Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.4 C
Athens

Η Ελλάδα θα καταρρεύσει σε 10 χρόνια – Ο υπερτουρισμός πλήττει θανάσιμα τη χώρα και την οικονομία της

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κρίσης λόγω της υπερφόρτωσης της τουριστικής της βιομηχανίας»,

επισημαίνει έκθεση – κόλαφος του… Ευρωκοινοβουλίου για τους κινδύνους που προκύπτουν στην οικονομία της χώρας μας, λόγω του υπερτουρισμού.

Μάλιστα, η σχετική έρευνα αναδεικνύεται και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αρχής γενομένης από την Pravda.
Όπως τονίζει το ρωσικό έντυπο, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει την ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.
Η αύξηση των τουριστών έχει ασκήσει αυξημένη πίεση ιστορικούς χώρους πολιστιστικού ενδιαφέροντος όπως η Ακρόπολη, η οποία έχει αναγκαστεί να επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις επισκέψεις.
Από τον Απρίλιο του 2024, οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους, υπογραμμίζουν οι Ρώσοι συντάκτες.

Τεράστιο ζήτημα η μονοκαλλιέργεια του τουριστικού προϊόντος

Παράλληλα, η Pravda αναδεικνύει τον κρίσιμο και ευαίσθητο ρόλο που κατέχει η βιομηχανία του τουρισμού, στο συνολικό τοπίο της ελληνικής οικονομίας.
«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 25% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά η ανάπτυξή του προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ επιφέρει ελλείψεις σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού που θα εξισορροπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και τα οικονομικά οφέλη», προσθέτει.
«Διαφορετικά, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες», καταλήγει με νόημα η ιστορική ρωσική εφημερίδα.

pravda.JPG

Mirror: Κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας – Έλλειμμα οράματος και στρατηγικής

Σε παρόμοιο τόνο κινείται και η βρετανική  Mirror αναδεικνύοντας την επίμαχη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου.
«Ο τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει σε 10 χρόνια εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Το hotspot των διακοπών [σ.σ. την Ελλάδα] υποφέρει από «υπερ-τουρισμό» και δεν απέχει πολύ μια μεγάλη κατάρρευση του κλάδου, αποκάλυψε μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το τρέχον τουριστικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του τουριστικού τομέα και μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προειδοποιεί η έκθεση», υπογραμμίζει το βρετανικό έντυπο.
«Ο τρόπος διαχείρισης του νερού και της ενέργειας, η φροντίδα των πολιτιστικών και ιστορικών τοποθεσιών και η διατήρηση της παράκτιας ζώνης σε καλή κατάσταση αποτελούν τομείς, όπου προκύπτουν τεράστια προβλήματα, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Η επιτροπή ζήτησε την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου για τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «έλλειψη οράματος και στρατηγικής».
Οι ελληνικές ακτές έχουν επίσης πληγεί, καθώς η ανεξέλεγκτες αφίξεις έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον, υπογραμμίζεται.
«Η γενικευμένη αίσθηση των πολιτών είναι ότι η παράκτια ζώνη και η δημόσια χρήση της απειλούνται ολοένα και περισσότερο από την απερίσκεπτη, και μερικές φορές αυθαίρετη, τουριστική ανάπτυξη», αναφέρει παραιτέρω η Daily Mirror, επικαλούμενη κι αυτή με τη σειρά της την έρευνα της Ευρωβουλής.
«Λόγω του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών, πολλές διαφορετικές ελληνικές τοποθεσίες αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση για καταλύματα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα μέρη, όπως η Αθήνα, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 40% των διαθέσιμων κλινών», καταλήγει το βρετανικό δημοσίευμα, θίγοντας τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν λόγω του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

mirror.JPG

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Αλέξανδρος Πάλλης, Ευαγγέλιο, δημοτική γλώσσα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Σεπτεμβρίου η μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1901... Ανάστατη η Αθήνα μετά τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη. Ηγετικό στέλεχος του δημοτικισμού.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: “Χρυσή” στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S4, στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Η ελληνίδα πρωταθλήτρια και χάλκινη...

Σοκαρισμένη η Κρήτη από τον κακοποιητή ιερέα: Συνεχίζει να λειτουργεί παρά τα βασανιστήρια στη...

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει η υπόθεση με τον 74χρονο ιερέα από τα Χανιά της Κρήτης, ο οποίος αποδείχθηκε ότι για δεκαετίες χτυπούσε και...

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...
Συνελήφθη ο προπονητής που κατηγορείτε ότι βίασε την 21χρόνη σήμερα αθλήτρια της ιστιοπλοΐας όταν ήταν 11 ετών

Στη φυλακή οι δύο Κρητικοί που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι δύο κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό του 49χρονου Ελληνοκαναδού, τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου στο κέντρο...

Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για να πάρουμε τις αποφάσεις της χρονιάς

Σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε σήμερα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί στο μυαλό μας ως η αρχή της χρονιάς,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι και ευχαριστημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους

«Η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι βίωσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και συμμετοχική, το μέρισμα...

Πτώχευσε ο Γερμανικός τουριστικός όμιλος FTI: “Ξεκρέμαστοι” χιλιάδες ταξιδιώτες

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η γερμανική εταιρεία τουρισμού FTI, μετά την αποτυχία των...

Τουρισμός 2024: Ξεκίνησε η σεζόν με τσουχτερές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Με «γλυκόπικρες» τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ξεκινά η τουριστική σεζόν, κάτι που δε φαίνεται...

Όλα τα ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων από αεροδρόμια και τελωνεία έσπασε το φετινό Πάσχα στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων ετών στον Προμαχώνα από Βούλγαρους και Ρουμάνους Κάθε ρεκόρ τουριστικών...