Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
25.1 C
Athens

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – “Αλλάξτε γραμμή”

Μήνυμα στα Σκόπια «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ αναφορικά με τα περιστατικά βίας στα σχολεία, προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξει panic button για εφήβους.

«Στέλνω μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση της γείτονος. Να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της νέας κυβέρνησης. Τα πρώτα δείγματα γραφής ωστόσο είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στο ζήτημα του ονόματος υπάρχει σαφέστατο πισωγύρισμα».

«Δικαιώνεται η στάση μας να καθυστερήσουμε την κύρωση των μνημονίων της συμφωνίας», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Δεν αντιμετωπίζουμε το 41% με αλαζονεία»

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή και έχοντας μια λαϊκή νομιμοποίηση που την γεμίζει με ευθύνη και όχι με αλαζονεία». «Όταν κάνει η αντιπολίτευση αναφορά στο 41%, τον ελληνικό λαό προσβάλλει τελικά. Οι πολίτες μας έδωσαν το 41%, δεν πήγαμε και το πήραμε εμείς. Και από την πρώτη μέρα που μας επέλεξαν είπαμε ‘τα κεφάλια κάτω’, δεν αντιμετωπίζουμε το ποσοστό αυτό με αλαζονεία» ανέφερε.

«Μπορούμε να τον πιάσουμε τον στόχο του 33%, ενδεχομένως και να τον ξεπεράσουμε»

«Έχουμε έναν ορίζοντα τετραετίας για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες είχαμε μιλήσει. Προεκλογικά όμως μία εθνική κάλπη παραμένει εθνική κάλπη» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω το πάτημα στην αντιπολίτευση η οποία μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση».

Επανέλαβε δε ότι ο πήχης για τη Ν.Δ. είναι το 33%, το ποσοστό που είχε λάβει το κόμμα το 2019. «Έβαλα έναν σαφή στόχο που πιστεύουμε να προσεγγίσουμε. Το αντίστοιχο ποσοστό που πετύχαμε το 2019. Εγώ δεν κρύφτηκα από τον σχόχο. Μπορούμε να τον πιάσουμε ενδεχομένως και να μπορούμε να τον ξεπεράσουμε. Και ο αριθμός των ευρωβουλευτών που είναι το τελικό ζητούμενο έχει τη σημασία του, όπως και η συμμετοχή» συμπλήρωσε.

Βολές κατά Νίκης και Ελληνικής Λύσης

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε βολές κατά των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. Αναφερόμενος στη «Νίκη» είπε πως «αποκαλύφθηκε αυτή η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης, την οποία έκανε» ενώ για την Ελληνική Λύση δήλωσε πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με την σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μια κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φτηνό λαϊκισμό».

«Ας κρίνει ο ελληνικός λαός τον κ. Κασσελάκη γι’ αυτά που λέει και κάνει»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποκρουστεί ο τοξικός λαϊκισμός, στρέφοντας τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα «παρατάθηκε επειδή υποκύψαμε στον λαϊκισμό. Ένας από τους λόγους που δίνω πολιτικό πρόταγμα είναι γιατί δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός».

«Όλα αυτά που ακούμε από την αντιπολίτευση, είτε από την πατριωτική δήθεν αντιπολίτευση από τα δεξιά, είτε από την αντιπολίτευση στα αριστερά είναι όλα ένα deja vu αυτών που ζήσαμε και μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Ο τοξικός λαϊκισμός δεν πρέπει να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα γιατί τον πληρώσαμε ακριβά». Ερωτηθείς αν αναφέρεται στον κ. Κασσελάκη ο πρωθυπουργός απάντησε: «Σε όποιον νομίζετε» ενώ σε άλλη ερώτηση για το πώς κρίνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν θα τον σχολιάσω, ας τον κρίνει ο ελληνικός λαός, γι’ αυτά που λέει και κάνει. Εγώ αντιμετωπίζω τους πολιτικούς μου αντιπάλους χωρίς καμία προσωπική επίθεση».

Ασκώντας κριτική για την προεκλογική ρητορική των κομμάτων ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη παρά μόνο «στείλ’ τε μήνυμα στην κυβέρνηση για να είναι πιο αδύναμη την επόμενη μέρα, ενώ οι ευρωεκλογές αφορούν την Ευρώπη». Αντέτεινε ότι η Ν.Δ. καλεί τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε μία ισχυρή φωνή στην Ευρώπη». Επεσήμανε πως εξηγεί στον κόσμο «τι έχουμε πετύχει αυτά τα πέντε χρόνια, τι επιδιώκουμε τα επόμενα πέντε και γιατί μια ισχυρή Ν.Δ. στην Ευρώπη μπορεί τελικά να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες. Αναφέρθηκε ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και είπε: «Θα έχουμε λοιπόν επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Και αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Ποια ευρωομάδα και ποια ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή νομιμοποίηση; Θα έχουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο;», διερωτήθηκε και επανέλαβε πως έχει καταθέσει την πρόταση και θα την εξιδεικεύσει ότι ένα κοινό αμυντικό ταμείο θα πρέπει να ξεκινήσει χρηματοδοτώντας μία κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome.

Ακρίβεια: «Θα παρέμβουμε με ακόμη πιο έντονο τρόπο»

Αναφορικά με την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «είναι μεγάλο πρόβλημα και το πρώτο πράγμα που απασχολεί σήμερα τους πολίτες». «Εκεί είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή» είπε, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στα τρόφιμα παρατήρησε: «Μην κοροϊδευόμαστε, η βάση των τιμών είναι πια πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια και οι μισθοί είναι υψηλότεροι όμως. Τι βλέπουμε, τι αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάνουνε πολλές εταιρείες; Αλλάζουν συσκευασίες. Το ίδιο προϊόν εκεί που ήταν 200 γραμμάρια, τώρα 180. Αυτό είναι καινούργια πρακτική σχετικά» σημείωσε προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση θα παρέμβει με ακόμα πιο έντονο τρόπο. «Αλλάζει η συσκευασία, θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη στο ράφι. Να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι αυτό το οποίο φαίνεται ότι είναι το ίδιο με αυτό το οποίο αγόραζε, αγοράζει τελικά λιγότερο. Άρα η πραγματική τιμή μονάδας έχει αυξηθεί. Γι’ αυτό και λέω ότι είναι μια συνεχής μάχη αυτή διότι και η αγορά προσαρμόζεται στα μέτρα τα οποία εμείς λαμβάνουμε» είπε, επαναλαμβάνοντας πως η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών.

Ψηφιακό σχολείο

Ερωτηθείς για το ψηφιακό σχολείο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Υπάρχουν περιφερειακές ανισότητες τις οποίες το ψηφιακό σχολείο θα αντιμετωπίσει. Τα πρώτα μαθήματα είναι ήδη στον αέρα. Και το πρώτο ψηφιακό φροντιστήριο για τους μαθητές της τρίτης λυκείου θα αρχίσει το Σεπτέμβρη».

Σύντομα panic button για εφήβους

Για τη βία στα σχολεία, είπε πως «Υπάρχει έξαρση παραβατικότητας εντός και εκτός σχολείων παγκοσμίως. Έχουμε κάνει καμπανιά κατά του μπόουλινγκ και καταβάλουμε προσπάθειες».

«Πρώτα τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι σιωπηλοί παρατηρητές σε αυτά τα φαινόμενά», σημείωσε και προανήγγειλε πως «Σύντομα θα υπάρξει panic button για έφηβους».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...
Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στις οθόνες των κινητών και άλλες επιφάνειες

Χρυσοχοΐδης στη ΔΕΘ: Ανακοίνωσε ότι το Panic button επεκτείνεται και στους ανηλίκους

Την επέκταση της εφαρμογής panic button και στους ανηλίκους ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του...

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους “87” με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα...

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι «87», που συνοδεύεται από 100 υπογραφές και στο βήμα ανέβηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος είπε: Θέτω ζήτημα ηγεσίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει σημαντικό έδαφος

Κεραμέως: Προανήγγειλε πλήρη ψηφιοποίηση της απονομής συντάξεων

Τις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) επισκέφθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Υπουργός Εργασίας και...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ένα προς ένα τα 45 μέτρα του πακέτου της 88ης ΔΕΘ

Την κωδικοποίηση των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα...

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δίνουν επιδόματα σε νέους γονείς

«Αντίστροφη» μέτρηση για το…καλάθι της ΔΕΘ – Στην ατζέντα αυξήσεις σε Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης,...

Κοινωνική “επιταγή” σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Την καταβολή «κοινωνικής επιταγής» θα λάβουν πιθανότατα και φέτος πριν από τις γιορτές των...