Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.2 C
Athens

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη βορειανατολική Αττική: Εκκένωση Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Βαρνάβα και έχει επεκταθεί στη βορειοανατολική Αττική.

Η φωτιά πέρασε στο Πεντελικό όρος με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 τόσο για να είναι σε ετοιμότητα να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές, όσο και για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα για για εκκένωση της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι.

Το μεγάλο πρόβλημα στο Γραμματικό είναι οι αναζωπυρώσεις, οι οποίες γίνονται τόσο στο δάσος, αλλά και σε σημεία όπου υπάρχει χορτολιβαδικές εκτάσεις, κοντά μάλιστα σε κατοικίες, μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Κώστας Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι το 112 έχει χτυπήσει αρκετές φορές στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων, ωστόσο οι περισσότεροι επιλέγουν να παραμείνουν πίσω, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Επιχειρούν 510 πυροσβέστες σε όλα τα μέτωπα με τη συνδρομή και των εναέριων δυνάμεων ενώ καθοριστικός είναι και ο ρόλος της αστυνομίας. Μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις 10 το βράδυ και μέχρι τις 4 τα ξημερώματα απομακρύνθηκαν 180 κάτοικοι, αριθμός ο οποίος μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας με πάνω από 250.

Όπως είπε ο Κώστας Παπαδόπολος δεν υπάρχει εικόνα για καμένο σπίτι στο Γραμματικό. «Στον Βαρνάβα ωστόσο, μας το ανέφερε νωρίτερα και ο πρόεδρος της κοινότητας υπάρχουν αρκετά σπίτια τα οποία είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς είτε έχουν υποστεί εκτεταμένες υλικές ζημιές» τόνισε ρεπόρτερ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Έκτακτο: Πυρκαγιά κοντά σε οικισμό στον Πύργο
φώτο αρχείου

Από το Καπανδρίτι και τη θέση Κοτρώνι, στο βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς όπως έχει έρθει από την περιοχή του Γραμματικού και του Βαρνάβα η φωτιά έχει έρθει μέσα σε πυκνό πευκόφυτο δάσος, κινείται με φορά προς τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής δηλαδή με μία νοητή φορά προς την ΕΟ Αθηνών – Λαμίας, μετέδωσε ο Θοδωρής Παναγιωτίδης. Πυκνοί καπνοί και φλόγες φαίνονται πίσω από τα δένδρα ενώ χαμηλές ρίψεις νερού γίνονται από τα ελικόπτερα για την αναχαίτιση της φωτιάς. Στην περιοχή επικρατούν δυνατοί άνεμοι.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες από το Βαρνάβα, πέρασε στο Γραμματικό, στη Νέα Μάκρη, στην Πεντέλη, στο Ντράφι και την Καλλιτεχνούπολη. Τα μέτωπα έχουν ακτίνα χιλιομέτρων, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι αλλάζουν διαρκώς την κατεύθυνση της φωτιάς.

Τα βασικά μέτωπα αυτήν την ώρα είναι στις περιοχές του Γραμματικού και της Καλλιτεχνούπολης, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος σημείωσε νωρίτερα ότι υπάρχει βελτίωσης της κατάστασης σε Βαρνάβα, Διόνυσο και Μικροχώρι.

Οι φλόγες απειλούν αυτήν την ώρα το Γραμματικό, το οποίο είχε εκκενωθεί από νωρίς μετά από μήνυμα του 112. Νέο μήνυμα από το 112, στις 09:25 το πρωί, κάλεσε τους κατοίκους σε Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Παλλήνη.

Παράλληλα, κλήθηκαν οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα, ενώ νέο μέτωπο κατευθύνεται προς το Άνω Σούλι.

Νωρίτερα, μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης, του ΠΙΚΠΑ και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Νέο μήνυμα από το 112 κάλεσε τους κατοίκους στην περιοχή Νταού Πεντέλης να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα.

Σε κοντινή απόσταση από πρώτα σπίτια του οικισμού Ανατολή στην περιοχή της Νέας Μάκρης έφτασαν οι φλόγες της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην περιοχή του Βαρνάβα. Στην περιοχή έκαναν ρίψεις νερού αεροσκάφη και ελικόπτερα ήδη με το πρώτο φως της μέρας με αποτέλεσμα οι εστίες να ελεγχθούν, ενώ νωρίτερα μήνυμα του 112 ειδοποίησε για απομάκρυνση από την περιοχή προς Νέα Μάκρη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νεκρός ορειβάτης στον Όλυμπο- Στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά της σορού του

Σορός αλλοδαπού εντοπίστηκε σε δύσβατο σημείο πλησίον του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, όπως αναφέρει ενημέρωση της πυροσβεστικής. Η σορός μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο, όπου παρελήφθη από...

“Αγωνία” του Ελον Μασκ για το δημογραφικό της Ελλάδας

Ο CEO του X Έλον Μασκ αναφέρθηκε μέσα από ανάρτηση του στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Ουάου, σχεδόν διπλάσιος αριθμός ανθρώπων πέθαναν από τα μωρά που γεννήθηκαν στην...

Κενό 18.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία

Με χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λειτουργούν τα σχολεία, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης...

Έρχεται ο νέος ΚΟΚ: Αυστηροποιούνται οι ποινές για κόκκινο, κράνος, αλκοόλ, ζώνη και κινητό

Κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει...

Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί για εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται τα μέλη δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων τα οποία πραγματοποιούσαν εικονικές συνταγογραφήσεις, προκαλώντας ζημιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών...

Καιρός: Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες

Φθινοπωρινός αναμένεται ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου Γιορτάζουν Ευφημία, Εύφημη, Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, ΕύφημοςΛουντμίλλα, ΛουντμίλαΜελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, ΜελιτίνοςΜελίνα * Χριστιανικό Εορτολόγιο Ορθόδοξη Εκκλησία †...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αττική: 14 νεκροί και 17 σοβαρά τραυματίες από τα τροχαία τον Αύγουστο

Τραγικός είναι ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων τον μήνα Αύγουστο στην Αττική με τους...

Λειψυδρία: Για πάνω από 4 χρόνια τα αποθέματα της Αττικής

«Δεν πρέπει να ακούμε διάφορα καταστροφολογικά σενάρια. Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να υπάρξει,...

Αττική: Αποθέματα νερού για 4 χρόνια

Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της λειψυδρίας κινδυνεύει να βρεθεί η Αττική λόγω της παρατεταμένης...

Εύβοια: Αισθητός και στην Αττική ο σεισμός

Σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (26/08), με επίκεντρο 5 χιλιόμετρα...