Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.2 C
Athens

Ναυάγιο στη Σικελία: Ανασύρθηκε και πέμπτη σορός – Συνεχίζονται οι έρευνες

Ακόμα μία σορός από το σκάφος Bayesian, το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα ανοιχτά της Σικελίας, ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στην ακτή με τις αρμόδιες αρχές να συνεχίζουν τις έρευνες για τον τελευταίο από τους έξι αγνοούμενους της τραγωδίας.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Σικελίας, Σαλβατόρε Κότσινα, δήλωσε στον Guardian σήμερα το πρωί ότι το πέμπτο πτώμα μέσα από το γιοτ έχει ανακτηθεί επιτυχώς και μεταφέρθηκε στον προβλήτα του Πορτιτσέλο. Οι ομάδες καταδύσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας έχουν συνεχίζουν από το πρωί για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοούμενου.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες», δήλωσε ο Τζουζέπε Πετρόνε, εθνικός διευθυντής της υπηρεσίας καταδύσεων της πυροσβεστικής στον Guardian. «Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε το έκτο πτώμα σήμερα», πρόσθεσε.

Οι σοροί μεταφέρονται σε νεκροτομεία για επίσημη ταυτοποίηση και νεκροψίες. Μέχρι στιγμής καμία σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί επίσημα.

Σύμφωνα με το BBC, oι ανακριτές ανέκριναν τον καπετάνιο, Τζέιμς Κάτφιλντ, για δύο ώρες. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα εν μέσω προειδοποιήσεων για καιρικά φαινόμενα, πριν από την εκδήλωση μιας βίαιης καταιγίδας που προκάλεσε ένα υδροσίφωνα, ή μίνι τυφώνα, ο οποίος ανέτρεψε το σκάφος να μέσα σε λίγα λεπτά.

«To Bayesian ήταν αβύθιστο»

Το δυστύχημα έχει προκαλέσει αμηχανία στους ειδικούς στον τομέα της ναυτιλίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι ένα τέτοιο σκάφος, κατασκευασμένο από τον ιταλικό κατασκευαστή πολυτελών γιοτ Perini και με την προϋπόθεση ότι διαθέτει κορυφαίες εγκαταστάσεις και χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα έπρεπε να μπορεί να αντέξει σε τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Οι εισαγγελείς της πόλης Termini Imerese έχουν ξεκινήσει έρευνα και οι αρμόδιες αρχές ανακρίνουν επιβάτες και μάρτυρες. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη δήλωση για το δυστύχημα. Ο Τζοβάνι Κωνσταντίνο, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιταλικού Ομίλου Θαλάσσης (TISGR.MI), στον οποίο περιλαμβάνεται η Perini, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το Bayesian ήταν “ένα από τα ασφαλέστερα σκάφη στον κόσμο” και ουσιαστικά αβύθιστο.

Σε συνεντεύξεις του στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι πιστεύει πως το δυστύχημα προκλήθηκε από μια αλυσίδα ανθρώπινων λαθών και ότι η καταιγίδα ήταν αναμενόμενη.  “Το πλοίο βυθίστηκε επειδή πήρε νερό, από πού θα το πουν οι ερευνητές”, δήλωσε ο Κωνσταντίνο στο τηλεοπτικό πρόγραμμα ειδήσεων TG1 αργά την Τετάρτη.

Επικαλούμενος δεδομένα από το αυτόματο σύστημα παρακολούθησης του γιοτ και βασιζόμενος στο διαθέσιμο υλικό, ο Κωνσταντίνο ανέφερε ότι πέρασαν 16 λεπτά από τη στιγμή που ο άνεμος άρχισε να πλήττει το γιοτ και αυτό άρχισε να παίρνει νερό μέχρι να βυθιστεί.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το υπό βρετανική σημαία “Bayesian” μήκους 56 μέτρων μετέφερε 22 άτομα – 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος – όταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας το έπληξε σφοδρή καταιγίδα.

Συνολικά 15 άτομα διασώθηκαν και η επιχείρηση έρευνας για τους αγνοούμενους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς υπάρχουν ακόμη δύο αγνοούμενοι.

Οι διασώστες εκτιμούν ότι το σκάφος βυθίστηκε γρήγορα αφού χτυπήθηκε από έναν υδροστρόβιλο κατά τη διάρκεια καταιγίδας γύρω στις 05:00 το πρωί της Δευτέρας. Ο Βιντσέντζο Ζαγκαρόλα από την ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένα ίχνος των αγνοουμένων πάνω από 36 ώρες από την έναρξη της επιχείρησης διάσωσης.

Οι δύτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των συντριμμιών που εμποδίζουν την είσοδο στην καμπίνα και της ανάγκης να αναδυθούν μετά από 10 λεπτά, καθώς το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος περίπου 45 μέτρων. Το βρετανικό Γραφείο Ερευνών Θαλάσσιων Ατυχημάτων επιβεβαίωσε ότι τέσσερις επιθεωρητές του στέλνονται στο Παλέρμο.

Ομάδες δυτών από την πυροσβεστική που έφτασαν από τη Ρώμη, το Σάσαρι και το Κάλιαρι τη Δευτέρα, ολοκλήρωσαν μια κατάδυση την Τρίτη το πρωί. Ο Μάρκο Τιλότα, επικεφαλής των δυτών από το Παλέρμο, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην ανάκτηση των σορών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τουρκία: Έκρηξη σε εργοστάσιο- Τουλάχιστον 20 τραυματίες

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο της βορειοδυτικής Τουρκίας. Η έκρηξη σημειώθηκε στο εργοστάσιο ζυμαρικών στο Χέντεκ περίπου στις 13:20. Ο...

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Το δημοσκοπικό προβάδισμα Χάρις δεν εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα – Οι...

Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ προσέρχονται στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Ενώ αρχικά προοιωνιζόταν μια επανάληψη της εκλογικής μάχης του...

Λωρίδα της Γάζας: Νεκροί έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ

Νεκροί έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ σε δύο αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων. Σύμφωνα με το...

ΗΠΑ: Η πρώτη αντίδραση Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα για το debate – “Η Κάμαλα...

Σε ένα πρώτο σχόλιο λίγες ώρες μετά το τέλος του debate Χάρις – Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα αποτύπωσε τις δικές...

11η Σεπτεμβρίου: Το ντοκιμαντέρ του Netflix για τις επιθέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (βίντεο)

Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Από την ημέρα που άλλαξε ο κόσμος. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου 2001, που...

ΗΠΑ: Η Χάρις έβαλε στην άμυνα τον Τραμπ στην πρώτη τους τηλεμαχία

Η Κάμαλα Χάρις έβαλε επανειλημμένα στην άμυνα τον Ντόναλντ Τραμπ χθες Τρίτη, στην πρώτη τηλεμαχία τους, σε ατμόσφαιρα εξαιρετικά πικρή και τεταμένη, ο αντίκτυπος...

Βρετανία: Ολοκλήρωσε την προληπτική χημειοθεραπεία της η πριγκίπισσα Κέιτ

Την προληπτική χημειοθεραπεία της ολοκλήρωσε η Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, στην οποία υποβλήθηκε για τον καρκίνο. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει λίγες από τις δημόσιες υποχρεώσεις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μάγχη: Μεγάλο ναυάγιο με μετανάστες

Τουλάχιστον 10 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σήμερα, Τρίτη (03/09) αφού το σκάφος στο οποίο επέβαιναν...

Ναυάγιο στη Σικελία: Πώς βυθίστηκε το σούπερ γιοτ – Έρευνες για τους έξι αγνοούμενους, ποιοι είναι

Οι έρευνες για τους έξι ανθρώπους που αγνοούνται μετά το ναυάγιο στη Σικελία ξεκίνησαν...

«Το 1/3 του νησιού θα γίνει έρημος. Δεν υπάρχει νερό να πιούν τα ζώα»

Η ξηρασία στη Σικελία έχει φέρει κτηνοτρόφους και αγρότες σε απόγνωση. Ένα τεράστιο πρόβλημα...

Σοκ στην Σικελία: Στραγγάλισε τα δύο του παιδιά και έκαψε ζωντανή τη γυναίκα του

Αποτροπιασμό και σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση της δολοφονίας, από μέρους του...