Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν οδηγεί στα εξής συμπεράσματα.

«Και οι δύο ηγέτες πάντως έδειξαν, ότι θέλουν να συνεχιστεί αυτό το κλίμα των ήρεμων νερών στο Αιγαίο», ενώ «ο κύριος Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς σε αυτά που θεωρεί διαφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Για τις δηλώσεις των δύο ηγετών ο κ. Μελέτης ανέφερε: «Ήταν νομίζω αναμενόμενες, δεν εξέπληξαν κανένα.

Θα ξεκινήσω από αυτό που είπε στο τέλος ο πρωθυπουργός ότι δίπλα στις διαφωνίες μας να γράψουμε μια παράλληλη σελίδα για τη συνεργασία και το σήμερα, να μην υπονομεύει το αύριο.

Και οι δύο ηγέτες πάντως έδειξαν, ότι θέλουν να συνεχιστεί αυτό το κλίμα των ήρεμων νερών στο Αιγαίο».

Σχετικά με το θέμα της Γάζας: «Ο πρωθυπουργός είπε «να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε κάποια ζητήματα, αλλά μπορεί να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο που είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η προστασία των αμάχων».

Από εκεί και πέρα, οι θέσεις του κυρίου Ερντογάν για τη Χαμάς, τις οποίες ανέπτυξε έντονα ότι είναι μια αντιστασιακή οργάνωση, είναι γνωστές.

Στα άλλα ζητήματα, είδαμε τον κύριο Ερντογάν να επιμένει στις θέσεις του, όπως και η Ελλάδα βεβαίως».

Αναφορικά με την αντίθεση του κ. Μητσοτάκη στην λειτουργεία της Μόνης της χώρας ως τζαμί ο κ. Μελέτης σχολιάζει: «Η Μονή της Χώρας έχει το ίδιο μοντέλο με την Αγία Σοφία που προβλέπει να είναι επισκέψιμο το μνημείο, αλλά το θέμα είναι τις ώρες προσευχής στους χώρους προσευχής, αν θα σκεπαστούν αυτά τα μοναδικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με σεντόνια, όπως έγινε στην Αγιά Σοφιά».

Σε ότι αφορά τις διαφορές των δύο χωρών «Ο κύριος Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς σε αυτά που θεωρεί διαφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μίλησε όμως για αλληλένδετα προβλήματα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστούν με βάση τον διάλογο και το διεθνές δίκαιο, όπως είπε και επανέλαβε αυτό που λέει συχνά ότι έχει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανένα τόσο μεγάλο πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις που να μην μπορεί να λυθεί.

Αυτό βεβαίως μένει να αποδειχτεί, διότι σε ότι αφορά το μεγάλο ζήτημα της οριοθέτησης, είναι προφανές ότι εκεί υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των δύο χωρών και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν έχει γίνει ακόμα κανένα βήμα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και ίσως να υπάρξει κάποια εξέλιξη μετά την επόμενη συνάντησή τους, που θα είναι ουσιαστική Συνάντηση και θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Για το μειονοτικό ζήτημα ο κ. Μελέτης υπογραμμίζει ότι: «Ήταν δεδομένο ότι θα το έθετε ο κ. Ερντογάν. Το θέτει πάντα, μιλάει πάντα για μειονότητα στη Θράκη.

Ήταν κι ένας προάγγελος ότι σήμερα, πριν λίγη ώρα το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού έβγαλε εκτενέστατο δημοσίευμα με συνέντευξη του ψευδομουφτή Ξάνθης για τα προβλήματα της μειονότητας. Ήταν αναμενόμενο εκεί η απάντηση που δόθηκε από τον πρωθυπουργό και δόθηκε το Δεκέμβριο.

Να θυμίσω όταν είχε τεθεί πάλι το θέμα είναι ότι η Λωζάννη προβλέπει θρησκευτική μειονότητα, ότι υπάρχει ισονομία, ισοπολιτεία, προστατευμένα δικαιώματα και ως Έλληνες πολίτες, μειονοτικοί και ως Ευρωπαίοι πολίτες και ότι μακάρι την ίδια συμμετοχή που έχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή οι Έλληνες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, να έχουν και τα μέλη της ελληνικής μειονότητας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...
Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στις οθόνες των κινητών και άλλες επιφάνειες

Χρυσοχοΐδης στη ΔΕΘ: Ανακοίνωσε ότι το Panic button επεκτείνεται και στους ανηλίκους

Την επέκταση της εφαρμογής panic button και στους ανηλίκους ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του...

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους “87” με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα...

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι «87», που συνοδεύεται από 100 υπογραφές και στο βήμα ανέβηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος είπε: Θέτω ζήτημα ηγεσίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει σημαντικό έδαφος

Κεραμέως: Προανήγγειλε πλήρη ψηφιοποίηση της απονομής συντάξεων

Τις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) επισκέφθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Υπουργός Εργασίας και...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ένα προς ένα τα 45 μέτρα του πακέτου της 88ης ΔΕΘ

Την κωδικοποίηση των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα...

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δίνουν επιδόματα σε νέους γονείς

«Αντίστροφη» μέτρηση για το…καλάθι της ΔΕΘ – Στην ατζέντα αυξήσεις σε Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης,...

Κοινωνική “επιταγή” σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Την καταβολή «κοινωνικής επιταγής» θα λάβουν πιθανότατα και φέτος πριν από τις γιορτές των...