Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.2 C
Athens

ΠΑΜΕ: Κοκτέϊλ φτώχειας η κυβερνητική πολιτική με 21 δις κέρδη και 15% μείωση μισθών

Έκρηξη κερδοφορίας των επιχειρήσεων και δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών, καταδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στην Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

Όπως επισήμαναν οι συνδικαλιστές,  “η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει και νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που ως στόχο έχει τη διεύρυνση της φθηνής εργασίας και την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους θα έχει νέες απαλλαγές και επιδοτήσεις με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

– Η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 4 δις ευρώ ή 23,53%.

Τη διετία 2022-2023 ήταν στα 21 δις ευρώ, όταν την διετία 2007-2008 ήταν 17 δις ευρώ.

– Τα κέρδη των εταιρειών τροφίμων, Υπερέβησαν το 100%. Οι τράπεζες είχαν 23 δις κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν συνολικά κέρδη το α’ εξάμηνο του 2024, 770 εκατομμύρια. Ο όμιλος ΟΤΕ κέρδη 283 εκατομμυρίων κέρδη. Η ΔΕΗ 927 εκατομμύρια, ενώ  οι εφοπλιστές έχουν παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια καινούργια πλοία αξίας περίπου 200 δις ευρώ. 

– Η φορολόγηση αυξήθηκε κατά 24,6 δις ή 25,3% 

Τη διετία 2023-2022 οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν  την συντριπτική πλειονότητα των φόρων ύψος 116,8 δις ευρώ από 93,2 δις ευρώ που πλήρωσαν τη διετία 2007- 2008 . 

– Ο ακαθάριστος μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά περίπου 15%, καθώς τον Αύγουστο του 2011 ήταν 1.308,52 ευρώ ενώ τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ.

-Το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις έχει μειωθεί κάτω από 25% το 2023.Δηλαδή, περισσότεροι από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρέθηκαν εκτός Συλλογικών Συμβάσεων.

Την περίοδο 2007-2009 είχαν υπογράφει 503 κλαδικές συμβάσεις και 666 επιχειρησιακές. 

Την τριετία 2021-2023 υπεγράφησαν μόλις 74 κλαδικές από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει υποχρεωτικές τις 49, ενώ υπεγράφησαν  μόλις 133 επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς. 

Οι συνδικαλιστές, χαρακτηρίζουν “πρώτο μεγάλο σταθμός στο  μέτωπο πάλης” το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 17.30, στην πλατεία ΧΑΝΘ και διεκδικούν:

– Αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ, κατώτερος μισθός στα 950 ευρώ. Επαναφορά όλων των κατακτήσεων που έχουν υπονομευτεί όπως οι τριετίες συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια, η Κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.

7ωρο- 5νθήμερο – 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στην 6ημερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλληλους.

– Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καμία σύνταξη κάτω από 80% του μισθού. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

-Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και χωρίς προϋποθέσεις στο 80% του μισθού.

-Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος 

-Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

-Αποκλειστικά δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και όλων των ταξικών εμποδίων και φίλτρων που μπαίνουν στην εκπαίδευση.

-Να είναι η υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, για όλους, για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης- θεραπείας- αποκατάστασης.

-Μέτρα για τη λαϊκή στέγη και τη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας.

-Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

-Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

-Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους που οργανώνουν ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νεκρός ορειβάτης στον Όλυμπο- Στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά της σορού του

Σορός αλλοδαπού εντοπίστηκε σε δύσβατο σημείο πλησίον του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, όπως αναφέρει ενημέρωση της πυροσβεστικής. Η σορός μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο, όπου παρελήφθη από...

“Αγωνία” του Ελον Μασκ για το δημογραφικό της Ελλάδας

Ο CEO του X Έλον Μασκ αναφέρθηκε μέσα από ανάρτηση του στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Ουάου, σχεδόν διπλάσιος αριθμός ανθρώπων πέθαναν από τα μωρά που γεννήθηκαν στην...

Κενό 18.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία

Με χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λειτουργούν τα σχολεία, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης...

Έρχεται ο νέος ΚΟΚ: Αυστηροποιούνται οι ποινές για κόκκινο, κράνος, αλκοόλ, ζώνη και κινητό

Κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει...

Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί για εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται τα μέλη δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων τα οποία πραγματοποιούσαν εικονικές συνταγογραφήσεις, προκαλώντας ζημιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών...

Καιρός: Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες

Φθινοπωρινός αναμένεται ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου Γιορτάζουν Ευφημία, Εύφημη, Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, ΕύφημοςΛουντμίλλα, ΛουντμίλαΜελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, ΜελιτίνοςΜελίνα * Χριστιανικό Εορτολόγιο Ορθόδοξη Εκκλησία †...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Καταρρέουν μισθοί και κατανάλωση – Η Ευρώπη οδηγείται στην φτώχεια

Η εγχώρια κατανάλωση συνεχίζει να μην δίνει ώθηση ανάπτυξης στην Γερμανία. Οι λιανικές πωλήσεις...

Σε γενική απεργία προχωρούν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ την ερχόμενη Πέμπτη 16 του μηνός

Τα συνδικάτα, διεκδικούν την άμεση και πλήρη απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη,...

UNICEF: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός βυθίζουν εκατομμύρια επιπλέον παιδιά στη φτώχεια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του κόστους ζωής που επέφερε βύθισαν εκατομμύρια...

Συνταξιοδοτική φτώχεια: Το 44,86% λαμβάνει 658 ευρώ

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για την πρωτοφανή έκρηξη της συνταξιοδοτικής...