Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
32.5 C
Athens

ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικές εκλογές 6 Οκτωβρίου εισηγήθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης

Την πρότασή του για τον οδικό χάρτη, που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ για τις εσωκομματικές κάλπες παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Προτείνει εκλογές στις 6 Οκτωβρίου και αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος στις 13 Οκτωβρίου, ενώ εισηγείται και ντιμπέιτ όλων των υποψηφίων.

«Είναι δεδομένο ότι θα διεκδικήσω ξανά την ψήφο του κόσμου του ΠΑΣΟΚ», τόνισε, ενώ αναγνώρισε πως έχει κάνει λάθη και πως υπάρχουν αρρυθμίες. Στόχος του όπως είπε ένα κόμμα χωρίς εξαρτήσεις και δεκανίκια που θα διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου ξανά. Μπορεί ξανά να γίνει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Σημείωσε ακόμη πως το κόμμα ακολουθεί ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ απέκτησε εκλεγμένα και όχι διορισμένα όργανα.

Το ΠΑΣΟΚ ζωντάνεψε ξανά

«Ζωντάνεψε ξανά το ΠΑΣΟΚ, έγινε υπαρκτό, απέκτησε φωνή στον δημόσιο χώρο. Δεν ήταν βολικό συμπλήρωμα, όπως ήθελαν να μας ετοιμάζουν. Με μεγάλη προσπάθεια αντιστρέψαμε τη λογική. Χάρη στον αγώνα του απλού κόσμου καταφέραμε να αποτελεί μακρινό παρελθόν το υποτιμητικό και σταθερό δίλημμα “με ποιον θα πάτε”», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι το ερώτημα τώρα είναι «Πότε και πώς θα κυβερνήσετε». Αυτή είναι, είπε, η αποτίμηση και όχι η απαξίωση του μεγάλου αγώνα.

Αυξήσαμε τη δύναμή μας – Δεν πετύχαμε όλους τους στόχους

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα αύξησε κατά 65% τη δύναμή του στις Ευρωεκλογές του 2024 σε σχέση με το 2019. «Ήμασταν από τα λίγα κόμματα που είχαμε άνοδο, ενισχύοντας τη φωνή μας και στο Ευρωκοινοβούλιο. Για αυτό και μας τίμησαν οι Σοσιαλιστές κάνοντας τον Γιάννη Μανιάτη αντιπρόεδρο».

«Βεβαίως δεν πετύχαμε όλους τους στόχους μας», αναγνώρισε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι οι στόχοι ήταν όντως πολύ υψηλότεροι. Ωστόσο όπως είπε οι στόχοι θα επιτευχθούν αν διατηρηθεί η ενότητα στο κόμμα.

Νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα – Δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια

Όπως είπε στη χώρα έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο, αφού ο κόσμος απέρριψε την πολιτική Μητσοτάκη. Σημείωσε ακόμη ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 24 μονάδες και τώρα πια είναι στις 2. «Δεν ήταν όλα αυτά αυτονόητα», είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξηγήσουμε στους ανθρώπους γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράζεται, γιατί η ΝΔ για πρώτη φορά από το 2019 βρίσκεται σε στρατηγική ήττα, πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει την εσωστρέφεια».

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως εάν το κόμμα δεν εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον χώρο της κεντροαριστεράς.

«Κάναμε σοβαρή και μεθοδική δουλειά σε επίπεδο προγράμματος και στην αντιπολίτευση. Δύο φορές αναγκάσαμε το μισό Μέγαρο Μαξίμου να παραιτηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε Πετύχαμε το επίδομα μητρότητας για γυναίκες – ελεύθερες επαγγελματίες, τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση, πάντα με σοβαρότητα.

Έκανα λάθη – Αναλαμβάνω την ευθύνη

«Έκανα λάθη και έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη. Και αναλαμβάνω την ευθύνη. Αναγνωρίζω ότι σε κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό μήνυμα, εμφανιστήκαμε με διγλωσσία. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Πολλές φορές τραβήξαμε τα βλέμματα για διαφωνίες» είπε.

«Αν κάτι με στενοχωρεί, είναι μία εμμονή που βλέπω τις τελευταίες ημέρες, αυτή την αναγκαία διαδικασία αποτίμησης, να την μετατρέψουν κάποιοι σε παρασκηνιακές συμφωνίες και μία πασαρέλα προσώπων τύπου, “φύγε εσύ, να έρθω εγώ, γιατί θα το κάνω καλύτερα” χωρίς να υπάρχει άλλο σχέδιο, άλλη πολιτική εισήγηση όλο το προηγούμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος πάντα στήριζε όσους βρίσκονταν στη θέση του αρχηγού, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει κάτι που τον θίγει προσωπικά.

«Θεωρείτε λογικό ένα μέσο που έριξε μαύρο στο ΠΑΣΟΚ για 4 μήνες, λόγω των πρωτοβουλιών μας για την τραγωδία των Τεμπών και για να έρθει στο φως η αλήθεια, να γίνεται αντικείμενο εσωτερικής αντιπαράθεσης; Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό», ανέφερε.

Προτείνω εσωκομματικές κάλπες στις 6 Οκτωβρίου και ντιμπέιτ

«Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ένα δημόσιο χαρακίρι, ένας δρόμος διαλυτικός. Δεν με ενδιαφέρουν τα κίνητρα. Η συζήτηση δεν ξεκίνησε με ευθύνη μου, αλλά έχω ευθύνη ως πρόεδρος να την κλείσω το συντομότερο δυνατό. Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα ότι δεν θα γίνει ποτέ όμηρος κανενός εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα είναι για εμένα αδιαπραγμάτευτη. Εισηγούμαι λοιπόν οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθούν την 6η Οκτωβρίου», τόνισε. Εισηγήθηκε παράλληλα δημόσιο ντιμπέιτ όλων των υποψηφίων.

Παρέλαβα κόμμα, δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα

Αναφερόμενος στα σενάρια «συγχώνευσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα. Δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα». Συμπλήρωσε ότι πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις και όχι σε συγκολλήσεις κορυφής.

Οι τελευταίες όπως είπε δεν θα ενισχύσουν την δημοκρατική παράταξη, αλλά θα την χρεοκοπήσουν οριστικά.

Δεν μου χαρίστηκε τίποτα, δεν με πήρε κανένα χέρι να με ανεβάσει

«Γνωρίζετε ότι δεν μου έχει χαριστεί τίποτα. Ξεκίνησα από την Κρήτη, σπούδασα στη Θράκη, εργάστηκα σκληρά και ανέβηκα στο κόμμα σκαλί – σκαλί. Δεν με πήρε κανένα χέρι να με ανεβάσει» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ανέβηκα χάρη στην αγάπη και τη στήριξή σας. Δεν έχω δεσμεύσεις. Σε όσους με έχουν στηρίξει, ζητώ στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη», είπε.

Δεσμεύτηκε για πιο δυναμική δράση, για πιο επιθετική επικοινωνία και για διόρθωση των λαθών και είπε: «Ο καιρός που κάποιοι μας αντιμετώπιζαν με αλαζονεία έχει τελειώσει. Σε 65 ημέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, από την εποχή που εκφράσαμε τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για Αλλαγή».

Δείτε την ομιλία του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κασσελάκης: Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης, συναίρεσης και ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Να σταματήσει η συζήτηση περί συγκόλλησης και συναίρεσης και ρευστοποίησης και μάλιστα εκτός των οργάνων του κόμματος», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης...

Συγκλονιστική φωτογραφία: Πυροσβέστες έχουν ξαπλώσει στο χώμα για να ξεκουραστούν

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η φωτογραφία από την Κερατέα, στην οποία οι πυροσβέστες αφού έχουν δώσει μάχη με τις φλόγες έχουν ξαπλώσει...

Ηχητικό ντοκουμέντο από την εκτέλεση στο Ψυχικό – Με τουλάχιστον 20 σφαίρες γαζώθηκε το...

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στη συμβολή της 25ης Μαρτίου και Κρήτης στο Ψυχικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας φέρει τραύματα από...

Προκαλεί τον Κασσελάκη ο Ραγκούσης: Αν προσφύγει στη βάση δεν θα πάρει ούτε τις...

Νέα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε το πρωί της Τρίτης ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εκτίμησε ότι «αν ο Κασσελάκης δοκιμάσει κάτι τέτοιο (σ.σ....

Αιχμηρή Ντόρα Μπακογιάνη: «Ο Σαμαράς κατέθεσε προσωπική πικρία ότι δεν “τον παίζουνε”»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς «βγάζει μια πικρία προσωπική. Μια αντίδραση “δεν με παίζουνε”». Όπως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Ιουλίου ορκίζεται Κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1989.... Ορκίζεται η Κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη 1989 (Ιούλιος - Οκτώβριος 1989) - κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΣΥΝ ανέλαβε τη...

Καραμανλής: Αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα δίνει στη Χάγη δικαίωμα να αποφανθεί για...

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης: Ασύμμετρη η αντίδραση στελεχών – Πήραν τον προβολέα από τη ΝΔ και τον μετέφεραν στο ΠΑΣΟΚ

Ασύμμετρη χαρακτήρισε την αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα των...

Άννα Διαμαντοπούλου – Ένα βήμα πριν την υποψηφιότητα: “Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο οργανωτικό πλαίσιο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ”

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Άννα Διαμαντοπούλου σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αν και...

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος για πρόεδρος και ο Μιχάλης Κατρίνης

Και άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις εσωκομματικές διαδικασίες του...

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια πρόεδρος και η Μιλένα Αποστολάκη

Σημαντική αποδυνάμωση στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα αναμένεται να επιφέρει η Μιλένα Αποστολάκη, η...