Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
22.6 C
Athens

Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας: “Υπερνίκηση των θλίψεων με τη δύναμη της Αναστάσεως”

Με το μήνυμά του για το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αφενός υπενθυμίζει τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη- από την Ουκρανία έως την Αϊτή- και αφετέρου, υποδεικνύει την ιδεωδέστερη οδό, προκειμένου να ξεπεραστούν οι στεναχώριες και οι απογοητεύσεις της καθημερινότητας όλων.

Ο Μακαριώτατος παροτρύνει τους ορθοδόξους να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο τη στενή σχέση του ανθρώπου με τον Χριστό μέσα από την αποδοχή των παθών και τη συμμόρφωση με το θάνατό του Ιησού, συμπληρώνοντας πως η βίωση της Ανάστασης έρχεται μέσα από τον Σταυρό, μέσα από τα πάθη. «Μέσα από αυτή τη διαδρομή, χαλυβδώνεται η αντοχή μας και αποφεύγεται η βύθιση στην κατάθλιψη και την απελπισία. Το Χριστός Ανέστη έρχεται ως επινίκιος ύμνος της ορθοδοξίας, ο οποίος εμπεριέχει το ουσιαστικό νόημα της πίστης μας: τη θυσία του Θεανθρώπου και τον Λόγο του Θεού».

«Η πασχαλινή περίοδος ιδιαιτέρως μας προσκαλεί να προσεγγίσουμε τον παθόντα και αναστάντα Χριστό με έναν προσωπικό βιωματικό τρόπο: ”τοῦ γνῶναι αὐτὸν καὶ τὴν δύναμιν τῆς ἀναστάσεως αὐτοῦ καὶ τὴν κοινωνίαν τῶν παθημάτων αὐτοῦ, συμμορφούμενοι τῷ θανάτῳ αὐτοῦ” (Φιλ. 3:10). Δύο βασικές αλήθειες φωτίζουν τον δρόμο για τη στενότερη σχέση με τον παθόντα και αναστάντα: Η αποδοχή της κοινωνίας των παθημάτων και η συμμόρφωση τῷ θανάτῳ Αὐτοῦ» αναφέρει.

Ολόκληρο το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος:

Αναστάσιος

Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

Πάσχα 2024

Υπερνίκηση των θλίψεων με τη δύναμη της Αναστάσεως

«Τοῦ γνῶναι αὐτὸν καὶ τὴν

δύναμιν τῆς ἀναστάσεως αὐτοῦ» (Φιλ. 3:10)

Νικητήρια και παρήγορα αντηχεί και πάλι ο αναστάσιμος παιάνας «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας…», μέσα στο έρεβος της μελαγχολίας από τα ποικίλα οδυνηρά γεγονότα, στην Ουκρανία, στη Γάζα, στο Σουδάν, στην Αϊτή και σε άλλα μέρη της γης∙ αλλά ακόμα και στο άμεσο περιβάλλον μας, που συχνά ταλανιζεται από στενοχώριες, διχασμούς, εχθρότητες, σοβαρές ασθένειες, ποικιλόμορφες κρίσεις.

Η χριστιανική πίστη μάς ενισχύει με μία μεγάλη βεβαιότητα. Γνωρίζουμε ότι είμαστε ευάλωτοι, ότι έχουμε “τὸν θησαυρὸν τοῦτον (τῆς πίστεως) ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν, ” (Β’ Κορ. 4:7-8), όμως, αυτό συμβαινει «ἵνα ἡ ὑπερβολὴ τῆς δυνάμεως ᾖ τοῦ Θεοῦ καὶ μὴ ἐξ ἡμῶν·».

Η πασχαλινή περίοδος ιδιαιτέρως μας προσκαλεί να προσεγγίσουμε τον παθόντα και αναστάντα Χριστό με έναν προσωπικό βιωματικό τρόπο: «τοῦ γνῶναι αὐτὸν καὶ τὴν δύναμιν τῆς ἀναστάσεως αὐτοῦ καὶ τὴν κοινωνίαν τῶν παθημάτων αὐτοῦ, συμμορφούμενοι τῷ θανάτῳ αὐτοῦ» (Φιλ. 3:10).

Δύο βασικές αλήθειες φωτίζουν τον δρόμο για τη στενότερη σχέση με τον παθόντα και αναστάντα: Η αποδοχή της κοινωνίας των παθημάτων και η συμμόρφωση τῷ θανάτῳ Αὐτοῦ.

Και άλλοτε έχουμε τονίσει ότι η Ανάσταση δεν είναι κάτι που έρχεται ανεξάρτητα, που ακολουθεί τον Σταυρό, αλλά υπάρχει μέσα στον Σταυρό, στο πάθος, όταν το αποδεχόμαστε όπως ο Χριστός.

Και αντιστρόφως, η βίωση της Αναστάσεως προϋποθέτει πάντα τη συμμόρφωση με τον σταυρωθέντα και αναστάντα Χριστό.

Αυτή η κοινωνία των παθημάτων και της Αναστάσεως κρατύνει την αντοχή μας, ώστε να μην καταποθούμε από κατάθλιψη και απελπισία.

Ο ουσιώδης επινίκιος ύμνος που σταθερά μέσα μας αντηχεί – «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας..», αποτελεί την κεντρική διακήρυξη της ορθόδοξου χριστιανικής πίστεως και συνοψίζει το βαθύτερο νόημα της Σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.

Αυτή τη διπλή εμπειρία του Σταυρού και της Αναστάσεως βιώνουν στη διάρκεια των αιώνων οι μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Κι εμείς «δι᾿ ὑπομονῆς ἄς τρέχωμεν τὸν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα ἀφορῶντες (ἀτενίζοντες) εἰς τὸν τῆς πίστεως ἀρχηγὸν καὶ τελειωτὴν Ἰησοῦν” (Εβρ. 12:1-2).

Εν ευγνωμοσύνη δοξολογώντας τον Tριαδικό Θεό, κατά την πασχαλινή περίοδο ας εντείνουμε την προσπάθειά μας να βιώσουμε τη βεβαιότητα αυτή και να μεταφέρουμε την παρηγορία με στοργή στο περιβάλλον μας.

Χριστὀς ἀνέστη, αδελφοί μου!

Ευλογημένο Πάσχα με υγεία, αντοχή και σταυροαναστάσιμο φρόνημα!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Οκτωβρίου η έναρξη των Α’ Βαλκανικών Αγώνων  Στίβου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1930.... Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α' Βαλκανικών Αγώνων  Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο επικοντιστής του Παναθηναϊκού, Αργύρης...

Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Τι θα γίνει με την εθελοντική στράτευση γυναικών

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με στόχο να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων, προανήγγειλε ο υπουργός...

Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα από την επέλαση της κακοκαιρίας Cassandra

Η κακοκαιρία Cassandra ξεκίνησε να πλήττει τη Δυτική Ελλάδα. Στην Κέρκυρα προβλήματα δημιουργούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί από τις 6:30 το απόγευμα. Ισχυρές...

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά

Στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τη σημερινή πρόγνωση, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Βερίνα, Βερίνη, Βέρα, Βερούλα, Βερούλη, Ιερόθεος, Καλλισθένης, Καλλισθένη.
σαν σήμερα, Κρήτη, ένωση, Ελλάδα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Οκτωβρίου η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1908.... Η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, δηλώνει ότι η ένωση της Κρήτης με...

Αττική Οδός: Φθηνότερα τα διόδια από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου

Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης, σχετικά με την παράδοση από το Ελληνικό Δημόσιο του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού στον νέο παραχωρησιούχο (Νέα Αττική Οδός Μ.Α.Ε.), την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς...

Μητσοτάκης: “Η κάλπη μπορεί να είναι παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμα της”

"Η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της" ανέφερε...

Όλα τα ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων από αεροδρόμια και τελωνεία έσπασε το φετινό Πάσχα στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων ετών στον Προμαχώνα από Βούλγαρους και Ρουμάνους Κάθε ρεκόρ τουριστικών...

Πως κινούνται τα ΜΜΜ την Τετάρτη του Πάσχα

Το ειδικό πρόγραμμα για λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό Παραμένουν σε ειδικό πρόγραμμα και την Τετάρτη του...