Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
27 C
Athens

Επιστήμονες καλλιέργησαν μικρόβια που προσαρμόζονται σε ακραίες συνθήκες

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μικροβιακές καλλιέργειες που έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές του pH και να προσαρμόζονται άμεσα σε ακρίαες συνθήκες.

Η ομάδα εντόπισε παρόμοιες μεταλλάξεις στη φύση, σε αναδυόμενα παθογόνα και συμβιωτές κοραλλιών – οργανισμούς που διαχειρίζονται δύσκολες μεταβολές του pH στο περιβάλλον τους και είναι δύσκολο να μελετηθούν.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα βακτήρια προσαρμόζονται σε ακραίες συνθήκες, η μικροβιολόγος Σάρα Γουόρθαν από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ και η ομάδα της, πραγματοποιησαν πειράματα με το βακτήριο Escherichia coli. Διαπίστωσαν πως ορισμένοι από τους πληθυσμούς βακτηρίων μπόρεσαν να αναπτύξουν γρήγορα γενετικές μεταλλάξεις που τους βοήθησαν να ευδοκιμήσουν. Οι καρκίνοι χρησιμοποιούν και αυτοί τις μεταλλάξεις που προκύπτουν, για να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον προκειμένου να αναπτυχθούν.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να χρησιμεύουν για τον γρήγορο συντονισμό πολύπλοκων φυσιολογικών αποκρίσεων μέσω της ανίχνευσης του pH και ρίχνουν φως στο πώς οι κυτταρικοί πληθυσμοί χρησιμοποιούν περιβαλλοντικές ενδείξεις για να συντονίζουν γρήγορες αποκρίσεις σε πολύπλοκα περιβάλλοντα», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι ερευνητές εξέθεσαν 16 πληθυσμούς E. coli σε περιόδους ακραίας πείνας, πριν τους μεταφέρουν σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και επαναλάβουν τη διαδικασία. Καθώς τα μικρόβια λιμοκτονούσαν, συσσωρεύονταν μεταβολικά απόβλητα, προκαλώντας δραστικές αλλαγές στο περιβαλλοντικό τους pH. Στη συνέχεια, όταν τα βακτήρια έλαβαν θρεπτικά συστατικά, ανέπτυξαν μια μετάλλαξη, κατά την οποία ένα αμινοξύ, η αργινίνη, αντικαθίσταται με ιστιδίνη. Η μετάλλαξη αυτή εμφανίστηκε στην πρωτεΐνη Rho, η οποία εμπλέκεται στον τερματισμό της μεταγραφής RNA.

Μεταλλάξεις αργινίνης σε ιστιδίνη έχουν επίσης παρατηρηθεί σε καρκίνους και έχει αποδειχθεί ότι προσδίδουν προσαρμοστική ικανότητα ανίχνευσης του pH σε ογκογόνες πρωτεΐνες. Στα βακτήρια, αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να αντιληφθούν το pH και να μεταβάλουν τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης Rho ώστε να επηρεάσουν γρήγορα τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων.

«Αυτή η μετάλλαξη στη rho προέκυπτε επανειλημμένα στις εργαστηριακές μας καλλιέργειες», δήλωσε η μικροβιολόγος Μέγκαν Μπέρινγκερ από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

«Μελετήσαμε τα γονιδιωματικά μας δεδομένα και παρατηρήσαμε ότι κάθε μετάλλαξη στη rho συνυπήρχε με μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ‘ydcI’. Δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό το γονίδιο, αλλά πολύ πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην ομοιόσταση του pH» εξήγησε.

Η φυσιολογική πρωτεΐνη Rho βοηθά τα βακτηριακά κύτταρα να επιβιώσουν σε συνθήκες αφθονίας, αλλά προκαλεί πρόβλημα όταν ο οργανισμός λιμοκτονεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο ydcI επέτρεπε στα κύτταρα να ανέχονται καλύτερα τις αλλαγές στην πρωτεΐνη Rho. Η μετάλλαξη ydcI φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αλλαγές του pH, λειτουργώντας ως διακόπτης που ενεργοποιείται από τις αλλαγές στο περιβάλλον για να προκαλέσει αλλαγές μέσα στα μεμονωμένα κύτταρα.

«Παρόλο που τα βακτήρια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω του εξωκυτταρικού τους περιβάλλοντος, τα μεμονωμένα κύτταρα ελέγχουν το ενδοκυτταρικό τους περιβάλλον», δήλωσε η ομάδα.

Αυτά τα γονίδια συνεργάζονται για να επιτρέπουν στα κύτταρα να προσαρμόζονται πιο εύκολα στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ομάδα βρήκε αρκετά παραδείγματα του ίδιου μηχανισμού στη φύση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν «τη δύναμη της πειραματικής εξέλιξης για τον εντοπισμό λειτουργικά σημαντικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PNAS».

ΠΗΓΗ: Science Alert

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο έχει αλλάξει η θερμοκρασία της Γης τα τελευταία 485 εκατομμύρια χρόνια

Την πιο λεπτομερή καταγραφή των αλλαγών της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης τα τελευταία 485 εκατομμύρια χρόνια πραγματοποίησαν ερευνητές με επικεφαλής το Smithsonian και το Πανεπιστήμιο...
Αλκοόλ: Σύμφωνα με νέα έρευνα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Νέα μελέτη συνδέει το αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τα ποσοστά των ενηλίκων κάτω των 50 ετών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου αυξάνονται ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες και το...
σαν σήμερα, πρώτος, διεθνής διαγωνισμός, γυναικείας ομορφιάς,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Σεπτεμβρίου ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1888... Διεξάγεται  (καλλιστεία), στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.

Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει σήμερα τη Γη και ένας άλλος θα γίνει ένα μίνι φεγγάρι...

Αρκετοί από τους αμέτρητους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος κυκλοφορώντας στο Διάστημα καταφτάνουν καθημερινά στη διαστημική μας γειτονιά. Κάποιοι περνούν σε μεγάλες αποστάσεις από...

Πραγματικότητα ο πρώτος “ιδιωτικός περίπατος” στο διάστημα – “Από εδώ η Γη μοιάζει με...

Περισσότερα από 700 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, το πλήρωμα της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX έγραψε ιστορία καθώς ολοκλήρωσε τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό...

Η αγκαλιά με ένα σκύλο είναι το καλύτερο φυσικό αναλγητικό

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών έρευνες με στόχο τον εντοπισμό κάποιων φυσικών αναλγητικών, κάποιων δραστηριοτήτων ή μεθόδων που χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, "Αριστερά", «Δεξιά», Γαλλία,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Σεπτεμβρίου καθιερώνονται οι όροι “Αριστερά” και “Δεξιά”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1789... Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο έχει αλλάξει η θερμοκρασία της Γης τα τελευταία 485 εκατομμύρια χρόνια

Την πιο λεπτομερή καταγραφή των αλλαγών της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης τα τελευταία 485...

Οι επιστήμονες απαντούν για τον Στρεπτόκοκκο: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Για ποιους είναι επικίνδυνος

Σε καθεστώς επιτήρησης έχει μπει από τη Δευτέρα (12/8) η περιοχή της Ηλείας από...

Έδεσσα: Καταστροφικές ζημιές στις καλλιέργειες από την έντονη χαλαζόπτωση

Για ολική καταστροφή και ζημιές σε καλλιέργειες, που εκτείνονται σε πάνω από 50.000 στρέμματα...

“Απολύτως αναπόφευκτη μια νέα πανδημία”, προειδοποιεί κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας

Ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε ότι μια άλλη πανδημία είναι «απολύτως...