Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
26.8 C
Athens

Φάμελλος: Ιστορική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει σελίδα

Την «ιστορική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ» και την ανάγκη «να αλλάξει σελίδα» και να δημιουργηθεί «ένα μαζικό κόμμα με ιδεολογικό στίγμα», υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα».

Φιλοξενούμενος του Γιώργου Μελιγγώνη στο ραδιοφωνικό στούντιο του σταθμού της πόλης, τόνισε ότι το διακύβευμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι η εκλογή προέδρου αλλά αν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και τι είδους χαρακτηριστικά θα έχει.

Σημείωσε ότι τα ζητήματα κύρους της ηγεσίας λύνονται από τη βάση και διαβεβαίωσε ότι η δική του πρόταση απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, χωρίς ταμπού.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο διακύβευμα της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφορά μόνο την εσωτερική συζήτηση. Πρέπει να πετύχουμε, γιατί η κοινωνία χρειάζεται αυτόν το χώρο. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης και έχουμε ευθύνη όλοι ευθύνη γι αυτό. Πρέπει να ζωντανέψουμε τα κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία και ποια πολιτική θα ακολουθήσει δεν αφορά μόνο το κόμμα αλλά την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί εντός τους κόμματος, ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Η μία πλευρά θέλει έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα της επόμενης ημέρας είναι πολιτικό και ο προηγούμενος πρόεδρος έχει ήδη δώσει απάντηση η οποία είναι εις βάρος και του κόμματος και της κοινωνίας».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να το κάνουμε μαζί. Αν κάποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει εντάσεις, πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη. Η κοινωνία λέει ότι έχει τρωθεί το κύρος της προηγούμενης ηγεσίας, οπότε πάμε στα μέλη και εκείνα θα επιλέξουν την επόμενη ηγεσία . Όλα πρέπει να λυθούν από τη βάση».

«Να είμαστε ο πυρήνας της αντιπολίτευσης»

«Έχω πολιτική διαφωνία. Δεν καταθέτω υποψηφιότητα ως πρόεδρος γιατί αρνούμαι κάτι ή διαφωνώ με κάτι αλλά γιατί προτείνω να είμαστε ο πυρήνας της αντιπολίτευσης και να απαντήσουμε στο πώς βγαίνουμε στην αντιλαϊκή πολιτικής της δεξιάς».

«Να βάλουμε μπροστά το εμείς και πίσω το εγώ»

«Πολλές φορές, η εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ,  καλύπτει την προσπάθεια που κάνει η πλειοψηφία των στελεχών. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα λύσουμε δημιουργώντας ένα δημοκρατικό κόμμα το οποίο θα δίνει χώρο στα μέλη και στα στελέχη και θα αποτρέπει οποιαδήποτε διχόνοια. Πρέπει να βάλουμε μπροστά το εμείς και πίσω το εγώ».

«Έλλειμμα πολιτικής της προηγούμενης ηγεσίας»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα δημοκρατικό ηλεκτροσόκ, να ζωντανέψουν οι Οργανώσεις μας και αυτό πρέπει να το εγγυηθεί και η νέα ηγεσία. Πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να ασκούμε αντιπολίτευση εντός της προεκλογικής περιόδου. Η συζήτηση που διεξάγεται πρέπει να είναι πολιτική. Άλλωστε, αυτό ήταν το πρόβλημα της προηγούμενης ηγεσίας, το έλλειμμα πολιτικής. Ο κόσμος θέλει λύσεις».

«Να μην γίνει μια… πασαρέλα υποψηφίων»

«Το συνέδριό μας οφείλει να είναι δημοκρατικό και παραγωγικό. Δεν κερδίζουμε τίποτα με το να πάμε σε ένα συνέδριο απλά και μόνο για να κάνουμε πασαρέλα οι υποψήφιοι πρόεδροι και μετά να οδηγηθούμε στην κάλπη. Είναι μια δημοκρατική πρόσκληση και πρόκληση».

«Εάν δημιουργούμε πάντα εντάσεις η κοινωνία θα μας γυρίσει την πλάτη»

«Έχει σημασία ο προσυνεδριακός διάλογος αλλά και το Συνέδριο πρέπει να είναι δημοκρατικό και παραγωγικό. Διεκδικώ να συμβάλω στο να εφαρμόσουμε τον οδικό χάρτη. Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να πάμε στα βάση να ακούσουμε τα μέλη χωρίς ένταση αλλά με συνθέσεις. Ο εχθρός δεν είναι μέσα στο κόμμα. Επιδιώκω να συμβάλλω με έναν λόγο που δίνει διέξοδο. Εάν δημιουργούμε πάντα εντάσεις και διχόνοιες, πέραν του του ότι θα μας γυρίσει την πλάτη η κοινωνία, δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα».

«Έχει τρωθεί το κύρος της προηγούμενες ηγεσίας»

«Έχει τρωθεί το κύρος της προηγούμενες ηγεσίας. Δεν μπορείς να έχεις μια ηγεσία η οποία, τη μια μιλάει για μαύρα ταμεία και την άλλη το αλλάζει ή κάνει λόγο για διαπλοκή κατά του ίδιου και του κόμματος στο οποίο ανήκει αλλά δεν την καταγγέλλει. Αυτό είναι προσβλητικό και κάνει το χατίρι στον κ. Μητσοτάκη να κάνει πλιάτσικο».

«Θα καταθέσω διπλό πόθεν έσχες»

«Θα υποβάλω και εγώ ο πόθεν έσχες το οποίο θα είναι διπλό. Θα καταθέσω το τελευταίο που δόθηκε στη Βουλή καθώς και ένα επικαιροποιημένο. Θα το καταθέσω με το σεβασμό στο εμείς».

«Σύντροφοί μου είναι αυτοί που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους»

«Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι ένα άλλο κόμμα, δεν είναι σύντροφοί μου. Σύντροφοί μου είναι αυτοί που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους. Δεν είναι εύκολο να κλείσουν τα τραύματα της διάσπασης. Ήταν μεγάλο λάθος η αποχώρησή τους. Δεν παραχώρησαν  τις έδρες τους. Επέλεξαν να αποχωρήσουν και να μειώσουν την δυνατότητα να συμφωνήσουμε έστω και στο 20% των απόψεων. Είναι ένα άλλο κόμμα πια. Ωστόσο, στο πλαίσιο κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών θα μπορούσαμε να κάνουμε συζήτηση και μέχρι εκεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλω να επιστρέψουν οι πολίτες, όσοι αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Εξώδικο Κασσελάκη σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή για το πόθεν έσχες του

Εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τη διαρροή του πόθεν έσχες του και για το οποίο νωρίτερα ζητήθηκε η παραίτηση...

Νίκη Κεραμέως: Κοινωνικός διάλογος με τους εταίρους για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού

Τη διαδικασία υπολογισμού του κατώτατου μισθού, όπως προτείνεται στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, ανέλυσε...
Να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Γενάρη είναι ο στόχος του υπουργείου παιδείας σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως. «Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ. Η κ. Κεραμέως αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά ενέχει μία αναστάτωση για όλους τους μαθητές και κυρίως για όσους θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις. «Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης», επεσήμανε αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών και δευτερευόντως την ύλη. Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Το 30% των φοιτητών που εισάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του. Αρκετοί μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Η εικόνα αυτή δεν τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των σπουδών» είπε χαρακτηριστικά. «Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα», επεσήμανε η κα Κεραμέως.

Κεραμέως: Τέσσερεις νομοθετικές παρεμβάσεις για συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες του Υπουργείου Εργασίας ετοιμάζουν εντός των επόμενων εβδομάδων νομοθετική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει: -την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για...

Μαρινάκης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή, αν και δεν δικαίωσε τους αισιόδοξους

Για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε «κάθε εσωκομματική,...

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Μάχη Ανδρουλάκη – Δούκα στον δεύτερο γύρο

Σε μία διαδικασία – θρίλερ όπου η δεύτερη θέση παίχτηκε ως το τελευταίο λεπτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε την πρώτη θέση και θα αναμετρηθεί...

Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις 17:00

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις 17:00 έφτασε στις 234.343. 

Βορίδης: Τι σημαίνει “λαϊκή Δεξιά”;

Περί λαϊκής Δεξιάς ο λόγος στο άρθρο του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» -και, όπως ο ίδιος σημειώνει, η κοινοβουλευτική ερώτηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Τρόπους να μην κερδίσει ο Κασσελάκης ψάχνουν οι “87” – Η Γεροβασίλη ζητά τη διαγραφή του για το εξώδικο

Τους φόβους της ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει...

ΣΥΡΙΖΑ: Εξώδικο Κασσελάκη σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή για το πόθεν έσχες του

Εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τη διαρροή του πόθεν...

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία – Μετατέθηκε στις 8 Νοεμβρίου το Συνέδριο

Την απόφαση να αλλάξει η ημερομηνία του Συνεδρίου που είχε οριστεί για τις 1...

Δημοσκόπηση MRB: Χωρίς ισχυρό αντίπαλο η ΝΔ – Στην πέμπτη θέση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα πανελλαδική δημοσκόπηση διενήργησε η MRB για λογαριασμό του OPEN, όπου η ΝΔ συγκεντρώνει...