Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα ήττα

Τελειωμό δεν έχουν οι σφαλιάρες που δέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία των πολιτών ακόμη και σε ζητήματα που λίγα χρόνια πριν (και σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση) αποτελούσαν προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη της αυτοαποκαλούμενης «αριστερής πολιτικής», όπως είναι τα Πανεπιστήμια και οι σταθερές περί το άσυλο και την αστυνόμευση.

«Χαμένες υποθέσεις» και οι δύο πλέον για την καθ’ ημάς αριστερά, καθώς η ζωή ξεπέρασε, όταν έφτασε το πλήρωμα το χρόνου, τις ιδεοληψίες δεκαετιών, έχουν εξελιχθεί σε «Βατερλώ» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και απειλούν ευθέως να τον «εξαφανίσουν» από τον προνομιακό χώρο των πανεπιστημίων και των ΑΕΙ γενικώς.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά απλή και κυριαρχικά δυναμική. Το σχέδιο νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοίδη συναντά την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις με μια δυναμική μορφή και αυξανόμενη κάθε εβδομάδα επιρροή, γεγονός που δείχνει καθαρά ότι η κοινωνία είναι τόσο μπροστά από τις αριστερές ιδεοληψίες που έχει πάρει τι αποφάσεις και εξακολουθεί να μην ακούει καν τις κομματικές παλαβομάρες των ΣΥΡΙΖΑίων ειδικά των πανεπιστημιακών κάθε είδους και φυράματος.

Το μήνυμα μιας κοινωνίας που εμφανίζεται αποφασισμένη να δεχθεί τις πλέον προχωρημένες και τολμηρές τομές και να καταρρίψει, με μια απίστευτη ευκολία τους μύθους της παραδοσιακής νεοκομμουνιστικής ορθότητας δεν φαίνεται να μπορεί να περάσει από τους τοίχους των γραφείων της Κουμουνδούρου, εντός των οποίων κυριαρχούν ακόμη οι μύθοι του αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος και της μεγάλης πανεπιστημιακής παράδοσης, όπως ακριβώς γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του πενήντα και παραδόθηκαν, μετά τη χούντα, στους Έλληνες προς λαϊκή κατανάλωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει (και είναι) σταθερά προσηλωμένος σε αυτή την παράδοση και υπερασπίζεται σκληρά το καθεστώς που η αριστερά δημιούργησε και αναπαρήγαγε συστηματικά στα ΑΕΙ τόσες δεκαετίες με αποτέλεσμα αυτά να είναι, στην ουσία, εργοστάσια παραγωγής κομματικών στελεχών μιας ιδεολογίας που έχει προ πολλού πεθάνει και συντηρείται μόνο τεχνητά, σε χώρες όπως η δική μας με ιδιαίτερες επιδόσεις στους κάθε είδους μύθους.

Ο Τσίπρας εμφανίζεται να έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της πολιτικής του ύπαρξης στις αντιδράσεις όλων των καθεστωτικών των ΑΕΙ και για το λόγο αυτό στηρίζει χωρίς καμία αντίρρηση τις κάθε είδους κινητοποιήσεις, ελπίζοντας πως μέσα από αυτές τόσο ο ίδιος όσο και ο χώρος του θα επανακάμψουν στην πολιτική επικαιρότητα και θα καταφέρουν να προσδιορίσουν οι ίδιοι την ατζέντα.

Στην εμμονική τους διασύνδεση με τη μυθολογία (και τα ειδικά συμφέροντα) της πανεπιστημιακής αριστεράς και πιεζόμενοι από τις ιδεοληψίες άλλων, παρελθουσών εποχών δεν μπορούν να δουν ούτε ότι αυτό το τμήμα του κόμματος και της παράταξης συνολικά έχει σχεδόν αυτονομηθεί, έχει αποκτήσει και διακινεί ένα δικό του αφήγημα που συνδέεται άμεσα με τις θέσεις και τις αποδοχές, παλεύει μόνο για τα στενά του οικονομικά συμφέροντα, υπερασπίζεται τον σκληρό πυρήνα της απαραίτητης αναπαραγωγής του και κάπου στο βάθος όλων αυτών των προτεραιοτήτων προκύπτει και ένα κόμμα, ως απλός υποστηρικτής των αιτημάτων του πανεπιστημιακού χώρου.

Ο Τσίπρας είναι απολύτως αδύναμος (κατ’ άλλους ανίκανος) να αρνηθεί την πραγματικότητα αυτή, να σχεδιάσει μια νέα προσέγγιση και να «ακούσει» τις προτεραιότητες της κοινωνίας των πολιτών, όπως αυτές καταγράφονται από τις έρευνες γνώμης. Σύρεται καθημερινά σε μια πολιτική που είναι αφετηριακά χαμένη από χέρι, καθώς η κυβέρνηση που τη διαχειρίζεται συνομιλεί με την κοινωνία και τους πολίτες κι ο ΣΥΡΙΖΑ με μια αυτονομημένη κάστα ειδικών συμφερόντων που βλέπουν «το κακό» για τα ίδια να έρχεται και δεν μπορούν (ούτε πρόκειται να μπορέσουν) να το σταματήσουν.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο τραγική που πολύ λίγοι είναι εκείνοι, οι οποίοι μπορούν σήμερα να παρακολουθήσουν την πολιτική συγκυρία και να συνομιλήσουν μαζί της, χωρίς τις παρωπίδες των αριστερών αντανακλαστικών και χωρίς τις ιδεοληψίες που έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό η ελληνική κοινωνία.

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ισορροπίες ή να διαμορφώσουν την πολιτική πρόταση του κόμματος, παραμένουν ελάχιστη μειοψηφία και αδύναμοι να ακουστούν ή, πολύ περισσότερο, να επιβάλλουν την άποψη τους που δεν διαφέρει ουσιαστικά από την άποψη της κυβέρνησης και της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα ήττα, την οποία δεν μπορεί να αποτρέψει, επειδή αρνείται να ακούσει την κοινωνία και να ταιριάξει την πολιτική του πρόταση με τις πραγματικές ανάγκες της.

Την βέβαιη ήττα θα τη χρεωθεί ο Τσίπρας με το περιβάλλον του, με ό,τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη στην εσωκομματική μάχη για την εξουσία που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλες τις οργανώσεις και κερδισμένη μέχρι σήμερα την παρέα των 53+» με τους «γέροντες» του κόμματος.
Του Χρήστου Υφαντή

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Αύγουστος φεύγει …ο Σεπτέμβριος έρχεται – Τι μας περιμένει

Σε μία εβδομάδα μας αφήνει χρόνους και ο Αύγουστος του 2024. Και δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε. Ο φετινός Αύγουστος τα είχε όλα. Όπως και...

Λευτέρης Κουσούλης: Σχεδόν αδύνατος ένας ουσιαστικός διάλογος για κάτι

Κάποτε οι άνθρωποι πίστεψαν ότι υπάρχει ένα «πνεύμα της Ιστορίας». Τόσο που όλα η δύναμή του τα καθορίζει, πέρα από επιλογές και επί μέρους...

Περί αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης καταγράφει ενδιαφέρουσες απόψεις περί αθλητισμού, με αφορμή και τους Πλυμπιακούς αγώνες που εξελίσσονται στο Παρίσι. - Ο αθλητισμός αποτελεί μια...

Αναζητώντας τη χαμένη… τιμή του ΠΑΣΟΚ

Ποιοι άραγε από τα πολιτικά κόμματα και ανάμεσά τους την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πήραν το μήνυμα αποχής και δυσαρέσκειας για το πολιτικό σύστημα;...

Η σίγουρη νίκη έγινε πανωλεθρία: Το ιστορικό λάθος της Λεπέν που της στοίχισε τον...

Ας πρόσεχε… Eίναι το πολιτικό ζήτημα των τελευταίων (πολλών ημερών). Αυτό που συζητείται εντόνως- και δικαίως, καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει πάρα πολλά. Και όχι...

ΠΑΣΟΚ ώρα μηδέν…

Οι εσωκομματικές εκλογές είναι σε θεωρητικό επίπεδο μια διαδικασία που αφορά την εσωτερική διάσταση του κόμματος που τις πραγματοποιεί. Ανοίγουν συζητήσεις που κατά βάση...

Σε “βέρτικο” Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Αν και παραδοσιακά οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για την εξαγωγή σοβαρών πολιτικών συμπερασμάτων, στην Ελλάδα η 9η Ιουνίου τείνει να αναγορευτεί στην ημερομηνία ορόσημο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής, ενοχλεί ο gay;

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής...

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους “87” με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα ηγεσίας

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι «87», που συνοδεύεται από 100 υπογραφές και στο βήμα ανέβηκε...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και Πολάκη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής...

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο αμφισβήτησης από 99 μέλη της ΚΕ – Ζητούν προσφυγή στη βάση

Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι εργασίες...