Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

ΗΠΑ: Τέλος ο Μπάιντεν – Αποσύρει την υποψηφιότητα του και στηρίζει την Κάμαλα Χάρις – Η επόμενη μέρα

Παραιτείται ο Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για τις εκλογές, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Χ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει πλέον δεύτερη θητεία, μια εξέλιξη που πυροδοτεί εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών, καθώς πλέον οι προεδρικές εκλογές οδηγούν την αναμέτρηση σε «αχαρτογράφητα νερά».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την προεδρική κούρσα του 2024, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου αλυσίδα γεγονότων που αναγκάζει τους Δημοκρατικούς να βρουν καινούριο υποψήφιο, με λιγότερους από τέσσερις μήνες να μένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η ιστορική κίνηση του Μπάιντεν -είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά το πρόεδρο Λίντον Τζόνσον τον Μάρτιο του 1968.

Εάν η Καμάλα Χάρις αναδειχθεί υποψήφια, η κίνηση αυτή θα είναι ένα άνευ προηγουμένου στοίχημα για το Δημοκρατικό Κόμμα: η πρώτη μαύρη, ασιατικής καταγωγής που κατεβαίνει υποψήφια για τον Λευκό Οίκο σε μια χώρα που έχει εκλέξει έναν μαύρο πρόεδρο και ποτέ γυναίκα σε αυτή τη θέση, σε δύο και πλέον αιώνες δημοκρατίας.

Η επόμενη μέρα

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών πρόκειται να διεξαχθεί 19 – 22 Αυγούστου στο Σικάγο, όπου ο Μπάιντεν είχε οριστεί να αποδεχθεί επίσημα την υποψηφιότητα έχοντας λάβει 3.896 αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια των προκριματικών.

Περισσότεροι από 4.600 αντιπρόσωποι και χιλιάδες άλλα στελέχη του κόμματος θα συμμετέχουν στο Συνέδριο, χωρίς τον Μπάιντεν ως πιθανό υποψήφιο.

Η ανακοίνωσή παραίτησης του Μπάιντεν ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφική απόδοση του προέδρου στη συζήτηση που έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν ήταν ικανός για δεύτερη θητεία. Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν δημόσια να αποχωρήσει από την κούρσα.

Οι ψηφοφόροι διχάστηκαν. Αρκετές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών πίστευε ότι θα έπρεπε να βγει από την κούρσα ο Μπάιντεν, αλλά πολλοί είπαν ότι θα τον ψήφιζαν αν παρέμενε.

Ποιοι είναι οι κανόνες υποψηφιότητας;
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει θεσπίσει κανόνες που καθορίζουν τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο πρόεδρος παραιτηθεί πριν οριστεί επίσημα.

Ενώ ο Μπάιντεν είχε τους απαραίτητους αντιπροσώπους, η επίσημη υποψηφιότητά του επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εικονικής ονομαστικής κλήσης πριν από τη συνέλευση. Οι πιο πρόσφατες οδηγίες είναι ότι θα συμβεί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου αλλά όχι πριν από την 1η Αυγούστου.

Επειδή ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα πριν γίνει επίσημα υποψήφιος – οι περισσότεροι από 3.900 δεσμευμένοι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίσουν σε ένα ανοιχτό συνέδριο όποιον υποψήφιο θέλουν.

Εάν ένας υποψήφιος κερδίσει την πλειοψηφία των δεσμευμένων αντιπροσώπων στην πρώτη ψηφοφορία, γίνεται ο υποψήφιος του κόμματος.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, τότε οι σχεδόν 740 υπερεκπρόσωποι, γνωστοί και ως αυτόματοι εκπρόσωποι, μπορούν επίσης να ψηφίσουν. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένα μείγμα μελών του κόμματος και εκλεγμένων αξιωματούχων.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται έως ότου ένας υποψήφιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων.

Τι γίνεται με τα χρήματα;

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Δημοκρατικούς είναι το πώς θα συγκεντρώσουν ένα τεράστιο ποσό μετρητών, αρκετά μεγάλο για να αντιμετωπίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πολεμικό σεντούκι Μπάιντεν δεν θα έρεε απαραίτητα στον αντικαταστάτη του αφήνοντας πολλά χρήματα στο τραπέζι. 

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η ομάδα Μπάιντεν έφερε συνολικά 264 εκατομμύρια δολάρια και ολοκλήρωσε τον Ιούνιο με 240 εκατομμύρια δολάρια μετρητά.

Οι ομοσπονδιακοί υποψήφιοι μπορούν να κάνουν απεριόριστες μεταφορές των κεφαλαίων τους στο εθνικό κόμμα, οπότε ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αφήσει όλα τα χρήματα στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να ξοδέψει τα χρήματα για τον νέο υποψήφιο.

Αλλά η εκστρατεία δεν μπορεί απλώς να μεταφέρει τα χρήματα απευθείας στον υποψήφιο, καθώς υπάρχει όριο 2.000 δολαρίων ανά υποψήφιο ανά εκλογή. Αντί να δοθούν τα χρήματα απευθείας σε μια εκστρατεία, θα πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς δωρητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να τα δώσουν στον υποψήφιο.

Το μόνο άτομο που δεν θα αντιμετώπιζε τα ίδια εμπόδια ως υποψήφιος αντικαταστάτης είναι η Καμάλα Χάρις.

Ο νόμος για τα οικονομικά της εκστρατείας, της επιτρέπει να μοιράζεται την επιτροπή εκστρατείας με τον Μπάιντεν επειδή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος τρέχουν μαζί ως μια υποψηφιότητα, επομένως το όνομά της είναι ήδη εξουσιοδοτημένο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...
Εκτός κρατικής αποζημίωσης μένουν 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που "κούρεψαν" τα ενοίκια

Στέγαση: Τριετής απαλλαγή από τον φόρο στα ενοίκια για να ανοίξουν 200.000 ακίνητα

Την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, των ποσών που προκύπτουν από το ενοίκιο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ,...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δίνουν επιδόματα σε νέους γονείς

«Αντίστροφη» μέτρηση για το…καλάθι της ΔΕΘ – Στην ατζέντα αυξήσεις σε Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης, συντάξεις και στα επιδόματα παιδιού και ενοικίου.  Με γεμάτο καλάθι αναμένεται...

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσό μετάλλιο ο Γκαβέλας στα 100μ.

Ο απίθανος Νάσος Γκαβέλας, πραγματοποιώντας μία μυθική κούρσα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στα 100 μέτρα (Τ11) με επίδοση 11.02 ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δεκατετράχρονος πυροβόλησε και σκότωσε 2 συμμαθητές και 2 καθηγητές του σε λύκειο των ΗΠΑ

Μαθητής 14 ετών κατονομάστηκε ως ο δράστης της επίθεσης με τουφέκι εφόδου η οποία...

Εκλογές ΗΠΑ: Αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα – Η Πολιτεία που θα κρίνει την αναμέτρηση

Στην τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής σκηνής στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε ο Φάνης Παπαθανασίου, μιλώντας...

ΗΠΑ: Προβάδισμα 4% της Χάρις έναντι του Τραμπ

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos δείχνει ότι η Χάρις έχει δημιουργήσει νέο ενθουσιασμό μεταξύ των...

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης προανήγγειλε υποψηφιότητα

Νέα επεισόδια στον περιφερόμενο θίασο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Παύλος Πολάκης επανέρχεται αμφισβητώντας τις...