Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς δημιουργήθηκε τελικά το νερό στη Γη

Για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι -μάλλον απρόσμενα- το άστρο μας μπορεί να έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην παρουσία του νερού πάνω στον πλανήτηPixabay

Μία νέα μελέτη της διαστημικής σκόνης έρχεται να μας αποκαλύψει πώς δημιουργήθηκε το νερό στη Γη.

Για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι -μάλλον απρόσμενα- το άστρο μας μπορεί να έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην παρουσία του νερού πάνω στον πλανήτη, καθώς φαίνεται ότι ο «άνεμός» του είναι σε θέση να ακτινοβολήσει και να μετατρέψει σε νερό τους κόκκους σκόνης στο διάστημα.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Λιουκ Ντάλι της Σχολής Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», ανέλυσαν δείγματα που το ιαπωνικό σκάφος «Χαγιαμπούσα» είχε συλλέξει από τον αστεροειδή «Ιτοκάβα» το 2010.

Με τη βοήθεια της τεχνικής της ατομικής τομογραφίας μέτρησαν τη δομή των κόκκων σκόνης του αστεροειδούς και ανίχνευσαν μόρια νερού. Τα τελευταία σχηματίστηκαν όταν ιόντα υδρογόνου από τον ηλιακό άνεμο συγκρούστηκαν με σωματίδια σκόνης από τον διαστημικό βράχο, αλλάζοντας τη χημική σύνθεσή τους.

«Με το πέρασμα του χρόνου, η επίπτωση των ιόντων υδρογόνου σε συνδυασμό με τα άτομα οξυγόνου από τα υλικά στον βράχο δημιουργούν νερό παγιδευμένο μέσα στον αστεροειδή», δήλωσε ο Ντάλι. Τα μόρια νερού που βρέθηκαν στον αστεροειδή «Ιτοκάβα» μοιάζουν -από πλευράς ισοτόπων- με τα μόρια νερού στη Γη.

Οι ερευνητές εικάζουν πως έτσι μπορεί να δοθεί μία εξήγηση στην παλαιότερη θεωρία ότι οι αστεροειδείς έφεραν το νερό στον πλανήτη μας όταν έπεσαν πάνω του. Ο καθηγητής Φιλ Μπλαντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Κέρτιν εκτίμησε ότι στον «Ιτοκάβα» ανακαλύφθηκε αρκετό νερό που ισοδυναμεί με 20 λίτρα νερού για κάθε κυβικό μέτρο πετρώματος, άρα είναι δυνατό πριν δισεκατομμύρια χρόνια να μεταφέρθηκε μία σημαντική ποσότητα νερού στη Γη από τους αστεροειδείς.

Μία επιπρόσθετη εξήγηση είναι ότι η συνεισφορά του ηλιακού ανέμου για τη δημιουργία νερού μέσα στη διαστημική σκόνη μπορεί να λειτουργήσει απευθείας και όχι μόνο με τη «μεσολάβηση» των αστεροειδών ως φορέων του νερού στη Γη, καθώς πριν δημιουργηθεί ένας πλανήτης βρίσκεται σε μορφή ενός δίσκου σκόνης και πετρωμάτων σε τροχιά γύρω από ένα άστρο. Αυτά τα συστατικά υλικά, υπό την επήρεια του ηλιακού ανέμου, μπορεί σχεδόν εξαρχής να απέκτησαν μέσα τους νερό.

Καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και άλλες διαστημικές υπηρεσίες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις στη Σελήνη, η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την άντληση νερού απευθείας από τη σκόνη στην επιφάνεια του φεγγαριού ή και πλανητών στο μέλλον.

Οι ερευνητές αναμένουν προς μελέτη τα νέα δείγματα που συνέλλεξε τα ιαπωνικό σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» και έφερε στη Γη το 2020, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ελληνικό, DNA, Φαλμεράιερ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Αυγούστου ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1959... ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές. Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., οι Μυκήνες ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα...

Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος σε περισσότερα από 100 Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους...

Αλώβητος ο αρχαιολογικός χώρος του Διονύσου (Ικάριον)

Στο πλαίσιο των αυτοψιών, που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τον έλεγχο της κατάστασης των αρχαιολογικών χώρων, μετά την πυρκαγιά της 11ης...

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος και εικαστικός Γιάννης Χαΐνης

Ο σπουδαίος ζωγράφος και εικαστικός Γιάννης Χαΐνης πέθανε την Κυριακή (11/8) σε ηλικία 94 ετών αφήνοντας στις νεότερες γενιές το εμβληματικό του έργο. Ο...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Αριστείδης, εξοστρακισμός,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Αυγούστου σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1932... σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μαρία Κάλλας, αφιέρωμα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Αυγούστου η Μαρία Κάλλας στην Επίδαυρο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... στην Αθήνα, για το φεστιβάλ Επιδαύρου, φτάνει η Μαρία Κάλλας, η οποία θα ερμηνεύσει τη "Νόρμα" του Μπελίνι.
Μελίνα Μερκούρη, αποκάλυψη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουλίου η Μελίνα Μερκούρη, θέτει θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1982.... Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

NASA: Υποστηρίζει ότι βρήκε την απάντηση στο μυστήριο της εξαφάνιση του νερού που υπήρχε στον Άρη (βίντεο)

Ο Άρης ήταν κάποτε ένας πλανήτης που το νερό υπήρχε άφθονο στην επιφάνεια του...

Αττική: Αποθέματα νερού για 4 χρόνια

Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της λειψυδρίας κινδυνεύει να βρεθεί η Αττική λόγω της παρατεταμένης...

Σελήνη: Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν νερό από το σεληνιακό έδαφος

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική μέθοδο για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού χρησιμοποιώντας...

Δεξαμενή υγρού νερού στον Άρη – Μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν δεξαμενή υγρού νερού στον Άρη – βαθιά στον βραχώδη...