Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.2 C
Athens

Φωτιά στην Αττική: Αυτά είναι τα μέτρα της αρωγής για τους πυρόπληκτους – Το σχέδιο 10 σημείων

Λίγο μετά τις 5μ.μ. το απόγευμα της Τρίτης (20/8) ξεκίνησε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Άμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.

Από σήμερα, Τρίτη (20/8) έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

  • ‘Αμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
  • Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
  • Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
  • Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
  • Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
  • Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκατ. στρεμμάτων με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρύθμισης.
  • Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκατ. στρεμμάτων.
  • Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Κ. Δοξιάδης» που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
  • Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικής προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών μας.
  • Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

Επιπλέον γνωστοιποιήθηκε το πλαίσιο στήριξης για:

Νοικοκυριά:

1. Τα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής και στήριξης νοικοκυριών είναι:
• Δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

• Χορηγείται στους ιδιοκτήτες των κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τμ.

• Χορηγείται σε κύρια ή όχι κατοικία.

• Χορηγείται με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ.

2. Κάλυψη οικοσκευής και των αναγκών μέσω του Δήμου:

• Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ για πρώτες ανάγκες νοικοκυριού που επλήγη κύρια κατοικία (προσαυξημένο για περιπτώσεις πολυτέκνων και ΑμεΑ).

• Χορηγείται ενίσχυση έως 6.000 ευρώ για κάλυψη οικοσκευής ή για τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες.

Επιχειρήσεις:

• Η κρατική αρωγή ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

• Το ανώτατο όριο επιχορήγησης ανά επιχείρηση είναι οι 500.000 ευρώ.

• Οι αυτοψίες και εκτιμήσεις γίνονται από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας.

• Η διαδικασία αυτοψιών στις επιχειρήσεις σχεδόν ολοκληρώθηκε: 34 περιπτώσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εκπληκτικός φωτισμός στο ναό του Ποσειδώνα

Ο Ναός του Ποσειδώνα, μνημείο δωρικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 440 π.Χ. πάνω στα ερείπια ενός πώρινου αρχαϊκού ναού, βρίσκεται εκεί όπου το Μυρτώο...

ΠΑΣΟΚ: Συμφωνία των έξι υποψηφίων για διεξαγωγή debate στις 24 Σεπτεμβρίου στην ΕΡΤ

Σε καταρχήν συμφωνία για διεξαγωγή debate μεταξύ των έξι υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, μέσω της συχνότητας της ΕΡΤ, κατέληξαν οι εκπρόσωποί τους. Σύμφωνα με άτυπη...

Τεμπονέρας: Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Διονύσης Τεμπονέρας όπως διευκρινίζει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα, αναφέρει: «Σε σχέση...

“Αγωνία” του Ελον Μασκ για το δημογραφικό της Ελλάδας

Ο CEO του X Έλον Μασκ αναφέρθηκε μέσα από ανάρτηση του στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Ουάου, σχεδόν διπλάσιος αριθμός ανθρώπων πέθαναν από τα μωρά που γεννήθηκαν στην...

Μεταναστευτικό: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε μήνυμα από τον Έβρο για τη θωράκιση των συνόρων

Μετά το μπλόκο της Γερμανίας στους μετανάστες που τέθηκε σε ισχύ από τα από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ένοπλες Δυνάμεις...

Κενό 18.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία

Με χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, λειτουργούν τα σχολεία, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης...

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΚΕΔΕ: Δεσμεύτηκε για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας (16/9) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΚΕΔΕ: Δεσμεύτηκε για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας...

Κυριάκος Μητσοτάκης: H Ελλάδα αλλάζει χρονιά με τη χρονιά

«H Ελλάδα αλλάζει χρονιά με τη χρονιά και σε αρκετά πεδία είναι ήδη ορατά...

ΕΕ: Η πρόεδρος της Κομισιόν έλαβε την επιστολή Μητσοτάκη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της οποίας...

Επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν για ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας

Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας,...