Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Μητσοτάκης: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας – Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έξι Περιφέρειες

“Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπως, δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες”, τόνισε σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις φωτιές.

Έπειτα από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές, σημείωσε και προσέθεσε: «Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης».

Υπογράμμισε πως η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και τόνισε: «Οφείλουμε να τους δείξουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας, αναγνωρίζοντας ότι μερικές φορές τους ζητάμε να κάνουν πράγματα που απλά ξεπερνούν τις δυνάμεις τους, Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη».

Με την Πολιτική Προστασία, σημείωσε, «έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού».

“Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται. Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα” είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

“Στους συμπολίτες μας που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους θέλω να τους πω ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον “Ιανό” και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί μας θα αποζημιωθούν. Και φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τέλος, έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι ούτε για δικαιολογίες. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά αυτά δεν αρκούν όταν έχεις απέναντί σου ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης. Τις τελευταίες μέρες δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε. Η Πολιτεία θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη. Είναι ανάγκη και οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...
Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στις οθόνες των κινητών και άλλες επιφάνειες

Χρυσοχοΐδης στη ΔΕΘ: Ανακοίνωσε ότι το Panic button επεκτείνεται και στους ανηλίκους

Την επέκταση της εφαρμογής panic button και στους ανηλίκους ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του...

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους “87” με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα...

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι «87», που συνοδεύεται από 100 υπογραφές και στο βήμα ανέβηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος είπε: Θέτω ζήτημα ηγεσίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει σημαντικό έδαφος

Κεραμέως: Προανήγγειλε πλήρη ψηφιοποίηση της απονομής συντάξεων

Τις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) επισκέφθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Υπουργός Εργασίας και...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ένα προς ένα τα 45 μέτρα του πακέτου της 88ης ΔΕΘ

Την κωδικοποίηση των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα...

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δίνουν επιδόματα σε νέους γονείς

«Αντίστροφη» μέτρηση για το…καλάθι της ΔΕΘ – Στην ατζέντα αυξήσεις σε Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης,...

Κοινωνική “επιταγή” σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Την καταβολή «κοινωνικής επιταγής» θα λάβουν πιθανότατα και φέτος πριν από τις γιορτές των...