Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Ιδρύεται ο Στόλος Μεσογείου

Εδώ και χρόνια, επαναλαμβανόταν η συζήτηση για τον Ναύσταθμο Κρήτης, στα Χανιά, μια ανάσα από τη Σούδα.

Συζητήσεις επί συζητήσεων, προτάσεις, εισηγήσεις και στο τέλος… τίποτα. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 όταν ο υπογράφων ρώτησε τον τότε Αρχηγό ΓΕΝ σχετικά με την φημολογούμενη μεταφορά μέρους του Στόλου από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στη Σούδα, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Η απάντηση του Αρχηγού ήταν ότι είναι επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του Ναυστάθμου και η μεταφορά μέρους του Στόλου, ωστόσο αποτελεί μία χρονοβόρα και κοστοβόρο διαδικασία. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, ο Ναύαρχος Νικόλαος Τσούνης αποστρατεύτηκε έχοντας κλείσει τον μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο στον θώκο του Αρχηγού. Και η αλήθεια είναι ότι όσο και να το πάλευε, η προηγούμενη ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δεν πίστευε και τόσο στο δόγμα της διακλαδικότητας.

Χρειάστηκε, λοιπόν, να αναλάβει τα ηνία του ΓΕΕΘΑ ένας «στραταίος» για να βάλει το νερό στ’ αυλάκι, για να επικαλεστούμε και την γνωστή λαϊκή ρήση καθ’ υπερβολή επί των τάχιστων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Η αλήθεια είναι ότι εν μέσω κρίσης με την Τουρκία, με το πολεμικό κλίμα που καλλιεργήθηκε με την εμφάνιση του Oruc Reis, την μεγαλύτερη από το 1974, στο ΓΕΕΘΑ έγιναν κινήσεις παράλληλα με τα γεγονότα.

Τις προτεραιότητες έθεσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από την αρχή ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Η δημιουργία «Στόλου Μεσογείου» και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης βρήκε από την αρχή αντιδράσεις, με ορισμένους να προκρίνουν την Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ) ως επαρκή.

Με υπογραφή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, λοιπόν, δόθηκε διαταγή που μιλάει για εκπόνηση μελέτης και υποβολή σε τρεις μήνες. Ζητήθηκε ακριβής μελέτη για την δημιουργία πλήρους, κανονικού, μεγάλου Ναυστάθμου στην Κρήτη, με νέους προβλήτες επισκευαστικές εγκαταστάσεις, υποστήριξη, δεξαμενές κλπ.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων για να καταλάβει ότι το όραμα του Αρχηγού δεν είναι απλά η δημιουργία ενός μεγάλου ναυστάθμου αλλά η δημιουργία μίας πλήρους εγκατάστασης που θα «χτυπήσει» τον ναύσταθμο του Ακσάζ, Ανατολικά της Ρόδου, στα μικρασιατικά παράλια και η Τουρκία θα αισθάνεται μία μόνιμη θαλάσσια πίεση.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής ψηφίστηκε η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης στο πλαίσιο της «Νέας Δομής» των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η πρώτη φορά που έγινε παρουσίαση με τεχνοκρατικά κριτήρια, με διαφάνειες Power Point και κοστολογημένες προτάσεις. Κάτι που αναγνωρίστηκε απ’ όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα. Κι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Αιγαίου και Μεσογείου, με τον πρώτο να έχει έδρα την Σαλαμίνα και τον δεύτερο την Σούδα. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι να μπορεί να υποδέχεται και πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, άνω των 10.000 τόνων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...
Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στις οθόνες των κινητών και άλλες επιφάνειες

Χρυσοχοΐδης στη ΔΕΘ: Ανακοίνωσε ότι το Panic button επεκτείνεται και στους ανηλίκους

Την επέκταση της εφαρμογής panic button και στους ανηλίκους ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του...

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους “87” με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα...

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι «87», που συνοδεύεται από 100 υπογραφές και στο βήμα ανέβηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος είπε: Θέτω ζήτημα ηγεσίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει σημαντικό έδαφος

Κεραμέως: Προανήγγειλε πλήρη ψηφιοποίηση της απονομής συντάξεων

Τις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) επισκέφθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Υπουργός Εργασίας και...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ελλάδα – Φινλανδία, 3-0: Εθνική… τριών αστέρων με συνταγή Γιοβάνοβιτς

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε ιδανικό ξεκίνημα στο δεύτερο όμιλο της Β’ Κατηγορίας του...

Ένα προς ένα τα 45 μέτρα του πακέτου της 88ης ΔΕΘ

Την κωδικοποίηση των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Σεπτεμβρίου η μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1901... Ανάστατη η Αθήνα μετά τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα...

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο...