Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
22.4 C
Athens

Ισμαήλ Χανίγια: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που δολοφονήθηκε στο Ιράν

Ο 62χρονος ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στο Ιράν ήταν το σκληρό πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Παρά την ακραία ρητορική του κατά του Ισραήλ, αρκετοί διπλωμάτες τον θεωρούσαν μετριοπαθή σε σύγκριση με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της Χαμάς, η οποία στηρίζεται από το Ιράν.

Ο Ισμαήλ Χανίγια ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης το 2017 και λειτουργούσε ως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς. Διέμενε εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και κινούνταν μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Τα τελευταία χρόνια διέμενε στην Ντόχα.

Πώς ανέβηκε στην ιεραρχία της Χαμάς – Η σχέση με τον Γιασίν

Ο Χανίγια εντάχθηκε στη Χαμάς από από την ίδρυσή της το 1987. Καταγόταν από οικογένεια προσφύγων που εκτοπίστηκαν από παλαιστινιακές περιοχές που σήμερα ανήκουν στο Ισραήλ. Εντάχθηκε στο κίνημα αντίστασης και πήρε μέρος στην Πρώτη Ιντιφάντα και τη Δεύτερη Ιντιφάντα. Ήταν ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα της Χαμάς.

Μετά το 2003, απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων της Χαμάς, απλώς και μόνο λόγω της στάσης του, της θέσης του και των εμφανίσεών του στα μέσα ενημέρωσης. Έγινε πρωθυπουργός το 2007.

Ως νεαρός, ο Χανίγια ήταν φοιτητής και ακτιβιστής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της πόλης της Γάζας. Εντάχθηκε στη Χαμάς όταν δημιουργήθηκε κατά την πρώτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα το 1987. Συνελήφθη και απελάθηκε για λίγο.

Στη συνέχεια έγινε προστατευόμενος του ιδρυτή της Χαμάς Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος ήταν πρόσφυγας από το χωριό Αλ Τζουρά κοντά στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν. Από το ίδιο χωριό καταγόταν και η οικογένεια του Χανίγια.

Το 1994, δήλωσε στο Reuters ότι ο Γιασίν ήταν πρότυπο για τους νεαρούς Παλαιστίνιους, λέγοντας: «Μάθαμε από αυτόν την αγάπη για το Ισλάμ και τη θυσία για αυτό το Ισλάμ και να μην γονατίζουμε μπροστά σε αυτούς τους τυράννους και δεσποτικούς ηγέτες».

Μέχρι το 2003 ήταν έμπιστος βοηθός του Γιασίν. Μάλιστα φωτογραφήθηκε να κρατάει το τηλέφωνο στο αυτί του Γιασίν ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα προκειμένου ο ιδρυτής της Χαμάς να μπορεί να μπορεί να συμμετέχει σε μια συνομιλία. Ο Γιασίν δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 2004.

Ο Χανίγια ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της εισόδου της Χαμάς στην πολιτική. Το 1994 δήλωσε ότι η δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος «θα επέτρεπε στη Χαμάς να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες εξελίξεις».

Αρχικά απορρίφθηκε από την ηγεσία της Χαμάς, αλλά αργότερα εγκρίθηκε και ο Χανίγιε έγινε πρωθυπουργός αφού η οργάνωση κέρδισε τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές το 2006, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του στρατού του Ισραήλ από τη Γάζα. Η ομάδα ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007.

Το 2012, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους του Reuters αν η Χαμάς είχε εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, ο Χανίγια απάντησε «φυσικά όχι». Δήλωσε ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί «με όλες τις μορφές – λαϊκή αντίσταση, πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική αντίσταση».

Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει 13 παιδιά. Τρεις από τους γιους του σκοτώθηκαν στις 10 Απριλίου όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το αυτοκίνητο που οδηγούσαν. Σύμφωνα με την Χαμάς, στην επίθεση σκοτώθηκαν και 4 από τα εγγόνια του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ: Επίλεκτη Μεραρχία φεύγει από την Γάζα για το βόρειο μέτωπο

Σε μετακίνηση στρατευμάτων στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο, φαίνεται ότι προχωράει το Ισραήλ. Το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε...

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 30% ανεβαίνει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση

Παρά την φυσιολογική φθορά της ΝΔ μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, η κυριαρχία της και ο προβληματισμός για την αντιπολίτευση επιβεβαιώνεται και στη δημοσκόπηση...

Λίβανος: 14 νεκροί και 450 τραυματίες από τις νέες εκρήξεις 

Ασύρματοι πομποδέκτες (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν σήμερα (18/9) στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου,...

Τραγωδία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή γυναίκα από πτώση βράχου – Υπάρχουν εγκλωβισμένοι

Τραγωδία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή γυναίκα από πτώση βράχου – Υπάρχουν εγκλωβισμένοι Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στο σημείο Πόρτες, στο Φαράγγι της...

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα ωρών οι ανακοινώσεις της υποψηφιότητάς του Κασσελάκη – Τι θα αποφασίσει η...

Ποιο θα είναι το βασικό αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του – Οι προϋποθέσεις για τη διαφάνεια της οικονομικής ζωής...

Λίβανος: Χάος μετά από εκρήξεις

Χάος επικρατεί στον Λίβανο μετά από εκρήξεις στους ασυρμάτους που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, από τις οποίες 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4.000...

Καιρός: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε νωρίτερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπονται σήμερα μέχρι τις απογευματινές ώρες ισχυρές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νετανιάχου: Με “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” απειλεί τη Χαμάς

Δυναμίτιδα στην όποια διαδικασία για επίτευξη εκεχειρίας βάζει ο εντοπισμός των σορών των έξι...

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει τους νέους όρους του Ισραήλ για εκεχειρία – Η αντιπροσωπεία της έφυγε από το Κάιρο

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε απόψε από το Κάιρο, δήλωσε ο Εζάτ Ρισκ, ένα...

Λωρίδα της Γάζας: “Πρόοδο” στις συνομιλίες βλέπουν οι Αμερικάνοι

Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στο Κάιρο...

Γάζα: Νέα πρόταση κατέθεσαν οι ΗΠΑ – Η Χαμάς αρνείται τους “νέους όρους” – Επανάληψη των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν...