Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
22 C
Athens

Νέα μελέτη συνδέει το αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τα ποσοστά των ενηλίκων κάτω των 50 ετών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου αυξάνονται ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες και το αλκοόλ μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτή την τάση, σύμφωνα με νέα έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις επιστημονικές ανακαλύψεις που οδήγησαν σε νέα αντικαρκινικά φάρμακα και βελτίωσαν τη συνολική επιβίωση. Ωστόσο, οι συγγραφείς εντόπισαν και ένα ανησυχητικό μοτίβο. Παρόλο που τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο έχουν μειωθεί, η συνολική επίπτωση αρκετών καρκίνων αυξάνεται ανεξήγητα- ιδιαίτερα στους νεότερους ενήλικες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου σχετίζονται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και σωματικού βάρους, η άσκηση, η αποφυγή της υπεριώδους ακτινοβολίας και η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε ρύπους.

Η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη για εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, όπως οι προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο που αναγράφονται στα αλκοολούχα ποτά. Οι συστάσεις έρχονται εν μέσω μιας ριζικής επανεξέτασης των υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων για την υγεία της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο για χρόνια θεωρούνταν προστατευτικό έναντι των καρδιακών παθήσεων. Τον περασμένο μήνα, μια μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 135.000 ηλικιωμένους Βρετανούς για πάνω από μια δεκαετία, διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά καρκίνου ήταν αυξημένα στα άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ, σε σχέση με τους περιστασιακούς πότες.  

«Το 51% των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η Τζέιν Φιγκουρειέντο, επιδημιολόγος στο Samuel Oschin Comprehensive Cancer Institute στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες και μέλος της συντονιστικής επιτροπής που συνέταξε την έκθεση. «Αυτό είναι ανησυχητικό» τόνισε.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για τον μύθο ότι το κόκκινο κρασί έχει πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και αυτά τα πιθανά οφέλη δεν υπερβαίνουν πραγματικά τους κινδύνους για καρκίνο», είπε.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για έξι τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, της κεφαλής, του τραχήλου, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του στομάχου. Περίπου το 5,4% των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδόθηκε στην κατανάλωση αλκοόλ το 2019, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Παρόλα αυτά, η ευαισθητοποίηση του κοινού παραμένει χαμηλή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι λιγότερες από το 1/3 των γυναικών ηλικίας 18 έως 25 ετών γνώριζαν ότι η χρήση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ευτυχώς, οι νέες θεραπείες επεκτείνουν τον χρόνο επιβίωσης για άτομα με καρκίνο. Τα ποσοστά θανάτου για γυναίκες άνω των 50 ετών με καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί, όπως και τα ποσοστά θανάτων των ηλικιωμένων με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτών των καρκίνων στους νεαρούς ενήλικες αυξάνονται, όπως και τα ποσοστά καρκίνων του στομάχου και ορισμένων καρκίνων του αίματος, αναφέρει η έκθεση.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των περιστατικών του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι καλά κατανοητοί, αλλά πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή και τακτική κατανάλωση αλκοόλ στις αρχές και στα μέσα της ενηλικίωσης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού στη μετέπειτα ζωή. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, το αλκοόλ έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο μικροβίωμα καθώς μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκίνων.

Το αλκοόλ πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, επειδή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της οιστρογόνης, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της νόσου. Ως αποτέλεσμα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο για αυτή την ασθένεια. Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα το παιδί να αναπτύξει λευχαιμία μετά τη γέννηση.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει σήμερα τη Γη και ένας άλλος θα γίνει ένα μίνι φεγγάρι...

Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορώντας στο Διάστημα καταφτάνουν καθημερινά στη διαστημική μας γειτονιά. Κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Φλέμινγκ, πενικιλίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1928.... Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

Πραγματικότητα ο πρώτος “ιδιωτικός περίπατος” στο διάστημα – “Από εδώ η Γη μοιάζει με...

Περισσότερα από 700 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, το πλήρωμα της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX έγραψε ιστορία καθώς ολοκλήρωσε τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό...

Η αγκαλιά με ένα σκύλο είναι το καλύτερο φυσικό αναλγητικό

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών έρευνες με στόχο τον εντοπισμό κάποιων φυσικών αναλγητικών, κάποιων δραστηριοτήτων ή μεθόδων που χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, "Αριστερά", «Δεξιά», Γαλλία,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Σεπτεμβρίου καθιερώνονται οι όροι “Αριστερά” και “Δεξιά”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1789... Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

Θεαματικό βίντεο δείχνει τις μεταμορφώσεις των ηπείρων τα τελευταία 1,8 δισ. χρόνια

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα των τεκτονικών πλακών που επιπλέουν πάνω στον γήινο μανδύα, διεθνής ομάδα γεωλόγων δημιούργησε το πρώτο timelapse της μετακίνησης των ηπείρων τα...

Άνοια και προβλήματα όρασης πως συνδέονται μεταξύ τους

Ορισμένα προβλήματα όρασης μπορεί να ευθύνονται για πολύ περισσότερα περιστατικά άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, όπως υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη. Σχεδόν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Που στοχεύει και πώς χορηγείται το εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελπίδες στην ανθρωπότητα γέννησε η είδηση για τις πρώτες δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου...

Η τροφή που μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρκίνου και βοηθάει στον ύπνο

Μια σειρά ερευνών υποστηρίζει ότι μια μερίδα από μία συγκεκριμένη τροφή μπορεί να βοηθήσει...

Καρκίνος του πνεύμονα: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου σε επτά χώρες

Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του πρώτου στον κόσμο mRNA εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς, ενώ...

Πέθανε σε ηλικία 53 ετών η Σάνεν Ντόχερτι

Μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο πέθανε η διάσημη ηθοποιός Σάνεν Ντόχερτι μόλις...