Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
29.7 C
Athens

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσουν το πολιτικό αύριο

Θα διαπιστώσετε ότι τα μέσα ενημέρωσης αυτό το διάστημα ασχολούνται με τρία μόνο κόμματα τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Η Εξήγηση είναι απλή:

Με την Νέα Δημοκρατία γιατί είναι το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση άρα πάντα έχουμε κάτι για να σχολιάσουμε με τον εκάστοτε καλεσμένο μας και δεύτερον γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε κατάσταση αναβρασμού και εξελίξεων. Λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ηγεσίες που θα εκλεγούν το επόμενο χρονικό διάστημα και στα δύο αυτά κόμματα θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν το μελλοντικό τοπίο στη πολιτική ζωή του τόπου.

Την επόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου έχουμε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Το ντιμπέιτ που παρακολουθήσαμε με τους έξι υποψηφίους για την αρχηγία, που καθ’ ομολογία ήταν κόσμιο και προωθημένο σε σχέση με αυτά που είχαμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα, μας κάνει να αισιοδοξούμε για καλύτερες μέρες στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι διαλυτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που επέφερε η αρχηγία Κασσελάκη, έχουν προσδώσει νέο ενδιαφέρον στην επικείμενη εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.

Οι διαλυτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ με τις δύο ήδη υποψηφιότητες των κ.κ. Φάμελλου και Πολάκη και σε αναμονή της τρίτης του κ. Κασσελάκη – χωρίς να αποκλείεται και μια ακόμη υποψηφιότητα έκπληξη κατά πολλούς – θα είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια.

Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν στηθεί χαρακώματα και θα παραμείνουν για δύο μήνες μέχρι τέλος Νοεμβρίου όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κυρίου Κασσελάκη ο οποίος σύμφωνα με το περιβάλλον του δεν βιάζεται να την ανακοινώσει θα γίνει ή τις αμέσως επόμενες ημέρες ή από τις 15 Οκτωβρίου και ύστερα.

Γιατί αυτό; Γιατί ο κύριος Κασσελάκης από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου θα βρίσκεται και πάλι στην Αμερική.

Στην κυβέρνηση οι εξελίξεις δεν σκιαγραφούνται με αισιοδοξία. Το κυβερνών κόμμα είδε το ποσοστό του στις τελευταίες εκλογές να κατρακυλά στο 28% κάτι που συνεχίζεται να καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται η ΝΔ να επανακτήσει έστω ένα μέρος της κυριαρχίας της; Όχι, στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται.

Όμως, οι ενδείξεις δεν συνηγορούν υπέρ αυτής της εκδοχής. Έτσι, ως πιθανότερη εξέλιξη προβάλλει η παγίωση των ποσοστών της ΝΔ περί 30% όπως αποτυπώνεται και σε κάποιες από τις πολλές δημοσκοπήσεις που διαβάζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι μακριά από το 37% που χρειάζεται για να έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Με αυτό το άγχος θα πορεύεται στο εξής ο πρωθυπουργός.

Εκτός κι αν παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις τα λόγια του κ. Γεωργιάδη για αλλαγή εκλογικού νόμου πάρουν σάρκα και οστά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΑΠΟΨΗ: Αναζητείται αντιπολίτευση

Μέρες αντιπολίτευσης αν…

Θα ήταν οι μέρες αυτές – έχει πια ωριμάσει ο καιρός – μέρες αντιπολίτευσης αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ , που ως τώρα τα κερδίζει...

3η του Σεπτέμβρη: ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ

''Η επέτειος σταθερά επανέρχεται. Τι είναι μια επέτειος; Μια πρόσκληση συμμόρφωσης στα καθιερωμένα πρότυπα. Είναι φυσικά μια ανάμνηση. Μια ανάμνηση ηρωικών εποχών. Μια αναδρομή...

Ο Αύγουστος φεύγει …ο Σεπτέμβριος έρχεται – Τι μας περιμένει

Σε μία εβδομάδα μας αφήνει χρόνους και ο Αύγουστος του 2024. Και δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε. Ο φετινός Αύγουστος τα είχε όλα. Όπως και...

Λευτέρης Κουσούλης: Σχεδόν αδύνατος ένας ουσιαστικός διάλογος για κάτι

Κάποτε οι άνθρωποι πίστεψαν ότι υπάρχει ένα «πνεύμα της Ιστορίας». Τόσο που όλα η δύναμή του τα καθορίζει, πέρα από επιλογές και επί μέρους...

Περί αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης καταγράφει ενδιαφέρουσες απόψεις περί αθλητισμού, με αφορμή και τους Πλυμπιακούς αγώνες που εξελίσσονται στο Παρίσι. - Ο αθλητισμός αποτελεί μια...

Αναζητώντας τη χαμένη… τιμή του ΠΑΣΟΚ

Ποιοι άραγε από τα πολιτικά κόμματα και ανάμεσά τους την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πήραν το μήνυμα αποχής και δυσαρέσκειας για το πολιτικό σύστημα;...

Η σίγουρη νίκη έγινε πανωλεθρία: Το ιστορικό λάθος της Λεπέν που της στοίχισε τον...

Ας πρόσεχε… Eίναι το πολιτικό ζήτημα των τελευταίων (πολλών ημερών). Αυτό που συζητείται εντόνως- και δικαίως, καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει πάρα πολλά. Και όχι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι “Απαράδεκτοι” σε προεκλογικό σποτ της Άννας Διαμαντοπούλου

«Μέσα στην ταχύτητα και την πίεση της εκλογικής εκστρατείας ένιωσα ευλογημένη που βρέθηκα ένα...

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική κούρσα για την κάλπη της 24ης Νοεμβρίου με εσωτερικές αντιπαραθέσεις

Στον ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων το κόμμα πορεύεται σε μια κρίσιμη εκλογική...

ΣΥΡΙΖΑ: Πότε θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Ποιοι στηρίζουν Πολάκη και Φάμελλο

«Δεν θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη», μας παραπέμπουν,...

Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος – Δεν θα στηρίξω δημόσια κάποιον υποψήφιο

«Δεν θα είμαι υποψήφιος και νομίζω ότι υπάρχει μία ανάγκη και όσοι δεν εκτεθούν...