Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.2 C
Athens

Μαύρη Δευτέρα στα χρηματιστήρια: Συνθήκες πανικού και ακατάσχετη αιμορραγία

Οι διεθνείς αγορές αιμορραγούν ανεξέλεγκτα, από την Ασία έως την Ευρώπη και από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Ένα μαζικό sell off είναι σε εξέλιξη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και φαίνεται να συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ορμή σήμερα.

Η… κακή μέρα από το πρωί φάνηκε με τους δείκτες της Ασίας να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, παγιδευόμενοι σε bear market.

Τριγμοί με το καλημέρα στην Ασία

Ισχυρότατοι οι τριγμοί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο με τον Nikkei 225 να βουλιάζει ενδοσυνεδριακά έως και 13% και τον Topix να υποχωρεί πάνω από 12%.

Και οι δύο δείκτες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα ιστορικά υψηλά τους, στα οποία είχαν αναρριχηθεί στις 11 Ιουλίου.

Η πιο επώδυνη ημέρα από το 1987 για το Χρηματιστήριο το Τόκιο

Σφυροκόπημα και διψήφια πτώση για τις μετοχές των Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo και Marubeni. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Nikkei 225 είχε υποχωρήσει περισσότερο από 5% και ο Topix είχε καταγράψει πτώση άνω του 6%. Κανείς δεν περίμενε ότι η Δευτέρα θα ήταν ακόμη πιο δραματική.

Η σημερινή ημέρα είναι τόσο για τον Nikkei όσο και για τον Topix η χειρότερη από το 1987 – με τις ρευστοποιήσεις να υπερβαίνουν ακόμη και εκείνες του φονικού σεισμού και της πυρηνικής καταστροφής του 2011.

Ημέρες… πανδημίας για τους άλλους δείκτες

Για την υπόλοιπη Ασία είναι η πλέον επώδυνη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, όταν η επέλαση του Covid-19 και των lockdown έριχνε στο κρεβάτι του πόνου τις διεθνείς αγορές.

Στη Σεούλ με τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο, ο Kospi βυθίζεται 8,1% και ο Kosdaq είναι στο -11,71%.

Μάλιστα στο νοτικορεατικό χρηματιστήριο ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, που διακόπτει τις συναλλαγές για 20 λεπτά, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και για τον Kospi η σημερινή συνεδρίαση είναι η πιο δραματική από τον Μάρτιο του 2020.

Η σκυτάλη των ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών αποκάλυψαν ότι τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα ανοίξουν με απώλειες της τάξης 3%. Πράγματι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 άνοιξε με πτώση 2,9%. Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη. Δύσκολα θα ξεφύγει από τη δίνη και η Αθήνα. 

Τι είναι αυτό που έχει τρομάξει σε τέτοιο βαθμό τους επενδυτές διεθνώς.

Σίγουρα το κλίμα επιβαρύνεται από τις εκτιμήσεις ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία επίθεση ευρείας κλίμακας του Ιράν και των συμμάχων του στο Ισραήλ, αφού θα είναι μία εξέλιξη που θα φέρει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, ο οποίος θα άνοιγε πολλαπλές πληγές.

Ωστόσο όσο και εάν αυτό φαίνεται περίεργο δεν είναι οι ζοφερές γεωπολιτικές εξελίξεις ο κύριος παράγοντας, που πυροδοτεί πανικό, αλλά ο εφιάλτης της ύφεσης.

Ο εφιάλτης της ύφεσης και του πολέμου

Ενώ επί μήνες υπήρχε αισιοδοξία ότι η αμερικανική και παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί άκρως ανθεκτική στην κρίση κόστους ζωής, αποφεύγοντας την ύφεση, τώρα υπάρχει πια η αίσθηση πως οδηγούμαστε με φόρα σε ανώμαλη προσγείωση.

Η Fed άργησε. Αυτό φαίνεται να μας λένε οι επενδυτές, κοιτώντας τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα από την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Έμεινε για υπερβολικά μεγάλο διάστημα προσηλωμένη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας τα επιτόκια σε επίπεδα, που τελικά έκαψαν την ανάπτυξη.

Αν σε αυτή την άκρως δυσμενή οικονομική εξέλιξη έρθουν να προστεθούν οι γεωπολιτικές αναταράξεις και δη ένας πόλεμος, στον οποίο θα συρθούν οι μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής και της Δύσης, τότε κανείς δεν μπορεί να πει πότε το ξεπούλημα θα φτάσει στο τέλος του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στουρνάρας: “Η έκθεση του Ντράγκι πρέπει να τύχει της απαραίτητης προσοχής της Ε.Ε.”

Η έκθεση Ντράγκι αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας –και όχι μόνο– που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έλεγα ότι είναι...
Μειώνονται οι μόνιμοι αυξάνονται οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο

Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι θα λάβουν πρόσθετα επιδόματα

Σε οριζόντια αύξηση όλων των μηνιαίων βασικών μισθών στο Δημόσιο κατά 20-30 ευρώ, ώστε ο εισαγωγικός βασικός μισθός για νεοδιοριζόμενο πολιτικό υπάλληλο κατηγορίας ΥΕ...

Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεό της Βa1. Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s είναι η μοναδική...

Εφορία: Τέλος στο αλάθητο – Δυνατότητα για επιστροφή χρημάτων και ακύρωση προστίμων χωρίς προσφυγή

Τη δυνατότητα να ανακαλεί και να ακυρώνει καταφανώς εσφαλμένες αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων, ακόμη και αναδρομικά από το 2014 και ανεξάρτητα εάν εκκρεμούν...

Συντάξεις: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για τον Οκτώβριο

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ για τον Οκτώβριο. Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι...

Στεγαστικό: Μέτρα στήριξης για 20.000 άτομα ή ζευγάρια ως 50 ετών και σπίτια ως...

Λεπτομέρειες για τον νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου» παρουσίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη...

Δανειολήπτες: Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν από τη μείωση των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ

Σε νέα μείωση, τη δεύτερη κατά σειρά φέτος, του βασικού της επιτοκίου (καταθέσεων) σε ποσοστό 0,25% προχώρησε χθες το Δ.Σ της Ε.Κ.Τ, ενώ υψηλότερες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κατ’αρχήν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τι προβλέπει η συμφωνία

Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας...

Νετανιάχου: Με “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” απειλεί τη Χαμάς

Δυναμίτιδα στην όποια διαδικασία για επίτευξη εκεχειρίας βάζει ο εντοπισμός των σορών των έξι...

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει τους νέους όρους του Ισραήλ για εκεχειρία – Η αντιπροσωπεία της έφυγε από το Κάιρο

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε απόψε από το Κάιρο, δήλωσε ο Εζάτ Ρισκ, ένα...

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε προληπτικά πλήγματα με drones

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι εξαπέλυσε προληπτικά πλήγματα...