Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
22.3 C
Athens

ΠΑΣΟΚ-Debate: Οι στιγμές που θα κρατήσουμε από την τηλεμαχία των έξι υποψηφίων

Τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες ανέπτυξαν στο debate για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης.

Οι 6 θεματικές ενότητες στις οποίες τοποθετήθηκαν ήταν:

1) Οικονομία – ανάπτυξη

2) Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό

3) Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ

4) Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση

5) Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση

6) ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

Στο ευρύτερο πλαίσιο το debate κινήθηκε σε σχετικά ήπιους τόνους, με τους περισσότερους υποψηφίους να ρίχνουν τα βέλη τους προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, κάτι που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενο. Επίσης, το κλίμα “άναψε” περισσότερο γύρω από τα εθνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό, με τις απαντήσεις πάντως να είναι -κατά βάση- γενικόλογες, ενώ ανοιχτή σύγκρουση είχαμε στην τέταρτη ενότητα για το Κράτος Δικαίου.

Κεντρικό θέμα πάντως ήταν ο εσωτερικός τρόπος λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, η ομοφωνία (ή μη) σε επίπεδο απόψεων, η “νέα” ταυτότητα του κόμματος, η αρχηγική του μορφή και το πώς μπορεί να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή του έναντι των ψηφοφόρων.

Βασικό ζήτημα ήταν και το θέμα των πιθανών συνεργασιών στις επόμενες εθνικές εκλογές, με όλους τους υποψηφίους να αναφέρουν πως “πυρήνας” πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ, σε μια προοδευτική συμμαχία. Για όλους “αντίπαλος πόλος” πάντως, χαρακτηρίστηκε η Νέα Δημοκρατία.

Η πιο έντονη κόντρα σημειώθηκε δε, προς το τέλος του debate με την αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Δούκα σχετικά με το ζήτημα πιθανών διαγραφών, και την προσέλκυση νέου εκλογικού κοινού.

“Δυνατή” έναρξη με εκατέρωθεν ερωτήσεις

Ο Παύλος Γερουλάνος επέλεξε να κάνει την πρώτη ερώτηση στον Νίκο Ανδρουλάκη για το δανειολόγιο. “Το μέτρο αυτό είναι στο πρόγραμμά μας. Είναι αναρτημένο”, απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης διαβάζοντας μέρος της σχετικής πρότασης που έχει κατατεθεί.

“Η διαφάνεια στα δάνεια είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε την τύχη να έχουμε και ειδικό άνθρωπο να κάνει τη σύνταξη”, είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε επίσης ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο για τη φορολογία. “Η φορολόγηση μπορεί να μειωθεί μόνο όταν κάνεις αυτά που χρειάζεται για να μαζέψεις τα έσοδα. Το κράτος ευθύνεται γιατί τόσο καιρό έχει αποτύχει στη δουλειά του” απάντησε ο Παύλος Γερουλάνος. “Όπου έχει υπάρξει διάλογος για το θέμα αυτό είμαι στην πρώτη γραμμή. Οι προτάσεις μου δεν είναι “μπας και γίνω Πρόεδρος μια μέρα”, αλλά προτάσεις εφαρμόσιμες. Το ερώτημα είναι “έχουμε καλεστεί πάντα από το ΠΑΣΟΚ για να συμβάλλουμε εκεί που μπορούμε;”. Εκεί έχω αμφιβολίες”, πρόσθεσε με νόημα ο κ. Γερουλάνος.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε από τη δική της μεριά ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι δεν χρειάζονται συγχωνεύσεις για ολιγοπώλια”, είπε ο κ. Γερουλάνος. “Να αρθούν τα κριτήρια που αποκλείουν τους μικρομεσαίους από δανεισμό της ΕΕ”, πρόσθεσε αναπτύσσοντας την άποψή του.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε με τη σειρά της ερώτηση στον Χάρη Δούκα για τα κολλέγια και την αξιολόγησή τους. “Υπάρχει μια ζούγκλα στον χώρο της εκπαίδευσης γιατί από την πίσω ώρα ήρθαν τα μη κερδοσκοπικά που έγιναν funds που εξαγοράζουν κολλέγια. Πρέπει να βάλουμε όρους και κανόνες στην εκπαίδευση”, είπε ο κ. Δούκας με την κ. Γιαννακοπούλου να προσθέτει πως πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η αξιολόγησή τους. “Για να συμβεί αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16”, είπε ο κ. Δούκας.

“Βέλη” προς τον Ανδρουλάκη

Ο Χάρης Δούκας έθεσε ακολούθως ερώτηση στη Νάντια Γιαννακοπούλου για το μεταναστευτικό σχετικά με τη συνδιαμόρφωση προτάσεων στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ. “Δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο στο κόμμα όπως και σε άλλα μείζονα ζητήματα και ειδικά στον δήμο Αθηναίων που είναι ένα τεράστιο ζήτημα”, είπε η κ. Γιαννακοπούλου αφήνοντας τις πρώτες αιχμές προς την ηγεσία του κόμματος. “Το κόμμα πρέπει να λειτουργήσει πολύ πιο δημοκρατικά και θεσμικά”, πρόσθεσε η κ. Γιαννακοπούλου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε να θέσει ερώτηση στη Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέροντας – με νόημα –  πως το μεταναστευτικό και οι επενδύσεις στην Αφρική θα έπρεπε να έχουν τεθεί ήδη προς την ΕΕ από το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της η κ. Γιαννακοπούλου συμφώνησε με την τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας πως τέτοια ζητήματα έπρεπε να έχουν τεθεί προς την Ευρώπη από το κόμμα. “Δεν έχουμε πιάσει το θέμα της μετανάστευσης σωστά” πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου κάνοντας λόγο και για αύξηση ροών, ειδικά στη Ρόδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο και για “ξύλινη γλώσσα” εκ μέρους του κόμματος ως προς την απεύθυνση στους νέους, στέλνοντας το μήνυμά της προς την ηγεσία του κόμματος.

Η “ρελάνς” Ανδρουλάκη

Απαντώντας στις επιθέσεις προς το πρόσωπό του, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαμορφωμένες θέσεις για το μεταναστευτικό, ενώ είπε πως ως Ευρωβουλευτής έθεσε προτάσεις για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ τόνισε πως έγιναν και δράσεις στο κέντρο της Αθήνας “για την ενημέρωση του κόσμου γύρω από το ζήτημα”. “Το μεταναστευτικό είναι τεράστιο ζήτημα αλλά πρέπει να ασχοληθούμε και με το εργασιακό που είναι μεγάλο θέμα, αλλά και το δημογραφικό”. “Το ΠΑΣΟΚ έχει τριπλασιάσει το ποσοστό του στις ηλικίες 18-24” είπε ακόμη, απαντώντας σχετικά με το “γερασμένο ΠΑΣΟΚ”.

“Γιατί δεν φέρατε στη βουλή το πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου που είχε δεσμευθεί ο κ.Μητσοτάκης ότι θα φέρει”, ρώτησε η Άννα Διαμαντοπούλου τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Απαντώντας στην Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: “Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για Εθνικό Απολυτήριο, Ειδική Εκπαίδευση, Πιστοποίηση, Ξένες γλώσσες κ.λ.π. Στηρίξαμε τη μεταρρύθμιση που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από εσένα προσωπικά”.

Αντιπαράθεση για την εξωτερική πολιτική και στο επίκεντρο η Τουρκία

Σκληρή επίθεση έκανε η Νάντια Γιαννακοπούλου προς τον κ. Ανδρουλάκη σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ για την Παλαιστίνη και την επίθεση του Ισραήλ. “Να πάρουμε καθαρή θέση” είπε. Ακόμη, η ίδια επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη αναφέροντας: “Έχετε αυτοκηρυχθεί υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε; Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα”.

Αιχμές άφησε ο κ. Κατρίνης για το πώς τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα της Τουρκίας, αναφέροντας: “Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό χαρακτήρα, να βάλει τις κόκκινες γραμμές. Δεν είναι δυνατόν να χαριεντίζεται ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν, λίγο μετά τη δήλωσή του για το ψευδοκράτος. Το Κυπριακό είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου. Η Αλβανία και το κράτος των Σκοπίων είναι δορυφορικά κράτη της Τουρκίας. Η κυβέρνηση δεν θέτει τα ζητήματα στα φόρα”.

Στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Ανδρουλάκης ρώτησε τον Μ. Κατρίνη για τον Ευρωστρατό. “Με δεδομένη την ύπαρξη του ΝΑΤΟ είναι δύσκολος ο ρόλος του Ευρωστρατού. Μακάρι οι Ευρωπαίοι να έκαναν περισσότερα βήματα”, απάντησε ο κ. Κατρίνης. “Αν δούμε την επιθετική πολιτική του Ερντογάν, ναι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία”, πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι πάντως εξαπέλυσαν βολές κατά της Τουρκίας, είτε επισημαίνοντας ότι συνιστά απειλή είτε αναφέροντας ότι θα πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της στο μεταναστευτικό.

Κουβέντα για το “πατριωτικό” ΠΑΣΟΚ

Αρχικά αμήχανη ήταν η τοποθέτηση του Χάρη Δούκα όταν ερωτήθηκε για την επέκταση στα 12 μίλια. “Ο Ερντογάν έχει αναθεωρητική προσέγγιση, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Έχουμε ξεχάσει αυτό που έλεγε η Μελίνα Μερκούρη, ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινά από τα σύνορά μας”, είπε ενδεικτικά.

“Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 μίλια. Για την ΑΟΖ και μόνο, η μόνη λύση είναι η Χάγη και πιστεύω ότι η απόφαση θα είναι θετική για τη δική μας πλευρά” είπε ο ίδιος εν ευθέτω χρόνο, δίνοντας περισσότερες διευκρινήσεις και συμπληρώνοντας: “Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως σε νησιά στον Καναδά, που το κατάφεραν και το κέρδισαν. Μπορούμε να το καταφέρουμε, αλλά επιμένω, μόνο ζήτημα η ΑΟΖ και πρέπει να υπογράψει η Τουρκία το Δίκαιο της Θάλασσας”.

“Η Ελλάδα έχει γίνει χώρα – πελάτης οπλικών συστημάτων. Έχω μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας” πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης τονίζοντας πως “το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτη την ενδοτική πολιτική πρέπει να αντισταθεί βάζοντας “κόκκινες γραμμές”.

Από τη δική του μεριά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είπε: “Το Ελσίνκι ήταν μεγάλη επιτυχία. Τώρα είμαστε σε άλλη εποχή, είναι άλλος ο Ερντογάν τώρα. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει παγώσει εδώ και χρόνια. Όσο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα μας έρθει κολάρο η ειδική σχέση. Όταν θα έρθει στο τραπέζι το θέμα, να έχουμε ενσωματωμένες κυρώσεις σε περίπτωση που πλήττονται δικαιώματά μας”.

Σύγκρουση Ανδρουλάκη – Κατρίνη για το βέτο

Απευθυνόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη, ο κ. Κατρίνης είπε: “Θεωρείς ότι η πρόταση για άρση του βέτο εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα;”.

“Υπάρχουν δύο βέτο. Αυτό που προτείνω είναι για θέματα φορολογικά και κυρώσεων να σταματήσει η πρακτική που πχ ακολουθεί ο Όρμπαν. Άλλο το βέτο το ενωσιακό και άλλο αυτό που λέω εγώ”.

“Αν απεμπολήσουμε το δικαίωμα βέτο, απεμπολούμε το μοναδικό μέσο πίεσης. Επιμένεις να το απεμπολήσουμε;” επέμεινε ο κ. Κατρίνης. “Μην μπερδεύετε τα βέτο. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε για βέτο, έλεγε για το ενωσιακό. Θέλουμε κοινούς φορολογικούς κανόνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί διαφωνείτε”, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η πρώτη “δυνατή” στιγμή

Στο σημείο αυτό, η κ. Γιαννακοπούλου επιτέθηκε στον κ. Κατρίνη αναφέροντας: “Έχουμε μια διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κ. Ανδρουλάκη και εσένα. Οι θέσεις που έφερνες στη Βουλή ήταν σε συμφωνία με τον πρόεδρο;”. “Ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής συνεννοούμασταν και μαζί. Επαναφέρω σταθερά τις θέσεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ”, απάντησε ο Μ. Κατρίνης. “Όταν ήσουν στην Κ.Ο. επικεφαλής, έφερνες τις δικές σου θέσεις ή του προέδρου;”, επέμεινε η κ. Γιαννακοπούλου για να λάβει την απάντηση: “Εγώ λέω τη δική μου θέση για το βέτο. Δεν είχε έρθει στη Βουλή το ζήτημα. Υπερασπίζομαι τη χώρα και την παράταξη”.

“Άναψαν τα αίματα” στην τέταρτη ερώτηση

Μια ένταση υπήρξε στο ζήτημα του κράτους Δικαίου, με τον Μ. Κατρίνη να ερωτά την κ. Διαμαντοπούλου: “Είδαμε υποβάθμιση κράτους δικαίου. Αισθάνεσαι την ανάγκη να κάνεις αυτοκριτική στους πολίτες που έστειλαν μήνυμα στον Μητσοτάκη;”.

“Κάνεις λάθος. Έχω κάνει δηλώσεις για το πώς η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει ευθύνες, για το ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τον ΟΣΕ” είπε η κ. Διαμαντοπούλου για να δεχθεί επιπρόσθετη ερώτηση: “Δεν έχω ακούσει καμία τοποθέτησή σας που να είναι απέναντι στο επιτελικό κράτος του Μαξίμου. Δεν έχετε παρέμβαση στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ”.

“Διαστρεβλώνετε συνειδητά τις θέσεις μου με συνεχείς επιθέσεις. Έχω μιλήσει για πρωθυπουργικό-μοναρχικό σύστημα στην Ελλάδα, ότι είναι η βάση του πελατειακού κράτους”, επανήλθε η κ. Διαμαντοπούλου.

Να σημειωθεί πως και ο κ. Κατρίνης και ο κ. Δούκας επιτέθηκαν στην κ. Διαμαντοπούλου αναφέροντας πως πήρε θέση για τις υποκλοπές και τα Τέμπη “μόνο αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της” και πως πριν “σιωπούσε”.

Ποιος είναι περισσότερο “ΠΑΣΟΚ” και ποιος θυμίζει “ΣΥΡΙΖΑ του 2015”

Εν συνεχεία η κ. Διαμαντοπούλου επιτέθηκε στον Χάρη Δούκα για τον δήμο Αθηναίων, ρωτώντας: “Λες για το παράδειγμα συνεργασίας στον δήμο Αθηναίων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας; Έχουμε έργο από τη συνεργασία;”.

“Δεν είπα ότι η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήμουν πάντα ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ. Εγώ κάνω μέτωπο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων”, είπε ο κ. Δούκας. ” Στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν απόψεις σου, που δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ, αλλά και είναι εκτός εποχής. Αυτό το rebrandind του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 έχει να κάνει με τη συνεργασία ή είναι δικές σου απόψεις;”, επέμεινε η κ. Διαμαντοπούλου για να απαντήσει ο Χ. Δούκας: “Για τη ΔΕΗ οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ήμουν στον τομέα ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Για τις καταλήψεις, τοποθετήθηκα για τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κατά του μετρό στα Εξάρχεια. Όμως οι κάτοικοι βλέπουν λαμαρίνες και έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια”.

Συνολικά σε αυτό το σημείο όλοι οι υποψήφιοι στάθηκαν στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη ως προς το πώς χειρίστηκε το ζήτημα των υποκλοπών και του predator.

Ακόμη, στα πλαίσια αυτής της ενότητας, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: “Η θέση μας είναι πάγια σε σχέση με αυτό το θέμα ιστορικά”, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Κλιματική αλλαγή και δήμος Αθηναίων

Σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, ο Χάρης Δούκας απάντησε σε ερώτηση που δέχθηκε: ” Έβαλα εμβληματικό στόχο τα 5.000 δέντρα τον χρόνο, θα πετύχουμε τον στόχο μας για φέτος. Μπορεί μέσω εφαρμογής κάθε πολίτης να δει τι φυτεύεται και πού. Είναι και η διπλή ανάπλαση. Για τη ΔΕΗ, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως είναι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δεν πρέπει να σέρνει τον χορό της ακρίβειας. Ενδυναμώνει την προσπάθειά μου η διεκδίκηση της προεδρίας. Ψάχνουμε ένα αντίβαρο για αποκέντρωση στην πράξη, το κράτος Μητσοτάκη μας συνθλίβει”.

Ο Μ. Κατρίνης, ερωτηθείς για την ενεργειακή μετάβαση, τοποθετήθηκε ως εξής: “Είμαστε όλοι υπέρ της ενεργειακής μετάβασης, αλλά όχι προς όφελος συμφερόντων. Σήμερα η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Τι κάνει η ΡΑΕ; Ελάχιστα. Τι έκανε η κυβέρνηση; Ανασκεύασε το αρχικό της σχέδιο γιατί ο λογαριασμός ήρθε στους πολίτες. Ναι στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά όχι το κόστος στους πολίτες. Γιατί να μην μιλήσουμε για μια κρατική εταιρεία, όπως στην Ιταλία, που θα παράγει πράσινη ενέργεια; Γιατί να μη μιλήσουμε για ενεργειακές κοινότητες;”.

Από τη δική του μεριά ο κ. Γερουλάνος προτίμησε να μιλήσει για τη σημασία της πρόληψης, αναφέροντας πως “τις φωτιές τις σβήνεις τον χειμώνα”. Μάλιστα, στο κομμάτι της ενέργειας είδαμε μεγάλη σύγκλιση απόψεων και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των κ.κ. Γερουλάνου και Δούκα.

Απαντώντας για τα συμφέροντα στην ενέργεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης είπε: “Η Τράπεζα της Ελλάδας μιλά για ολιγοπώλια, όχι μόνο εγώ. Στην ενέργεια οι ισχυροί έγιναν ακόμη ισχυρότεροι. Στην Ευρώπη οι ανανεώσιμες πηγές δεν δίνονται σε μεγάλες εταιρίες. Ο κ. Μητσοτάκης φορολόγησε πολύ χαμηλά τα υπεκέρδη. Δεν έβαλε πλαφόν στη λιανική. Εχουμε και τεράστια εξάρτηση από το φυσικό αέριο”.

ΠΑΣΟΚ, η επόμενη μέρα

Σχετικά με το με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κατρίνης είπε: “Δεν έχω απεμπολήσει ποτέ τα ιδανικά της παράταξης. Είμαι αυτός που λέω σήμερα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για μια μεγάλη παράταξη από τη βάση, να ενώσει και να συνθέσει ευρύτερες δυνάμεις, να υπάρχει μια παράταξη με λογική και φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε μεγάλο ως κόμμα αξιωματούχων. Βλέπω δυνάμεις κοινωνικές που είναι εγκλωβισμένες σε κόμματα της αντιπολίτευσης στον προοδευτικό χώρο. Κάνουμε κάλεσμα σε αυτούς τους πολίτες”.

Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτήθηκε αν θα στήριζε επανεκλογή της κ. Σακελλαροπούλου: “Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό. Η συζήτηση πρέπει να γίνει για το πως θα αποκτήσουμε κανονική διάκριση εξουσιών. Από εκεί και πέρα θα συσκεφθούμε στην παράταξή μας και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει”, είπε σχετικά. “Η παράδοση δείχνει ότι ο υποψήφιος προέρχεται από την αντίθετη παράταξη. Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι θεσμικά αντίβαρα”, πρόσθεσε.

Κόντρα υπήρξε σε αυτό το σημείο μεταξύ Ανδρουλάκη – Δούκα, με τον κ. Δούκα να αναφέρει πως δεν θεωρεί πως είναι “ευνοημένος” όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. “Κινητοποίησες όσους σε ψήφισαν το 2021;”, ρώτησε ο Χ. Δούκας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με εκείνον να απαντά: “Χάραξα μία στρατηγική που είχε χαράξει η αείμνηστη Φώφη. Επένδυσα πολύ στην ανανέωση. Υποτιμάς, εσύ, ο πιο ευνοημένος της στρατηγικής. Δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος”.

“Έχω παλέψει, δεν μου αρέσει η λέξη “ευνοημένος”. Το βράδυ των εκλογών εμφανίστηκες ικανοποιημένος”, απάντησε ο κ. Δούκας. “Μόνο την Εύα Καϊλή έχω διαγράψει. Στην πορεία βάλαμε υψηλούς στόχους. Κερδίσαμε δύο περιφέρειες και 108 δήμους”, επανήλθε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Για την επόμενη μέρα του κόμματος, ο κ. Γερουλάνος είπε: “Τα ποσοστά μετά τη νίκη του Ανδρουλάκη αυξήθηκαν αλλά εν συνεχεία εξατμίστηκαν. Γιατί έλειπε ο αρχηγός από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κομμάτια από αυτό. Άρα έχω αναθεωρήσει. Να εκλέξουμε αρχηγό μέσα από τη Βουλή”.

“Να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να πείσουμε τη χώρα”, είπε από τη δική της μεριά η κ. Γιαννακοπούλου. “Έβρεχε ψηφοφόρους κι εμείς κρατούσαμε ομπρέλα”, σχολίασε ακόμη. “Εγώ έθεσα θέμα ηγεσίας και τα όργανα αποφάσισαν εκλογές. Θα υπηρετώ την παράταξή μου με όποιον είναι πρόεδρος”, συμπλήρωσε.

Για τις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου είπε: “Στόχος μας είναι να είμαστε πρώτο κόμμα. Μπορούμε; Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον. Δουλεύω πάνω σε πολιτικές για το αύριο εδώ και 10 χρόνια. Δουλεύουμε για αγροτική πολιτική, χρειαζόμαστε ψηφιακό μετασχηματισμό. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτοδύναμο, αλλά πρέπει να μιλήσει για τη νέα εποχή και αυτό φοβάμαι ότι δεν το κάνουμε. Στο θέμα της συνεργασίας, θα είμαστε πρώτο κόμμα και ας αναρωτηθούν οι άλλοι τι θα κάνουν. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τι να συζητήσουμε; Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί. Η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος. Θέλω να φέρω έναν άλλο τρόπο αντιπολίτευσης, κάνοντας ουσιαστική κριτική και βάζοντας τη δική μας πρόταση, που θα είναι ο άλλος πόλος”.

Ο κ. Γερουλάνος ρώτησε την κ. Διαμαντοπούλου για το πώς θα εμπνεύσει, δεδομένου ότι “έλειπες 12 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ”.

“Όλοι ξέρουν ότι είμαι ΠΑΣΟΚ. Αλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι έκαναν άλλο κόμμα, άλλοι πήγαν στη Νέα Δημοκρατία. Ιδρυσα το Δίκτυο και τιμήσαμε το ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ ουσιαστικό να δούμε πως κινείται η πολιτική μάχη. Η μάχη μας η σημαντική έγινε από το 2009 μέχρι το 2012. Τότε είπα να βγουν άλλοι άνθρωποι μπροστά. Υπάρχει ζωή και έξω από το κόμμα”, απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου.

Απευθύνοντας ερώτηση προς τον Χ. Δούκα, ο Ν. Ανδρουλάκης είπε: “Πως θα χωρέσεις τα δύο καρπούζια σε μία μασχάλη;”.

“Υπάρχει ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ναι μπορεί να γίνει. Δεν είναι δα και τόσο κακό. Στον Καμίνη δεν έβαλες ποτέ θέμα”, απάντησε ο κ. Δούκας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει: “Ο κ. Καμίνης βρισκόταν στο τέλος της θητείας του. Δεν είσαι Μιτεράν και ευτυχώς δεν είσαι Ερντογάν…”

“Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια να τιμήσουμε την ψήφο. Ηταν απρέπεια αυτό που είπες περί Ερντογάν”, σχολίασε ο κ. Δούκας.

Ο Χάρης Δούκας απάντησε πως σε περίπτωση που κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να υπηρετήσει και στις δύο θέσεις, και ως δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως πρόεδρος. “Το ΠΑΣΟΚ είχε στην Α’ Αθήνας 7% και νικήσαμε. Στην Αθήνα βγήκα μπροστά και κερδίσαμε χωρίς να είμαι καν στο δημοτικό συμβούλιο πριν”, πρόσθεσε.

Οι καταληκτικές παρεμβάσεις των έξι:

Στο κλείσιμο του debate οι έξι υποψήφιοι απευθύνθηκαν ελεύθερα προς το κοινό για 1,5 λεπτό.

-Στην καταληκτική του δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι: “πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ο πελαργός. Είναι προϊόν αγώνα. Όχι μόνο δικού μου, αλλά από χιλιάδες ανθρώπους που πίστεψαν ότι το κοστούμι που μας είχαν ράψει οι αντίπαλοί μας, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε για να πάμε σε άλλη εποχή. Πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2021 για να αγκαλιάσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο”.

-Η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε: “Για εμένα πολιτική είναι η αλήθεια. Θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον “πλαστογράφο” μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει το ίδιο να για πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία”.

-Παύλος Γερουλάνος: “Κρίνεται κάτι πιο ουσιαστικό από το ποιος θα είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται αν θα ηττηθεί η ΝΔ. Το δίλημμα είναι αν θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή ήττας. Μια επιλογή νίκης θέλει μια ηγεσία με εμπειρία, που έχει δώσει μάχες. Πού θα κάνει μια διεύρυνση. Αυτή η επιλογή θα κρίνει τις επόμενες εκλογές. Η υποψηφιότητά μου φέρνει πείρα, σχέδιο, ενότητα. Θέλω να παροτρύνω όλους να κάνουμε επιλογή νίκης”.

-Χάρης Δούκας: “Η πλειοψηφία ζει στην ανασφάλεια, αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του. Πιστεύω στις δυνατότητες αυτού του τόπου, στην αξιοσύνη των Ελλήνων. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί η ευκαιρία για μια νέα ορμή. Απέναντί μας έχουμε ένα κυνικό σύστημα εξουσίας. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση ή θέλουμε ένα κλειστό φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη. Στις 6 Οκτωβρίου σηκώνουμε ανάστημα”.

-Άννα Διαμαντοπούλου: “Θα ήθελα να απευθυνθώ στα 2,5 εκατ. πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά. Η ΝΔ βρίσκεται σε καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας. Εμείς πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες, τα πραγματικά προβλήματα. Αυτά θέλει να ακούσει από εμάς ο κόσμος. Θα πρέπει το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία, να έχει επάρκεια στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση. Ζητώ την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι. Ψηφίστε όποιον θέλετε, αλλά μην κατηγορείτε του άλλους, ώστε την άλλη μέρα να μπορούμε να συνθέσουμε”.

-Μιχάλης Κατρίνης: “Απευθύνομαι σε όλους που κρατήσατε την παράταξη όρθια στα δύσκολα. Τον αγώνα τον δώσαμε μαζί. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που πιστέψατε στο ΠΑΣΟΚ. Ξέρω ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλει να αλλάξει η ζωή σας. Θα είμαι πάντα εδώ, γιατί με το ΠΑΣΟΚ έχω μια σχέση ζωής, δεν έφυγα ποτέ. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο, μια πεντακάθαρη πρόταση”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συμφώνησαν στη σύγκληση τον Ιανουάριο 2025 στην Άγκυρα του επόμενου Συμβουλίου...

Στην σύγκληση, τον Ιανουάριο του 2025, στην Άγκυρα, του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος...
Αυτά είναι τα 10 πράγματα που αποδυναμώνουν την μνήμη

Γιατί κάθε βράδυ ο εγκέφαλος του άνδρα συρρικνώνεται

Οι αλλαγές που συντελούνται στους άνδρες -στα εντός τους- από τις βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν ως συνέπεια να αλλάζει ο εγκέφαλος...

Σπίρτζης: Δεν έχει ταλέντο στην πολιτική ο Κασσελάκης 

Λάβρος ο Χρήστος Σπίρτζης κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Xρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, τον χαρακτήρισε λίγο για την πολιτική, έκανε λόγο για κατάντια και ευτελισμό, τον εγκάλεσε ότι λειτουργώντας...

«Η θυσία του Ιεφθάε»: Το αριστούργημα του Καισάριου Δαπόντε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια ομάδα επίλεκτων ερμηνευτών παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του Καισάριου Δαπόντε «Η θυσία του Ιεφθάε» (1748). Μέσα από την πρόφαση...

ΠΑΣΟΚ: Ώρα ντιμπέιτ, με πυρετώδεις προετοιμασίες, οι όροι και οι θεματικές ενότητες

Αντίστροφη μέτρηση για τη σημερινή κρίσιμη τηλεμαχία με τις προετοιμασίες στα στρατηγεία των υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ να είναι πυρετώδεις, καθώς οι «έξι» ανεβάζουν τους τόνους με αψιμαχίες 13 ημέρες...

Η διπλωματική και πολιτική ατζέντα στην σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται για τη...

Λίβανος: 500 νεκροί στους σφοδρότερους βομβαρδισμούς του Ισραήλ τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο

Οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολά σκότωσαν τουλάχιστον 492 ανθρώπους στον Λίβανο χθες Δευτέρα, ανάμεσά τους 35 παιδιά, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΠΑΣΟΚ: Ώρα ντιμπέιτ, με πυρετώδεις προετοιμασίες, οι όροι και οι θεματικές ενότητες

Αντίστροφη μέτρηση για τη σημερινή κρίσιμη τηλεμαχία με τις προετοιμασίες στα στρατηγεία των υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ να είναι...

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η εσωκομματική μάχη πριν από την συνεδρίαση της Κ.Ε – Ποιοι θα είναι τελικά υποψήφιοι

Με την εσωκομματική ένταση να παραμένει στα «κόκκινα», και τις ζυμώσεις στο παρασκήνιο να...

Μέρες αντιπολίτευσης αν…

Θα ήταν οι μέρες αυτές – έχει πια ωριμάσει ο καιρός – μέρες αντιπολίτευσης...

Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ – Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά...