματος που θα ανακοινώσει ο Μπαρντελά ενόψει της τέταρτης προσπάθειας της Λεπέν να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2027.

Στην επιχείρηση διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος και υποβάθμισης της σημασίας της ήττας στελέχη της ακροδεξιάς σημειώνουν ότι μολονότι το κόμμα ηττήθηκε στον β’ γύρο, έλαβε τις περισσότερες ψήφους πανεθνικά και αύξησε σε πάνω από 50 τις έδρες του στην Εθνοσυνέλευση.

Ο θρίαμβος της Εθνικής Συσπείρωσης δεν ματαιώθηκε, «απλώς καθυστέρησε», υποστήριξε τη βραδιά των εκλογών η Λεπέν αποδίδοντας την ήττα στην «αφύσικη» συμμαχία των μακρονιστών με την Αριστερά.

Αλλά ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ως επικεφαλής της ΚΟ της Εθνικής Συσπείρωσης, η Λεπέν θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί αμφιλεγόμενους υποψήφιους του κόμματος που εξελέγησαν.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ροζέ Σιντό, που είχε υποστηρίξει ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στην πρώην υπουργό Παιδείας, Ναζά Μπελκασέμ, η συμμετοχή στη γαλλική κυβέρνηση επειδή είναι γαλλο-μαροκινή, αλλά κι εκείνο που είπε ο Ντανιέλ Γκρενόν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ήρθαν οι Βορειοαφρικανοί στην εξουσία», «άνθρωποι που δεν έχουν θέση σε υψηλά αξιώματα»…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...
Εκτός κρατικής αποζημίωσης μένουν 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που "κούρεψαν" τα ενοίκια

Στέγαση: Τριετής απαλλαγή από τον φόρο στα ενοίκια για να ανοίξουν 200.000 ακίνητα

Την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, των ποσών που προκύπτουν από το ενοίκιο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ,...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δίνουν επιδόματα σε νέους γονείς

«Αντίστροφη» μέτρηση για το…καλάθι της ΔΕΘ – Στην ατζέντα αυξήσεις σε Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης, συντάξεις και στα επιδόματα παιδιού και ενοικίου.  Με γεμάτο καλάθι αναμένεται...

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσό μετάλλιο ο Γκαβέλας στα 100μ.

Ο απίθανος Νάσος Γκαβέλας, πραγματοποιώντας μία μυθική κούρσα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στα 100 μέτρα (Τ11) με επίδοση 11.02 ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα, Πέμπτη (05/09) πρωθυπουργό της χώρας τον Μισέλ...

Γαλλία: Έφυγε αηδιασμένη από το δικαστήριο η κόρη της 71χρονης που βίαζαν φίλοι του συζύγου της

Η υπόθεση εναντίον του Ντομινίκ Πελικό, 71 ετών, έχει τρομοκρατήσει τη Γαλλία, αφού οι...

Γαλλία: Τελευταίες διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός

Το τέλος στην αναζήτηση πρωθυπουργού φαίνεται να πλησιάζει στη Γαλλία, σχεδόν δύο μήνες μετά...

Εκλογές ΗΠΑ: Αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα – Η Πολιτεία που θα κρίνει την αναμέτρηση

Στην τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής σκηνής στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε ο Φάνης Παπαθανασίου, μιλώντας...