Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens

Έδεσσα: Καταστροφικές ζημιές στις καλλιέργειες από την έντονη χαλαζόπτωση

Για ολική καταστροφή και ζημιές σε καλλιέργειες, που εκτείνονται σε πάνω από 50.000 στρέμματα συνολικά, κάνουν λόγο παραγωγοί από τη δημοτική ενότητα Βεγορίτιδας και από άλλες περιοχές του δήμου Έδεσσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις συνέπειες από τη χθεσινή χαλαζόπτωση στην περιοχή.

Η χαλαζόπτωση συνδυάστηκε και με ανεμοθύελλα, βλάπτοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου και οδηγώντας τους σε οικονομική εξόντωση, όπως λένε.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παραγωγών, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες των καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, το πέρασμα της χθεσινής κακοκαιρίας ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο σε όλη την περιοχή της Βεγορίτιδας -σε Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο και Ξανθόγια, κάποιες περιοχές της Αλμωπίας, αλλά και στα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του δήμου Έδεσσας.

Στην καταστροφή από τη χθεσινή χαλαζόπτωση αναφέρθηκε, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Έδεσσας, Γιάννης Τσεπκεντζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: «Μάρτυρες για άλλη μια φορά της κλιματικής κατάρρευσης. Σύντομης διαρκείας και υψηλής έντασης καιρικά φαινόμενα είναι αυτό που θα συναντάμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Τσεπκεντζής, στην περίπτωση της χθεσινής χαλαζόπτωσης, εκτός από την καθολική καταστροφή των φρούτων, είχαμε και ζημιές και σε φυτικό κεφάλαιο». Εξηγεί, δε, ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε δαπάνες φυτοπροστασίας, όχι μόνο για τα φρούτα, αλλά και για τα δέντρα, προκειμένου να περιορίσουν μελλοντικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη προσαρμογής του μηχανισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε τοπικό επίπεδο τονίζει ότι «εμείς παρακολουθούμε και συμβάλλουμε για την ομαλή και γρήγορη υλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών».

Το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, έπεφτε για τουλάχιστον μισή ώρα χθες το απόγευμα καταστρέφοντας αδυσώπητα καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα και βερίκοκα, όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο παραγωγός από την Καλή Πέλλας, Θανάσης Αντωνίου. «Ο ορεινός όγκος του δήμου Έδεσσας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφού η χθεσινή κακοκαιρία κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του, οδηγώντας στην απόγνωση τους καλλιεργητές, οι οποίοι όχι μόνο τελικά δεν θα πουλήσουν τα προϊόντα τους, αφού καταστράφηκαν ολοσχερώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να βάλουν και από την τσέπη τους όσοι έχουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε τρίτους» επισημαίνει.

«Έριχνε για περίπου 15 λεπτά χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού. Καταστραφήκαμε» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρνισσας, Γιώργος Παπαδόπουλος και προσθέτει: «η χαλαζόπτωση συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους κι έτσι προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, σπάζοντας κλαδιά και κολώνες και σχίζοντας ακόμη και αντιχαλαζικά δίχτυα. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και να ξεκινήσουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, το συντομότερο, την εκτιμητική διαδικασία».

«Στο 100% ανέρχεται η ζημιά στα 65 στρέμματα με κεράσια και 130 στρέμματα με μήλα που καλλιεργούμε στην περιοχή Παναγίτσα» αναφέρει, από την πλευρά του, ο παραγωγός Ορφέας Νικολαΐδης, ο οποίος αποτιμά το ύψος των δικών του ζημιών -με μια πρώτη εκτίμηση- σε 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, από αύριο οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα μεταβούν στα σημεία των καταστροφών προκειμένου να τις καταγράψουν κι έτσι να μπορέσουν οι καλλιεργητές, ακολουθώντας την γνώριμη πλέον για αυτούς διαδικασία, να αποζημιωθούν.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με ένα κλικ μέσω του gov.gr και με τις … ευλογίες της Εκκλησίας η...

Διαδικασίες εξπρές μέσω ψηφιοποίησης της έκδοσης άδειας γάμου, βάπτισης, λύσης διαζυγίου επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις ...ευλογίες μάλιστα της Εκκλησίας, η οποία...

Η μάχη της ελληνικής παραλίας

Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών κατά την εφετινή θερινή περίοδο, εκτός από το κυνήγι των φοροφυγάδων, είναι και η...

Η φωτογραφία της ημέρας

Για Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα 6 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα 6 Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 371 π.Χ.: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή...

Καιρός: Καλοκαιρινό σκηνικό σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας

Άκρως καλοκαιρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με ηλιοφάνεια, άνοδο της θερμοκρασίας και βοριάδες. Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, γενικά αίθριος...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 6 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα: Λύκιος, Λυκίας, Λυκία, Σάτυρος, Σάτος, Σισώης.

Η Αρχή για το μαύρο χρήμα απαντά στον Ρέμο: Ατράνταχτα στοιχεία στοιχειοθετούν την υπόθεση...

Άμεση ήταν η απάντηση από πηγές της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στην ανακοίνωση του τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου ο οποίος έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεσσαλονίκη: Μήνυμα από το 112 – Προειδοποίηση για χαλαζοτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες) έλαβαν πριν λίγα...

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε την Χαλκιδική: Ανήσυχοι οι αγρότες για ζημιές στις καλλιέργειες(φωτο/βίντεο)

Κύμα χαλαζόπτωσης έπληξε αργά το βράδυ του Σαββάτου (20/04) περιοχές της Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής,...

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές

Ξεκινάει η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές...

Μεγάλες προσπάθειες αρμόδιων φορέων και κατοίκων για την αποκατάσταση των ζημιών σε Βόλο, Β. Εύβοια, Λάρισα, Καρδίτσα

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Βόλου μετά την...