Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
25.9 C
Athens

ΗΠΑ: Προ των πυλών ιστορική κακοκαιρία στη Φλόριντα

«Ο τυφώνας Μίλτον θα χτυπήσει με όλη του την ισχύ» Οι Αρχές της Φλόριντα προειδοποιούν για θανάσιμο κίνδυνο και καλούν τους πολίτες σε μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ καθώς ο τυφώνας Μίλτον, που προσεγγίζει τη Φλόριντα, φέρνει μια «καταιγίδα τέρας». Οι αρχές προειδοποιούν για θανάσιμο κίνδυνο και καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή.

Η καταιγίδα, που αναβαθμίστηκε προσωρινά στην κατηγορία πέντε πριν πέσει ξανά στην κατηγορία τέσσερα, συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 250 χλμ/ώρα, καθώς περνάει από το βόρειο άκρο της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο τυφώνας θα μπορούσε να εξασθενήσει καθώς περνάει από τον Κόλπο του Μεξικού, ωστόσο και αυτό να συμβεί σημειώνουν πως θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και καταστροφικός. Οι τυφώνες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες με βάση την ταχύτητα των ανέμων τους. Όσοι φτάνουν στην κατηγορία τρία και άνω θεωρούνται μέγα τυφώνες λόγω της πιθανότητας να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες ανθρώπων και ζημιές.

Οι μετεωρολόγοι από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) τονίζουν πως πρόκειται για «δυνητικά καταστροφική» καταιγίδα που θα χτυπήσει τις παράκτιες περιοχές και αναμένεται πλήξει με πλήρη ισχύ την Τετάρτη την πυκνοκατοικημένη πόλη Τάμπα Μπέι.

Υπενθυμίζεται πως πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες η πολιτεία της Φλόριντα, η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη αμερικανική πολιτεία, χτυπήθηκε και από τον τυφώνα Χέλεν, την πιο θανατηφόρα καταιγίδα στην ηπειρωτική χώρα από την Κατρίνα το 2005. Ο τυφώνας έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 225 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

Ενδεικτικό των φόβων για το επερχόμενο χτύπημα του τυφώνα Μίλτον είναι η αντίδραση μετεωρολόγου, που δάκρυσε καθώς προειδοποιούσε για τους κινδύνους που υπάρχουν.

Οι αρχές της Φλόριντα προσπαθούν να οργανώσουν την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της πολιτείας εδώ και πολλά χρόνια. Ο κυβερνήτης της Ρον ΝτεΣάντις καλεί τους κατοίκων των περιοχών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να απομακρυνθούν άμεσα επισημαίνοντας πως ο χρόνος τελειώνει. «Πρόκειται για μια καταιγίδα τέρας. Έχετε ακόμα χρόνο να φύγετε. Σας παρακαλώ, να το κάνετε», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Συνολικά 51 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς ο Μίλτον πλησιάζει. «Δυστυχώς μερικά από τα θύματα της Χέλεν βρίσκονται στο μονοπάτι και αυτής της καταιγίδας», σημείωσε ο Ντε Σάντις. Ο Κιθ Τούρι, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (Fema), δήλωσε αισιόδοξος, επισημαίνοντας το πλήθος των πολιτών που έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες και έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές τους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εκκένωση των απειλούμενων περιοχών, οι αρχές επιτρέπουν τη δωρεάν διέλευση οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων. Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στα πρατήρια καυσίμων στη νότια Φλόριντα, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για πρατήρια να έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

Στο Ορλάντο, μια πόλη όπου βρίσκονται πολλά πάρκα ψυχαγωγίας, εκατοντάδες αυτοκίνητα σχημάτιζαν τη Δευτέρα τεράστιες ουρές σε σημεία διανομής σακιών με άμμο. Τα αεροδρόμια τόσο στο Ορλάντο όσο και στη Τάμπα Μπέι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις από την Τρίτη λόγω της καταιγίδας.

Σκηνές αποκάλυψης από τον τυφώνα "Dorian"! Πτώματα επιπλέουν στους δρόμους στις Μπαχάμες

Η πορεία του τυφώνα Μίλτον

Οι τυφώνες «χτυπούν» και τις προεκλογικές εκστρατείες

Καθώς οι ΗΠΑ είναι στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τα χτυπήματα από τους τυφώνες βρέθηκαν στο επίκεντρο και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την κυβέρνηση των Δημοκρατικών για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού κατά την έλευση της Χέλεν, που προκάλεσε τεράστιο αριθμό θυμάτων. Είναι «ανεύθυνο και εγωιστικό» να επιδίδεται σε πολιτικά παιχνίδια αυτήν τη στιγμή, σε περίοδο κρίσης, κατήγγειλε η Χάρις.

Ο Ντε Σάντις, που προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν αλλά, σύμφωνα με το NBC News, αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε κλήση από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. «Δεν ήξερα ότι μου τηλεφώνησε… Δεν το γνώριζα», δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Από την πλευρά της η υποψήφια των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως ο Ντε Σάντις δεν απάντησε στις κλήσεις της το απόγευμα της Δευτέρας. «Το να παίζεις πολιτικά παιχνίδια αυτή τη στιγμή, σε αυτές τις καταστάσεις κρίσης, στο αποκορύφωμα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι εντελώς ανεύθυνο», είπε και πρόσθεσε: «Είναι εγωιστικό να παίζεις πολιτικά παιχνίδια αντί να κάνεις τη δουλειά που ορκίστηκες να κάνεις, δηλαδή να βάζεις τους ανθρώπους σε προτεραιότητα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

CIA: “Ισραήλ και Ιράν δεν επιδιώκουν ολοκληρωτικό πόλεμο, όμως συμβαίνουν και απρόοπτα”

«Αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης» - «Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου συμβαίνουν συνεχώς περίπλοκα πράγματα», τόνισε...

Το Ισραήλ ξεκινά χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο – Tο Ιράν το προειδοποιεί κατά...

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας την εισβολή του σε νέα ζώνη ακριβώς έναν χρόνο από τότε...

Ο στρατός του Ισραήλ εξουδετέρωσε τον διοικητή του αρχηγείου της Χεζμπολάχ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξουδετέρωσαν τον Σουχαίλ Χουσεϊν Χουσεϊνί, τον διοικητή του αρχηγείου της Χεζμπολάχ σε έναν βομβαρδισμό στην περιοχή της Βηρυτού, ανέφεραν...

Τέλος τα νομίσματα από την Φοντάνα Ντι Τρέβι

Ο υπερτουρισμός φέρνει το τέλος της ρίψης νομισμάτων στο παγκοσμίως γνωστό σιντριβάνι, Φοντάνα Ντι Τρέβι; Κι όμως, ο δήμαρχος της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και ο...
Η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο του Τραμπ για τον αμυντικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει τις κυρώσεις στην Τουρκία

Τραμπ: Οι μετανάστες “έχουν τον φόνο στα γονίδια τους”

Ο Ντόναλντ Τραμπ όξυνε ακόμη περαιτέρω τη ρητορική του εναντίον των μεταναστών σήμερα, κατηγορώντας τους ότι εισάγουν «κακά γονίδια» στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε...

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι στο Ισραήλ με κάθε κόστος

Μήνυμα για την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου έχει ως...

Ισραήλ: Ο πόλεμος αποτυπωμένος σε αριθμούς 

Σήμερα (7/10) καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι IDF δημοσίευσαν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Οι μετανάστες “έχουν τον φόνο στα γονίδια τους”

Ο Ντόναλντ Τραμπ όξυνε ακόμη περαιτέρω τη ρητορική του εναντίον των μεταναστών σήμερα, κατηγορώντας...

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Ο “Κερκ” έγινε τυφώνας και έρχεται μετά το καταστροφικό και φονικό πέρασμα του “Ελίν”

Τη στιγμή που αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ μετρούν τις «πληγές» τους από το...

ΗΠΑ: Ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία της NASA

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1958.... Ξεκινά τη λειτουργία της η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA.