Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
25.9 C
Athens

Κληρονομιές: Ιδιόχειρες διαθήκες τέλος – Κληρονομικό δικαίωμα, ακόμη κι αν δεν υπάρχει γάμος

Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες, ενώ δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα σε σύντροφους ζωής, ακόμα και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνθρωπο που πεθαίνει.

Σαρωτικές αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο, φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλάζοντας δεδομένα που ισχύουν πάνω από 80 χρόνια.

Οι αλλαγές που έρχονται

  • Η διαθήκη θα γίνεται μόνο σε συμβολαιογράφο. Ακόμα και αν κάποιος έχει φτιάξει ιδιόχειρη διαθήκη και την έχει αφήσει στο συρτάρι του, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
  • Χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της διαθήκης: Πλέον ο κληρονόμος δεν θα έχει απεριόριστο χρόνο για να αποδεχθεί ή να αποποιηθεί τη διαθήκη. Θα μπει χρονικό περιθώριο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.
  • Κληρονομικό δικαίωμα στους  συντρόφους: Δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ακόμα και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνθρωπο που πεθαίνει. Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από το νόμο.
  • Κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές συζυγικές σχέσεις:Περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα, συζύγων με τυπικές σχέσεις, όπως ανθρώπων που βρίσκονταν σε διάσταση και θα έχουν μικρότερο δικαίωμα στην περιουσία του ανθρώπου που «φεύγει».
  • Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς: Οι υπερήλικες γονείς θα εξαιρούνται από την κληρονομιά που θα κατευθύνεται σε νεότερους συγγενείς.
  • Κληρονομικές συμβάσεις:  Οι κληρονομικές συμβάσεις θα γίνονται εν ζωή για να τακτοποιεί κάποιος τα θέματά του και να μην αντιδικούν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρήτη: Ισχυρή σεισμική δόνηση!

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ κοντά στο Καλέντζι της Αχαΐας

Σεισμική δόνηση, σημειώθηκε στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου 2024. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, εντοπίζεται 16 χλμ. νότια, νοτιοανατολικά του Καλεντζίου Αχαίας. Η δόνηση...

Η “Πύλη του Κάτω Κόσμου” της Σιβηρίας συνεχίζει να μεγαλώνει

Ο κρατήρας, μήκους 1 χιλιομέτρου, είναι γνωστός από τη δεκαετία του 1960. Βρίσκεται στη Γιακουτία (Δημοκρατία των Σαχά) της Σιβηρίας και προκλήθηκε από ένα γνωστό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στους κληρονόμους του Μαραντόνα πέρασαν τα δικαιώματα του ονόματός του

Οι κληρονόμοι του Ντιέγκο Μαραντόνα θα είναι στο εξής εκείνοι που έχουν το δικαίωμα...

Στη δημοσιότητα η διαθήκη του Καβαλιέρε: Τι αφήνει στους κληρονόμους του

Στη δημοσιότητα έδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA το περιεχόμενο της διαθήκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα...

Μπερλουσκόνι: “Θρίλερ” με την διαθήκη

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η οικογένεια Μπερλουσκόνι αποφάσισε να περιμένει πρώτα την αυριανή ...

Στο φως η τρίτη διαθήκη του Άκη Τσοχατζόπουλου

Η πολύκροτη τρίτη διαθήκη του Άκη Τσοχατζόπουλου άνοιξε… Η διαθήκη αυτή, σύμφωνα με τον δικηγόρο...