Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
22.4 C
Athens

CNN: Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να επιτεθεί πρώτη στο Ισραήλ – Το Ιράν δείχνει να περιμένει

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται γενίκευση της σύρραξης λόγω των αντιποίνων κατά του Ισραήλ που ετοιμάζουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το CNN, η Χεζμπολάχ είναι αποφασισμένη να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ ανεξαρτήτως του τί θα πράξει η Τεχεράνη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, «η οργάνωση με έδρα τον Λίβανο κινείται ταχύτερα από το Ιράν στον σχεδιασμό της και επιδιώκει να χτυπήσει το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες». Την ίδια ώρα, το Ιράν φαίνεται να επεξεργάζεται ακόμη τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να απαντήσει, όπως ανέφεραν πολλοί αξιωματούχοι στο CNN.

Ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος σημείωσε πως το Ιράν έχει κάνει κάποιες, αλλά όχι όλες, από τις προετοιμασίες που θα περίμεναν οι ΗΠΑ να δουν πριν από μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ.

«Δεδομένης, όμως, της εγγύτητας του Λιβάνου με το Ισραήλ ως άμεσος γείτονάς του στα βόρεια, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να δράσει με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση», δήλωσε δεύτερη πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες – κάτι που δεν ισχύει για το Ιράν.

Δεν είναι σαφές πώς ή αν το Ιράν και η Χεζμπολάχ συντονίζονται για μια πιθανή επίθεση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την πηγή και υπάρχει η αίσθηση μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων ότι οι δύο μπορεί να μην είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι για το πώς θα προχωρήσουν.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FTimesofIsrael%2Fstatus%2F1821368876464300329&widget=Video

Σοβαρά αντίποινα ετοιμάζει το Ιράν

Οι επιθέσεις που αναμένονται θα έρθουν ως απάντηση στο γεγονός ότι το Ισραήλ σκότωσε την περασμένη εβδομάδα τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στον Λίβανο. Την επόμενη ημέρα, το Ισραήλ φέρεται πως δολοφόνησε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ούτε έχει διαψεύσει την εμπλοκή του σε αυτό το περιστατικό.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να εξετάσει τη συνεχιζόμενη ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία, κατέληξε σε ένα σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος που «καταδικάζει τις ενέργειες του Ισραήλ» και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους.

Σημαντικό σημείο του ανακοινωθέντος ήταν η καταδίκη της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς και πρώην πρωθυπουργού της Παλαιστίνης, στην Τεχεράνη.

Με «δυσανάλογη απάντηση» προειδοποιεί το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού καναλιού Channel 12 ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει μεταφέρει τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν ότι οποιοδήποτε ζημιά σε αμάχους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των αναμενόμενων αντιποίνων θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή, η οποία θα οδηγήσει σε δυσανάλογη απάντηση.

Παρ’ όλα αυτά, το δημοσίευμα ανέφερε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανές απόπειρες επίθεσης σε μη στρατιωτικές υποδομές ή στόχους που συνδέονται με το Ισραήλ στο εξωτερικό, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν σχέδια εναντίον συγκεκριμένων τοποθεσιών στο εξωτερικό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ: Επίλεκτη Μεραρχία φεύγει από την Γάζα για το βόρειο μέτωπο

Σε μετακίνηση στρατευμάτων στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο, φαίνεται ότι προχωράει το Ισραήλ. Το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε...

Λίβανος: 14 νεκροί και 450 τραυματίες από τις νέες εκρήξεις 

Ασύρματοι πομποδέκτες (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν σήμερα (18/9) στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου,...

Λίβανος: Χάος μετά από εκρήξεις

Χάος επικρατεί στον Λίβανο μετά από εκρήξεις στους ασυρμάτους που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, από τις οποίες 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4.000...

Γαλλία: Αποδεκτή η πρόταση μομφής κατά Μακρόν

Η πρόταση μομφής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν – Λυκ Μελανσόν κατά του Εμανουέλ Μακρόν κρίθηκε αποδεκτή σήμερα Τρίτη (17/9) από το προεδρείο...

Κακοκαιρία Boris: 18 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Σε επιφυλακή η κεντρική Ευρώπη

Εθελοντές στην πολωνική πόλη Νίσα ενίσχυσαν τα φράγματα την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τα φουσκωμένα ποτάμια, μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις και...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Άλπεις, τούνελ, Μον Σενί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Σεπτεμβρίου ανοίγει το τούνελ Μον Σενί

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1871.... Ανοίγει η πρώτη ορεινή σήραγγα στον κόσμο, το τούνελ Μον Σενί, στις Άλπεις. 

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ – Οι αναρτήσεις κατά του πρώην...

Ο Ryan Wesley Routh, 58 ετών, είναι ο ύποπτος που συνελήφθη αφού φέρεται να έστρεψε ένα επιθετικό τουφέκι AK-47 στον πρώην πρόεδρο Τραμπ στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Επίλεκτη Μεραρχία φεύγει από την Γάζα για το βόρειο μέτωπο

Σε μετακίνηση στρατευμάτων στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο, φαίνεται ότι προχωράει...

Κατ’αρχήν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τι προβλέπει η συμφωνία

Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας...

Νετανιάχου: Με “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” απειλεί τη Χαμάς

Δυναμίτιδα στην όποια διαδικασία για επίτευξη εκεχειρίας βάζει ο εντοπισμός των σορών των έξι...

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει τους νέους όρους του Ισραήλ για εκεχειρία – Η αντιπροσωπεία της έφυγε από το Κάιρο

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε απόψε από το Κάιρο, δήλωσε ο Εζάτ Ρισκ, ένα...