Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Μετά από 30 χρόνια ξανανοίγει ο κινηματογράφος ΑΒ στα Πατήσια

Η γειτονιά των Πατησίων αποκτά ξανά ζωή, φως και πολιτισμό, καθώς άνοιξε μετά από 30 χρόνια που παρέμενε κλειστός ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος ΑΒ.

Ο κινηματογράφος είχε κλείσει το 1990 όταν πουλήθηκε το επιβλητικό διώροφο αρχοντικό στην οδό Θεοτοκοπούλου που τον φιλοξενούσε. Το 2005 ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε το σύνολο της ιδιοκτησίας, προκειμένου να διασώσει ένα στολίδι της αστικής ιστορίας της πόλης και να το επιστρέψει σήμερα στη γειτονιά και τους κατοίκους της. 

Ο θερινός  κινηματογράφος ΑΒ, μαζί με το γειτονικό πάρκου Κλωναρίδη – Φιξ που αναμορφώθηκε πλήρως δημιουργούν στα Πατήσια δύο σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. 

Η πανέμορφη και εντυπωσιακή «Βίλλα Θεοτοκοπούλου» και ο παρακείμενος Κινηματογράφος ΑΒ,  φωτίστηκαν ξανά και μαζί τους φώτισαν τα χαμόγελα των κατοίκων της περιοχής. Των ανθρώπων που τα κουβαλάνε στις αναμνήσεις τους και θέλουν να υπάρχουν στο μέλλον και στο αύριο των παιδιών τους. 

Την ίδια στιγμή, το εμβληματικό πάρκο ΦΙΞ που πρόσφατα μεταμορφώθηκε σ’ ένα σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, με δομή και φύτευση βάσει των διεθνών τάσεων αρχιτεκτονικής τοπίου και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, σηματοδοτεί την αναβάθμιση της γειτονιάς σε σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, που δίνει πολύτιμες “ανάσες” δροσιάς στους ανθρώπους της πυκνοδομημένης περιοχής των Πατησίων.  

Η ιστορία του  “ΑΒ” και η “διάσωση” του  από τον Δήμο Αθηναίων

Το επιβλητικό διώροφο αρχοντικό στην οδό Θεοτοκοπούλου, κοντά στο πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ, στέκει ακόμα περήφανο. Το ίδιο και ο άλλοτε κατάφυτος από μωβ ζουμπούλια κήπος του. Οι Βιτάληδες, ιδιοκτήτες του σπιτιού με καταγωγή από την Νάξο ήρθαν στην Αθήνα στις αρχές του 1900. Το κτίριο της βίλας χτίστηκε από μάστορες του Τσίλλερ. Έζησαν ευτυχισμένα χρόνια στον οδό Θεοτοκοπούλου. Λίγο πριν το  1970, ο Αριστείδης Βιτάλης με τις αλλαγές των οικοδομικών κανονισμών, είχε την ιδέα να μετατρέψει ένα μέρος του υπέροχου κήπου σε κινηματογράφο, έναν από τους ωραιότερους της Αθήνας, που πήρε την ονομασία του από τα αρχικά του ονόματός του. Η πρώτη παράσταση του κινηματογράφου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1971, πενήντα χρόνια πριν, και η λειτουργία του σταμάτησε το 1990. Η οικογένεια πούλησε το προγονικό σπίτι τη δεκαετία του 1990 και ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε το σύνολο της ιδιοκτησίας από τους νέους ιδιοκτήτες το 2005 για να διασώσει ένα στολίδι της αστικής ιστορίας της πόλης των Αθηνών.  

Σήμερα, ο ανανεωμένος κινηματογράφος ΑΒ έχει γίνει ξανά ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και για έναν ολόκληρο μήνα θα χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές, γεμάτες μουσική, χορό και θέατρο.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την προπώληση εισιτηρίων, πατήστε εδώ.
www.cultureisathens.gr

*Σεβόμενοι όλους τους περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, όλες οι εκδηλώσεις είναι αποκλειστικά για καθήμενους, ενώ και ο χώρος έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με όλες τις επίσημες οδηγίες και τους ισχύοντες κανονισμούς.

**Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ελληνικό, DNA, Φαλμεράιερ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Αυγούστου ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1959... ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές. Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., οι Μυκήνες ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα...

Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος σε περισσότερα από 100 Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους...

Αλώβητος ο αρχαιολογικός χώρος του Διονύσου (Ικάριον)

Στο πλαίσιο των αυτοψιών, που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τον έλεγχο της κατάστασης των αρχαιολογικών χώρων, μετά την πυρκαγιά της 11ης...

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος και εικαστικός Γιάννης Χαΐνης

Ο σπουδαίος ζωγράφος και εικαστικός Γιάννης Χαΐνης πέθανε την Κυριακή (11/8) σε ηλικία 94 ετών αφήνοντας στις νεότερες γενιές το εμβληματικό του έργο. Ο...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Αριστείδης, εξοστρακισμός,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Αυγούστου σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1932... σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μαρία Κάλλας, αφιέρωμα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Αυγούστου η Μαρία Κάλλας στην Επίδαυρο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... στην Αθήνα, για το φεστιβάλ Επιδαύρου, φτάνει η Μαρία Κάλλας, η οποία θα ερμηνεύσει τη "Νόρμα" του Μπελίνι.
Μελίνα Μερκούρη, αποκάλυψη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουλίου η Μελίνα Μερκούρη, θέτει θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1982.... Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Αυγούστου ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει την κινηματογραφική κάμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1891... ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει την κινηματογραφική κάμερα. Αναπτύχθηκε από τον Ουίλλιαμ Ντίκσον στα εργαστήρια...

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: 20 χρόνια χωρίς τον δημοφιλή ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος Δημήτρης Παπαμιχαήλ και άφησε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιουλίου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900...Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην...

Σαν σήμερα 5 ιουνίου ”έφυγε” ο Αθηνόδωρος Προύσαλης (1926 – 2012)

Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε σε ρόλους «μάγκα». Ο...