Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
22 C
Athens

Έρχεται γενικευμένη απαγόρευση του καπνίσματος για όλους και στους εξωτερικούς χώρους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των προϊόντων χωρίς νικοτίνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την πολυαναμενόμενη πρότασή της για την επίτευξη περιβάλλοντος χωρίς καπνό και αεροζόλ, αντικαθιστώντας τις τρέχουσες συστάσεις, που ισχύουν από το 2009.

Η πρόταση, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχουν τα αερολύματα και ο καπνός, διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων κανόνων και εισάγει απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη, όπως επιβεβαιώνεται από προσχέδιο που διέρρευσε σύμφωνα με το Euronews.

«Πολλοί καρκίνοι και άλλες ασθένειες μπορούν να προληφθούν εξ ολοκλήρου μέσω απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον μας», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη σε γραπτό σχόλιο, προσθέτοντας ότι μια σημαντική πτυχή της πρόληψης έγκειται στην αντιμετώπιση των πρωταρχικών παραγόντων κινδύνου.

«Όταν πρόκειται για παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και πολλές άλλες ασθένειες, όπως η καρδιά, το εγκεφαλικό και οι πνευμονικές παθήσεις, ο καπνός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας».

Σύμφωνα με την πρόταση, με τη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και τα αερολύματα, η αναθεωρημένη σύσταση αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, μειώνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που συνδέονται με την κατανάλωση και την έκθεση στον καπνό και τα αναδυόμενα προϊόντα καπνού.

Η Επιτροπή επιδιώκει να απαλλάξει τους δημόσιους χώρους από όλα τα αερολύματα, όχι μόνο από τον καπνό του τσιγάρου, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που ενέχουν τα νέα προϊόντα καπνού, όπως τα vapes. Αυτό περιλαμβάνει επίσης προϊόντα που μπορεί να μην περιέχουν νικοτίνη, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Για να ενισχυθεί η προστασία από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και για να «ενθαρρυνθούν οι σημερινοί καπνιστές να το κόψουν», η πρόταση επεκτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος σε διάφορους υπαίθριους χώρους, οι οποίοι ρυθμίζονται κατά περίπτωση από τα επιμέρους κράτη μέλη.

Υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι -που ορίζονται ως μερικώς στεγασμένοι ή κλειστοί χώροι, όπως ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια- που συνδέονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, θα πρέπει να καθίστανται χώροι χωρίς κάπνισμα.

Οι κόμβοι δημόσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων, θα πρέπει επίσης να καλύπτονται, ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορεύεται σε εξωτερικούς χώρους που σχετίζονται με χώρους εργασίας, νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Στους εξωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται υπαίθριοι χώροι αναψυχής, όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, λούνα παρκ και πισίνες, υπαίθριοι χώροι που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών και στάσεις και σταθμοί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη μιας «γενιάς χωρίς κάπνισμα» έως το 2040, στη μείωση της χρήσης καπνού κατά 30% έως το 2025 και στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού της ΕΕ που καπνίζει σε μόλις 5%.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο που μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα. Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής τους, το 2009-2012, παρατηρήθηκε ήδη μείωση της έκθεσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρέας: Συναγερμός για την εξαφάνιση 16χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση της 16χρονης Δέσποινας Ψ., τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (18/09) από την περιοχή του Καρέα. Το...
Θετικός στον κορωνοιό κρατούμενος των φυλακών

Δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί προφυλακίστηκαν για τη μεγάλη απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ κρίθηκαν προφυλακιστεοι για τις εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσαν κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται...

Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ – Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά στην πέμπτη θέση αλλά τον Κασσελάκη να είναι το μεγάλο...

Λίβανος: Στους 37 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

Στους 37 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών στο Λίβανο από τις εκρήξεις σε ηλεκτρονικές συσκευές την εβδομάδα που διανύουμε. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργό...

Τέταρτη Belh@rra ανακοίνωσε ο Ν. Δένδιας – Η καθέλκυση της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» (βίντεο)

Η καθέλκυση της φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ στο Λοριάν, έφερε χαρμόσυνα νέα στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς ο υπουργος Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απόφαση της...
Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ζάκυνθος: Νεκρός 46χρονος που έπεσε από τη στέγη του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 46χρονος Ζακυνθινός, ο οποίος έκανε εργασίες σε σιδηροκατασκευή στην ταράτσα του σπιτιού του, στους Αμπελόκηπους. Το δυστύχημα συνέβη στις 12.30. Σύμφωνα...

Κλιματική αλλαγή: Η διαφορά ανάμεσα στον 1,5 °C και τους 3° C είναι ζήτημα...

Καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότητας, έκρηξη της ζήτησης για κλιματισμό και ακόμη πιο απειλητικοί ιοί: οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Απαγόρευση πτήσεων λόγω του τελικού

Στην έκδοση ΝΟΤΑΜ προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας,...

Conference League: Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων στην Αττική την ημέρα του τελικού

Τη γενική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και πορειών σε όλο τον νομό Αττικής την...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο...

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση το Tik Tok – Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το πρώτο βήμα για την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη...