Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.2 C
Athens

Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για να πάρουμε τις αποφάσεις της χρονιάς

Σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε σήμερα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί στο μυαλό μας ως η αρχή της χρονιάς, αφού συνδέεται με την εποχή που ήμασταν παιδιά και αρχίζαμε το σχολείο. Εσωτερικά νιώθουμε μια επιθυμία για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και την ανάγκη για μια νέα αρχή.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι προγραμματίζουν τα νέα τους ξεκινήματα από την πρώτη Ιανουαρίου – νέοι στόχοι, δίαιτες, προσωπικές δεσμεύσεις για πρόοδο. Ωστόσο, ίσως ένας σκοτεινός και κρύος μήνας στη μέση της χειμερινής περιόδου δεν ευνοεί τις επιτυχημένες αλλαγές στη ζωή. Εξάλλου, πολύ λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να τηρήσουν τις πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις που έλαβαν, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Οι περισσότεροι από εμάς επιστρέφουμε γρήγορα στην πεπατημένη.

Μήπως τελικά ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για τις αποφάσεις της χρονιάς;

Το φαινόμενο της νέας αρχής

Ο Σεπτέμβριος συνδέεται με «το φαινόμενο της νέας αρχής», όπου τα χρονικά ορόσημα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για τον προγραμματισμό. Το φαινόμενο της νέας αρχής, είναι η ιδέα ότι ένας άνθρωπος μπορεί να διαγράψει τα αποτελέσματα των προηγούμενων επιδόσεών του και να συνεχίσει χρησιμοποιώντας κάποια χρονικά ορόσημα ως ένα είδος νοητικού κουμπιού επαναφοράς. Σύμφωνα με έρευνες, «το φαινόμενο της νέας αρχής» είναι απίστευτα ισχυρό όταν έχουμε βιώσει πρόσφατα μια αποτυχία.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε ως ορόσημο τον Σεπτέμβριο ή τον Ιανουάριο και αρχίζουμε την υλοποίηση των στόχων μας ημέρα Δευτέρα. Ο Σεπτέμβριος είναι ένα από τα ορόσημα όπου βιώνουμε μια δυναμική για επανεκκίνηση.

Μετά από διακοπές

Ακόμα και αν κάνατε διακοπές χωρίς να φύγετε από το σπίτι σας, ο Σεπτέμβριος αρχίζει μετά την αναγκαία ξεκούραση. Έχετε φορτίσει τις μπαταρίες σας και είστε σε θέση να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για να ξεκινήσετε με νέες δυνάμεις.

Σκέψη περισσότερο διαυγής

Το καλοκαίρι μάς επιτρέπει να απομακρυνθούμε για λίγο από μια ρουτίνα που συχνά μας εξαντλεί. Αυτή η απόσταση δημιουργεί  χώρο για να βιώσουμε τα πράγματα με διαύγεια. Και να κάνουμε νέες μελετημένες αλλαγές στη ζωή μας.

Από άλλη οπτική γωνία

Μετά από ένα χρονικό διάστημα χωρίς χρονοδιαγράμματα και υποχρεώσεις, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Μπορεί να διατυπώσουμε μια άλλη ερμηνεία για την καθημερινότητα που βιώνουμε και να αλλάξουμε τη θέση μας.  

«Ξεκούραστες» αποφάσεις

Ξεκούραστοι μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα και «φορτισμένοι» με βιταμίνη D από τον ήλιο, θα πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

Συχνά παίρνουμε αποφάσεις στο τέλος της χρονιάς, τότε που είμαστε κουρασμένοι και θέλουμε απλά ένα χριστουγεννιάτικό διάλειμμα. Ίσως γι’ αυτό δυσκολευόμαστε και να τις υλοποιήσουμε.

Φτάνουν μόνο 3 μήνες;  

Δεν μπορείτε να πετύχετε τα πάντα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, γι’ αυτό προετοιμάστε τον εαυτό σας. Ορίστε δύο ή το πολύ τρία πράγματα στα οποία σκοπεύετε να επικεντρωθείτε και περιγράψτε λεπτομερώς τι θέλετε να επιτύχετε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Κάποιοι από αυτούς τους στόχους μπορεί να αφορούν στην προσωπική σας ζωή. Ίσως χρειάζεται να αφήσετε κάτι. Όταν αυτό σάς κρατάει πίσω, δεν υπάρχει τίποτα πιο θετικό από το να το αφήσετε να φύγει.

Σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έχετε χρόνο να πάρετε τις αποφάσεις σας. Και εάν δεν τις έχετε υλοποιήσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου, reset και επανεκκίνηση τον Ιανουάριο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νεκρός ορειβάτης στον Όλυμπο- Στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά της σορού του

Σορός αλλοδαπού εντοπίστηκε σε δύσβατο σημείο πλησίον του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, όπως αναφέρει ενημέρωση της πυροσβεστικής. Η σορός μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο, όπου παρελήφθη από...

“Αγωνία” του Ελον Μασκ για το δημογραφικό της Ελλάδας

Ο CEO του X Έλον Μασκ αναφέρθηκε μέσα από ανάρτηση του στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Ουάου, σχεδόν διπλάσιος αριθμός ανθρώπων πέθαναν από τα μωρά που γεννήθηκαν στην...

Κενό 18.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία

Με χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λειτουργούν τα σχολεία, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης...

Έρχεται ο νέος ΚΟΚ: Αυστηροποιούνται οι ποινές για κόκκινο, κράνος, αλκοόλ, ζώνη και κινητό

Κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει...

Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί για εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται τα μέλη δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων τα οποία πραγματοποιούσαν εικονικές συνταγογραφήσεις, προκαλώντας ζημιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών...

Καιρός: Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες

Φθινοπωρινός αναμένεται ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου Γιορτάζουν Ευφημία, Εύφημη, Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, ΕύφημοςΛουντμίλλα, ΛουντμίλαΜελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, ΜελιτίνοςΜελίνα * Χριστιανικό Εορτολόγιο Ορθόδοξη Εκκλησία †...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

52o Φεστιβάλ Βιβλίου Πεδίον Άρεως: 6 – 22 Σεπτεμβρίου 2024

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» στο Πεδίον του Άρεως για...

Ηλεκτρικό ρεύμα: 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση Σεπτεμβρίου

Στα 1,4 λεπτά/ κιλοβατώρα, ορίστηκε εν τέλει η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται...

Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου πέθανε η Έλλη Λαμπέτη

Η κορυφαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Έλλη Λαμπέτη (Λούκου, ήταν το πραγματικό της επώνυμο),...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι πάροχοι ανακοίνωσαν τα τιμολόγια και τον Σεπτέμβριο – Χαμηλότερη η τιμή

Οριακά φθηνότερο ρεύμα (κάτω από τα 15 λεπτά του ευρώ) θα κληθούν να πληρώσουν...