Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
27.3 C
Athens

Μπάιντεν – Τραμπ: Debate με αλληλοκαρφώματα για μεταναστευτικό, Ουκρανία και Χαμάς – «Είσαι κλαψιάρης – Είσαι σαν Παλαιστίνιος»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια ιστορική συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετώπισε έναν πρώην πρόεδρο σε debate.

Ήταν επίσης η πρώτη συζήτηση από το 2020 στην οποία συμμετείχαν είτε ο Μπάιντεν, ο οποίος δεν αντιμετώπισε σοβαρή πρόκληση για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, είτε ο Τραμπ, ο υποτιθέμενος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος που παρέλειψε όλες τις συζητήσεις του GOP κατά τη διάρκεια της προκριματικής σεζόν.

Η συζήτηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών έλαβε χώρα στα στούντιο του CNN στην Ατλάντα και συντονίστηκε από τους Jake Tapper και Dana Bash. Δεν υπήρχε κοινό στο στούντιο – μια “ανωμαλία” στα debate μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων.

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε πολλά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο 78χρονος πρώην πρόεδρος, που εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος και εξαπέλυσε συχνά επιθέσεις στον αντίπαλό του. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Η αναφορά στο θέμα ηλικίας

Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι ο αντίπαλός του είναι μόλις λίγα χρόνια νεότερος από αυτόν, αλλά είπε ότι είναι «πολύ λιγότερο ικανός». Κάλεσε τους ψηφοφόρους να δουν το αρχείο του. Στην απάντησή του, ο Τραμπ προκάλεσε τον Μπάιντεν σε ένα γνωστικό τεστ. Στη συνέχεια, το ζευγάρι μάλωνε για τις ικανότητες του γκολφ .

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Κόντρα για το δικαίωμα στην άμβλωση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε έντονα τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ για τις ενέργειές του κατά του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε τον ρόλο του Τραμπ στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, μετά την οποία πολλές αμερικανικές πολιτείες απαγόρευσαν ή επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις επεμβάσεις διακοπής της κύησης.

«Είναι τρομερό αυτό που κάνατε», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 2 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα ΑΤΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα ΑΤΙΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου. Η εν λόγω ημέρα θεσπίστηκε με αφορμή το περιστατικό του...
Μακρόν, αποχή, δεύτερος γύρος, Γαλλία,

Γαλλία: Ιστορικά κέρδη για τη Μ. Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη και κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όμως...

Εκλογές στη Γαλλία: Δείτε τα αποτελέσματα

Νύχτα θριάμβου η αποψινή για τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν. Οι ψηφοφόροι του κόμματος πανηγυρίζουν την καθαρή νίκη που διεφάνη από τα...

Γαλλία -βουλευτικές εκλογές: Η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του...

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) ανέρχεται σε 59,39 %,, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών Το ποσοστό...

Η Γαλλία ψηφίζει σε μια από τις κρισιμότερες εθνικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) στη μητροπολιτική Γαλλία, όπου 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο...

Ισχυρός σεισμός στο Περού – Δεν υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά του Περού. Δεν υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι. Είχε εστιακό βάθος 28 χιλιόμετρα.
θωρηκτό Ποτέμκιν, ρωσική επανάσταση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Ιουνίου Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης. Η κόκκινη σημαία της επανάστασης κυματίζει στο Ποτέμκιν στη Μαύρη Θάλασσα. Οι στασιαστές σκοτώνουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο Μπάιντεν για τη Γάζα

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός,...

Μέση Ανατολή: Εσπευσμένα σε διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στις 4 Απριλίου στο Λευκό Οίκο

Στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο...