Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
23.4 C
Athens

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα – Με 150 χλμ/ώρα κινείται ο κυκλώνας Xέλεν

Χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται από τις ακτές της Φλόριντας, στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, εν όψει της άφιξης, του κυκλώνα Χέλεν, ο οποίος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «καταστροφικό και φονικό» φαινόμενο, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC).

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι άνεμοι που συνοδεύουν την καταιγίδα θα ξεπεράσουν τα 251 χλμ. την ώρα.

Η τροπική καταιγίδα Χέλεν μετατράπηκε σε «πολύ μεγάλο» κυκλώνα και αναμένεται να πλήξει ένα σημαντικό τμήμα της Πολιτείας και της ευρύτερης περιοχής προκαλώντας «πολύ επικίνδυνες παλίρροιες, θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές», διευκρίνισε το NHC στο τελευταίο δελτίο του.

Η ταχύτητα των ανέμων έφθασε ήδη τα 150 χλμ/ώρα και ο κυκλώνας θα μπορούσε να αγγίξει έδαφος στη Φλόριντα το βράδυ τοπική ώρα ως κυκλώνας κατηγορίας 4 της κλίμακας Saffir-Simpson, αφότου σάρωσε την τουριστική χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό.

Στην Κούβα, το ύψος της βροχής φθάνει τα 100 χιλιοστόμετρα σε ορισμένες κοινότητες, την ώρα που οι ριπές ανέμου ανήλθαν σε σχεδόν 90 χιλιόμετρα την ώρα. Το μικρό χωριό Γκουανιμάρ, στο δυτικό τμήμα της νήσου, βυθίστηκε κάτω από ένα μέτρο νερού και οι κάτοικοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το κρεμάσουν τα ρούχα και άλλα αντικείμενα στις στέγες για να στεγνώσουν, ενώ άλλοι φόρεσαν τις γαλότσες που χρησιμοποιούν στο ψάρεμα για να διανείμουν τρόφιμα.

Στις ΗΠΑ, «μια καταστροφική και φονική καταιγίδα θα μπορούσε να πλήξει την Ακτή Μπιγκ Μπεντ», στο βόρειο τμήμα της Φλόριντας, «όπου οι πλημμύρες θα μπορούσαν να φθάσουν σε ύψος 6 μέτρων μαζί με καταστροφικά κύματα», συμπλήρωσε το NHC, το οποίο επισημαίνει πως η ενδοχώρα δεν αναμένεται να εξαιρεθεί.

Γειτονικές πολιτείες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η πόλη της Ατλάντας στην Τζόρτζια αναμένει θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις αύριο.

«Η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Φλόριντα και σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες που θα βρεθούν στην πορεία της καταιγίδας», επισήμανε ο Λευκός Οίκος, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρέστη σε σύσκεψη για το θέμα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχεδόν όλες τις κομητείες της πολιτείες, 67 στον αριθμό.

Έθεσε επίσης σε ετοιμότητα την Εθνοφρουρά και χιλιάδες ανθρώπους εν όψει πιθανών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, αποκατάστασης του ηλεκτρικού ρεύματος και καθαρισμού των δρόμων.

Δέκα έξι κομητείες της Φλόριντας ανακοίνωσαν εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης μέρους του πληθυσμού, την ώρα που δύο διέταξαν την εκκένωση όλων των κατοίκων.

Ο Ρον ΝτεΣάντις ανέφερε πως τουλάχιστον σε 62 υγειονομικές εγκαταστάσεις, από νοσοκομεία έως οίκους ευγηρίας, ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις εκκένωσης και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

«Θα νιώσετε τον αντίκτυπο αυτής της καταιγίδας (…) πραγματικά σε όλη τη χερσόνησο της Φλόριντας», δήλωσε ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις σχετικά με τη Χέλεν, θα πρόκειται για τον πρώτο κυκλώνα τέτοιου μεγέθους που θα πλήξει τις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Το τελευταίο πέρασμα ενός τόσο ισχυρού κυκλώνα καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2023, όταν η Ιντάλια έπληξε το βορειοανατολικό τμήμα της Φλόριντας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, Αϊνστάιν, "Θεωρία της Σχετικότητας",

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Σεπτεμβρίου ο Αϊνστάιν δημοσιεύει την θεωρία της σχετικότητας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ο νεαρός γερμανοεβραίος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Η γενική θεωρία της σχετικότητας ή γενική σχετικότητα είναι η θεωρία βαρύτητας που προτάθηκε...
ΗΠΑ: Ο τυφώνας Φλόρενς από το διάστημα

ΗΠΑ: Εκκενώνεται μεγάλο μέρος της Φλόριντας ενόψει του ισχυρού τυφώνα Χέλεν

Χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν σήμερα να εκκενώνουν τα παράλια της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εν αναμονή της άφιξης του τυφώνα Χέλεν. Η τροπική καταιγίδα Χέλεν ενισχύθηκε σε τυφώνα...

Γάζα: Αβέβαιη παραμένει η τύχη των 64 ομήρων που θεωρείται ότι είναι ζωντανοί

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σε ομηρεία στη Λωρίδα της Γάζας, η τύχη 64 ομήρων που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, αποτελώντας το βασικό...

Νετανιάχου: Ο στρατός θα συνεχίσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός θα εξακολουθήσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα...

Ερντογάν: Ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ αναγνώριση του ψευδοκράτους

Οι αξίες του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και του Δυτικού κόσμου «πεθαίνουν στη Γάζα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το...

Λίβανος: 500 νεκροί στους σφοδρότερους βομβαρδισμούς του Ισραήλ τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο

Οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολά σκότωσαν τουλάχιστον 492 ανθρώπους στον Λίβανο χθες Δευτέρα, ανάμεσά τους 35 παιδιά, σύμφωνα...

ΗΠΑ: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ – Τον καλεί σε νέα τηλεμαχία στις 23 Οκτωβρίου

Προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η υποψήφια των Δημοκρατικών κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ σε δεύτερη τηλεμαχία, εκείνος όμως την αποφεύγει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εκκενώνεται μεγάλο μέρος της Φλόριντας ενόψει του ισχυρού τυφώνα Χέλεν

Χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν σήμερα να εκκενώνουν τα παράλια της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εν...

ΗΠΑ: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ – Τον καλεί σε νέα τηλεμαχία στις 23 Οκτωβρίου

Προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η υποψήφια των Δημοκρατικών...

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Το δημοσκοπικό προβάδισμα Χάρις δεν εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα – Οι κρίσιμες πολιτείες

Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ προσέρχονται στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό...

ΗΠΑ: Η Χάρις έβαλε στην άμυνα τον Τραμπ στην πρώτη τους τηλεμαχία

Η Κάμαλα Χάρις έβαλε επανειλημμένα στην άμυνα τον Ντόναλντ Τραμπ χθες Τρίτη, στην πρώτη...