Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
28.1 C
Athens

Ο Μίλτον πλήττει τη Φλόριντα με 150 χλμ. την ώρα – Καταστροφικές πλημμύρες και νεκροί από ανεμοστρόβιλους

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC) ενημέρωσε πως ο τυφώνας Μίλτον έφθασεστη νήσο Σιέστα Κι, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα, ενώ στις 5 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) η ταχύτητα των ανέμων είχε μειωθεί στα 105 μίλια/ώρα (165 χλμ/ώρα).

Στις 8:30  ώρα Ελλάδος ο Μίλτον , υποβαθμισμένος στην κατηγορία 1 αλλά εξίσου επικίνδυνος, εξακολουθούσε να σαρώνει  την κεντρική και δυτική Φλόριντα μεταξύ Τάμπα και Ορλάντο με ανέμους εντάσεως 150χλμ. ανά ώρα , καταστροφικές βροχοπτώσεις και ανεμοστροβίλους που έχουν προκαλέσει θανάτους. Τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα .

Προβλέπεται ότι θα κινηθεί ανατολικά, με «τοπικές σαρωτικές πλημμύρες που είναι πιθανό να συνεχιστούν», σύμφωνα με το Κέντρο Μετεωρολογικών Προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το οποίο εκτιμά ότι η βροχόπτωση θα είναι 5 έως 7,5 εκατοστά ανά ώρα. Πρόκειται για ποσότητα  βροχής που θα σημειωνόταν «σε διάστημα μηνών»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του CNN, Ρόμπερτ Σάκελφορντ  ήδη σε μερικές περιοχές το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 30 εκατοστά. Αρκετές περιοχές, μάλιστα, έχουν δει ποσότητα βροχής που θα σημειωνόταν σε διάστημα αρκετών μηνών, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται.

Στις 7:30 ώρα Ελλάδος το πρωί της Πέμτης ο Milton υποβαθμισμένος στην κατηγορία στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, σύμφωνα  το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ βρισκόταν περίπου 105 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά του Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα που φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Εφτασε στη Φλόριντα των ΗΠΑ χθες, Τετάρτη, το βράδυ (τοπική ώρα, ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ως κατηγορίας 3, με ανέμους που έφταναν τα 195 χιλιόμετρα την ώρα. Ο τυφώνας αναμένεται να συνεχίσει κυρίως προς τα ανατολικά μέχρι να εισέλθει στον Ατλαντικό Ωκεανό κάποια στιγμή αργά την Πέμπτη, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι καταστροφικοί άνεμοι συνοδεύονταν από έντονες βροχοπτώσεις και η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες σε τμήματα της  Δυτικής και Κεντρικής Φλόριντας .

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Επιβεβαιώθηκαν αρκετοί θάνατοι – ο ακριβής αριθμός είναι ασαφής – σε θέρετρο αναψυχής στην κομητεία St Lucie στην ανατολική ακτή της πολιτείας

Περισσότερα από 2 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα σε όλη τη Φλόριντα, με τους ντόπιους να περιγράφουν ότι ολόκληρες γειτονιές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι

Εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Φλόριντα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης πριν από το χτύπημα της καταιγίδας και μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο τυφώνας Ελένη κατηγορίας 4 έφθασε στο βόρειο τμήμα της πολιτείας

CNN: «Τέτοιες καταιγίδες ήταν σπάνιες, πλέον δεν τις προλαβαίνουμε»

Καταιγίδες όπως ο «Μίλτον» σημειώνονταν κάποτε μία φορά στα εκατό χρόνια και, πλέον, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ούτε «για να ξεπεράσουμε αυτήν που πέρασε», αναφέρει ο ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου CNN.

Παρ’ όλο που το μάτι του κυκλώνα έχει περάσει από την Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και πλησιάζει στο Ορλάντο, η σφοδρότητα των ανέμων και της βροχής παραμένει επικίνδυνη στην πόλη, σημειώνει ο Μπίλ Γουάιρ.

Οι αξιωματούχοι στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι ένας σπασμένος αγωγός ύδρευσης ανάγκασε την πόλη να διακόψει προσωρινά την παροχή πόσιμου νερού τα μεσάνυχτα. Η πόλη δήλωσε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να βράσουν οποιοδήποτε νερό χρησιμοποιείται για πόσιμο, μαγείρεμα ή βούρτσισμα των δοντιών μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα.

Ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι  κάνει λόγο για νεκρούς

Πριν καν ο Μίλτον φτάσει στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν με δριμύτητα Spanish Lakes Country Club κοντά στο Φορτ Πιρς, στην Ατλαντική Ακτή της Φλόριντα, καταστρέφοντας σπίτια και αφήνοντας μερικούς κατοίκους νεκρούς.

«Έχουμε χάσει ανθρώπους », δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι Κιθ Πίρσον στο WPBF News. Δεν διευκρίνισε αριθμό νεκρών πόσοι ήταν οι νεκροί.

Ο τυφώνας Μίλτον θα συνεχίσει να φέρνει «καταστροφικές βροχές και καταστροφικούς ανέμους» στην κεντρική χερσόνησο της Φλόριντα καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης, προτού εγκαταλείψει την πολιτεία αργά το βράδυ για τον Ατλαντικό Ωκεανό, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο 5ος τυφώνας φέτος στις ΗΠΑ 

Ο Μίλτον είναι ο πέμπτος τυφώνας που φτάνει στην ξηρά στις ΗΠΑ φέτος, αναφέρει το CNN, περισσότεροι από ό,τι από το 2021 έως το 2023 μαζί.

Η Τέιλορ Σουίφτ δωρίζει 5 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης από τον τυφώνα σύμφωνα με την ανακοίνωση  της Feeding America Claire Babineaux-Fontenot

Τρομακτικές πλημμύρες στην Σαρασοτα 

Σε εξέλιξη καταστροφικές και επικίνδυνες πλημμύρες στη Σαρασότα και σε ολόκληρη τη δυτική και κεντρική Φλόριντα , ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Οι καταστροφικοί άνεμοι από τον τυφώνα #Milton συνεχίζουν να εξαπλώνονται στο εσωτερικό της χώρας

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι τώρα χωρίς ρεύμα

Ο τυφώνας Μίλτον έχει προκαλέσει τη διακοπή ρεύματος  ρεύμα σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά της Φλόριντα, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Οι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές σε πολλές κομητείες και κατέστρεψαν περίπου 125 σπίτια, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν τροχόσπιτα, δήλωσε ο Κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis.

Διαλύθηκε η στέγη του σταδίου της Τάμπα 

Ο κυκλώνας Μίλτον πέρασε με σφοδρότητα από την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα το βράδυ της Τετάρτης σχίζοντας τη στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και είναι η έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις.

Κομμάτια της στέγης του σταδίου παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό WFTS-TV στην Τάμπα, δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες στο στάδιο.

Το ίδιο στάδιο, χρησιμοποιούνταν ως βάση των σωστικών συνεργείων πρώτης ανάγκης που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Μίλτον.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παναθηναϊκός: Ο Τζορτζ Μπάλντοκ βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο αμυντικός του Παναθηναϊκού Τζορτζ Μπάλντοκ βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του. Ο 31χρονος ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού» δεν ήταν...
σαν σήμερα, πόλεμος, Μπόερς, Νότιο Αφρική,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 Οκτωβρίου αρχίζει ο Πόλεμος των Μπόερς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1899.... Αρχίζει ο Πόλεμος των Μπόερς στην Νότια Αφρική. Οι ολλανδικές (ή Μπόερ) δημοκρατίες του ελεύθερου κράτους της Οράγγης και του Τράνσβααλ, καθώς και οι βρετανικές αποικίες Νατάλ και Ακρωτηρίου, που ανήκαν...

Προειδοποίηση Ουάσινγκτον προς Ισραήλ για τις πολεμικές επιχειρήσεις στον Λίβανο – Με “θανατηφόρα αντίποινα”...

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιαδήποτε επίθεση στον Λίβανο η οποία θα “μπορούσε να μοιάζει” με αυτό που συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας,...

Ο κυκλώνας Μίλτον απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα

Σε κατάσταση συναγερμού οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Ο κυκλώνας Μίλτον απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα και συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με...

Κλιματική κρίση: “Από μια κλωστή κρέμεται το μέλλον της ανθρωπότητας”, προειδοποιούν επιστήμονες

«Το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή», καθώς πολλά από τα «ζωτικά σημεία» της Γης σημειώνουν το ένα μετά το άλλο αρνητικό ρεκόρ,...

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης αποδέχθηκε την πρόταση Πολάκη για συνάντηση των υποψηφίων προέδρων στην Κουμουνδούρου

Την πρόταση του Παύλου Πολάκη για συνάντηση των πέντε υποψηφίων προέδρων την Πέμπτη αποδέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας μόνο αλλαγή ώρας,...

ΠΑΣΟΚ: Ναυάγησε το debate Ανδρουλάκη – Δούκα λόγω ημερομηνιών

Δεν βγήκε λευκός καπνός για τη διεξαγωγή debate μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Οπως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο κυκλώνας Μίλτον απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα

Σε κατάσταση συναγερμού οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Ο κυκλώνας Μίλτον απέχει περίπου 240...

ΗΠΑ: Γιατί ο κυκλώνας Μίλτον είναι τόσο ισχυρός

Ο κυκλώνας Μίλτον συνέχισε να ενισχύεται τις τελευταίες ώρες – και είναι πλέον, για...

ΗΠΑ: Προ των πυλών ιστορική κακοκαιρία στη Φλόριντα

«Ο τυφώνας Μίλτον θα χτυπήσει με όλη του την ισχύ» Οι Αρχές της Φλόριντα...

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα – Με 150 χλμ/ώρα κινείται ο κυκλώνας Xέλεν

Χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται από τις ακτές της Φλόριντας, στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ,...