Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.2 C
Athens

Μητσοτάκης: Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι για τους Έλληνες

Η Ευρώπη πρέπει γρήγορα να πάρει τις αποφάσεις της για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση του, ήταν το σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα που έστειλε στις Βρυξέλλες από τη Βιέννη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον αυστριακό καγκελάριο Karl Nehammer στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρώπης”.

Επίσης απευθυνόμενος στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της χώρας μας να εξέλθει από τα μνημόνια και την κρίση και σημείωσε δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες.

Ενωμένη η Ευρώπη πρέπει να δώσει απάντηση

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι όλοι οι ευρωπαίοι είναι ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα, και είπε ότι “γι’ αυτό και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να γίνονται αποδέκτες κάποιων ανθρώπων, μεταναστών ή προσφύγων, που μπήκαν παράνομα σε πρώτη φάση στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της χώρας μας να σταματήσει τα κύματα παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο το 2020, και είπε ότι τότε ήταν ένα πρώτο μήνυμα το οποίο έστειλε η Ελλάδα, ως προάγγελο της αλλαγής της ευρωπαϊκής στάσης που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, η οποία πια έθεσε την εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απόλυτη προτεραιότητα μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. “Κάτι το οποίο πια έχει γίνει κοινός τόπος, αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενσωματώνεται όμως και σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, το οποίο αναγνωρίζει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι η χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση, και παρέπεμψε στην εικόνα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου σήμερα και κάλεσε να την συγκρίνουν με αυτή που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια.

“Με οργανωμένες δομές υποδοχής, με πολύ λιγότερες ροές οι οποίες περνούν από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας. Με μια αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων αλλά και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, με το Λιμενικό μας πάντα να σώζει ανθρώπους κατατρεγμένους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε ανάγκη” είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε με έμφαση ότι η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία και τόνισε ότι θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά -όπως είπε- είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Αλλά ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα το κατασκευάσει είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, “αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια”.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη μιας πολιτικής αποτελεσματικών επιστροφών των μεταναστών όπου απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιες συμφωνίες, για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Τόνισε τέλος για το θέμα αυτό ότι ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών, με τις οποίες είναι εφικτό ένα πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, να έρχονται μετανάστες με ασφάλεια και νόμιμα στην Ευρώπη να εργάζονται και να μπορούν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με απόλυτη ασφάλεια.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια όπου Ελλάδα και Αυστρία υποστηρίζουνε την ευρωπαϊκή ένταξη, την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ο κ.Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ηγεσίες αυτών των χωρών, και ξεκαθάρισε ότι “κάθε φάντασμα του εθνικισμού το οποίο ξυπνάει στα Δυτικά Βαλκάνια, τελικά καταλήγει να απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα. Και το μήνυμά μας προς τα κράτη που ζητούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω είναι κοινό: σε μία Ένωση όπως η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, δεν νοούνται εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και δεν νοούνται ούτε εκπτώσεις από την τήρηση των δεδομένων συμφωνιών”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πολάκης: Οι έξι προτάσεις του “για μια συγκροτημένη και άμεση διέξοδο από την εσωκομματική...

«Επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από έξι προτάσεις και επίσπευση της εκλογής προέδρου σε δύο γύρους εισηγείται ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Πολάκης στην Κεντρική...

Τέταρτη Belh@rra ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας – Η καθέλκυση της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» (βίντεο)

Η καθέλκυση της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ στο Λοριάν, έφερε χαρμόσυνα νέα στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς ο υπουργος Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απόφαση της...
Επτά στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 800 ευρώ

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Αναπροσαρμογή των κλιμακίων έως τον Δεκέμβριο

Την αναπροσαρμογή των κλιμακίων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έως τον Δεκέμβριο, πριν από την καταβολή της νέας αύξησης στις συντάξεις για το 2025, ανακοίνωσε...

Κλιματική αλλαγή: Η διαφορά ανάμεσα στον 1,5 °C και τους 3° C είναι ζήτημα...

Καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότητας, έκρηξη της ζήτησης για κλιματισμό και ακόμη πιο απειλητικοί ιοί: οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και οι...

Έρχεται γενικευμένη απαγόρευση του καπνίσματος για όλους και στους εξωτερικούς χώρους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των προϊόντων χωρίς...

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης: Πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας Ελλάδα και Κύπρος

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άνδρες επεσήμαναν ότι Ελλάδα και Κύπρος...

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 30% ανεβαίνει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση

Παρά την φυσιολογική φθορά της ΝΔ μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, η κυριαρχία της και ο προβληματισμός για την αντιπολίτευση επιβεβαιώνεται και στη δημοσκόπηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Φον ντερ Λάιεν απάντησε στον Κ. Μητσοτάκη: Δεσμεύεται ότι θα πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ε.Ε.

Στόχος της νέας Επιτροπής είναι να χαμηλώσει τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, οι...

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης: Πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας Ελλάδα και Κύπρος

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός...

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Έρχονται lockers για την αποθήκευση των κινητών στα σχολεία

Την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της διαμόρφωσης ειδικών χώρων (locker) που θα μπορούν να...

Δυο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δυο νέες αλλαγές στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»  ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο...