Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23 C
Athens

Γαλλία: Ρεκόρ συμμετοχής με το “καλημέρα” – Οι εκτιμήσεις για την πλειοψηφία

Οι κάλπες άνοιξαν στη Γαλλία, στις 09.00 ώρα Ελλάδας, και 43,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 501 βουλευτές κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σε μια από τις σημαντικότερες εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών.

Από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής εξελέγησαν 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων στην περιφέρεια τους. Από αυτούς 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης, σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο σε 409 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν δύο υποψήφιοι, σε 89 περιφέρειες τρεις υποψήφιοι και σε 2 περιφέρειες τέσσερις υποψήφιοι. Εκλέγεται ο πρώτος. Σε περίπου 200 εκλογικές περιφέρειες, που με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα έπρεπε να αναμετρηθούν τρεις υποψήφιοι, οι παρατάξεις του Γάλλου προέδρου και της αριστεράς αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας να αποσύρουν τους υποψήφιους τους που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες να εκλεγεί ο μη ακροδεξιός υποψήφιος.

Με το… δεξί η συμμετοχή

Το μεσημέρι της Κυριακής, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 12:00 η ώρα, το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 26,63%, έναντι 25,90% κατά τον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα την ίδια ώρα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, αυτή τη στιγμή, από το 1981. Το 2022, η συμμετοχή ανερχόταν στο 18,43% στον πρώτο γύρο και 18,99% στον δεύτερο γύρο.

Λίγο πριν τις 13:00, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην πόλη Le Touquet, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στα Ηλύσια Πεδία, ενώ δεν αποκλείεται μετά τα αποτελέσματα της κάλπης να απευθυνθεί στο έθνος. Ερωτηθείς για μια πιθανή ομιλία του, το περιβάλλον του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί» προς το παρόν, «όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που ωστόσο θεωρούνται υψηλού κινδύνου, εμφανίζουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να έρχεται πρώτο σε έδρες, χωρίς ωστόσο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (289) στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και αλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, «Μαζί», η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες, πάνω κάτω όσους είχαν.

Εξάλλου από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι σε περίπτωση αναμέτρησης ενός αριστερού υποψηφίου κι ενός ακροδεξιού ο ένας στους δύο της παράταξης Μακρόν θα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το 32% θα ψήφιζε υπέρ του αριστερού υποψηφίου και το 18% υπέρ του ακροδεξιού. Από την άλλη πλευρά στην περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν κι ενός ακροδεξιού υποψηφίου, το 62% από αυτούς που στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει αριστερά θα ψήφιζε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της παράταξης Μακρόν, το 32% θα επέλεγε την οδό της αποχής και μόνο το 16% θα επέλεγε τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ερντογάν κατά Ισραήλ: Θα αντισταθούμε στα “ύπουλα σχέδια” διαμοιρασμού της περιοχής μας

Για ύπουλο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή και στρέφεται κατά της Τουρκίας έκανε λόγο εμμέσως πλην σαφώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η...

Χαμενεΐ: Αν θέλει ο Θεός, θα καταστρέψουμε το Ισραήλ – Δεν θα βιαστούμε να...

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, στο κήρυγμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής, διεμήνυσε ότι ο «εχθρός μας είναι ένας»,...

Νέος πολύνεκρός βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Βηρυτό μετά τις μάχες στον νότιο Λίβανο

Νέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολά,...
σαν σήμερα, δυτική, ανατολική, Γερμανία, ενοποίηση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Οκτωβρίου ενοποιούνται Δυτική και Ανατολική Γερμανία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1990.... Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ενοποιούνται και επίσημα, μετά από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου και χωρισμού. Η μέρα αυτή γίνεται ομοσπονδιακή γιορτή.

Ισραήλ: 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Ειδικότερα, 40 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν το μεσημέρι...
ΗΠΑ: Ο τυφώνας Φλόρενς από το διάστημα

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Ο “Κερκ” έγινε τυφώνας και έρχεται μετά το καταστροφικό και φονικό...

Τη στιγμή που αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ μετρούν τις «πληγές» τους από το πέρασμα του τυφώνα «Ελίν» που είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 155...

Ένας Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης στο Τελ Αβίβ

Ένας Έλληνας πολίτης βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Όλα έτοιμα για τις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ, με τα εκλογικά τμήματα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Σεπτεμβρίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1932.... Στην Ελλάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική, που οδηγούν σε...

ΣΥΡΙΖΑ: Με 30 υπογραφές και χωρίς κριτήρια οι υποψηφιότητες – Στα όρια χρεοκοπίας η Κουμουνδούρου

Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς την...

Γαλλία: Αποδεκτή η πρόταση μομφής κατά Μακρόν

Η πρόταση μομφής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν – Λυκ Μελανσόν κατά του...