Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
26 C
Athens

Χιλιάδες ανασφάλιστοι οδηγοί στους δρόμους – Τι συμβαίνει

Πλήρη άγνοια για τα ψιλά γράμματα των ασφαλιστικών συμβολαίων έχουν πολλοί οδηγοί στη χώρα μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν ξεκρέμαστοι.

Το αυτοκίνητο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, δεδομένου ότι φροντίζει για τις μετακινήσεις μας στη δουλειά, τα ταξίδια μας, τις διάφορες δραστηριότητές μας κ.ο.κ. Η οδήγηση, ωστόσο, κρύβει παγίδες, διότι ακόμα και αν τηρούμε ευλαβικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι αδύνατο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εμπλακούμε σε τροχαίο ατυχήμα.

Αυτή ακριβώς η συνθήκη, καθιστά την ασφάλιση του αυτοκινήτου υποχρεωτική. Η αστική ευθύνη είναι η ελάχιστη ασφάλιση που πρέπει να έχουμε ώστε να κυκλοφορούμε νόμιμα στους δρόμους. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι αν διαπιστωθεί η κυκλοφορία ανασφάλιστου οχήματος, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ (για επιβατηγά).

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που αγνοούν ότι ακόμα και αν διαθέτουν σε ισχύ ένα συμβόλαιο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η ασφαλιστική εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να αποποιηθεί των ευθυνών της και να μην παρέχει κάλυψη, αφήνοντας τον οδηγό… ανασφάλιστο. Είτε να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα τρίτο και στη συνέχεια να απαιτήσει τα χρήματα από τον ασφαλισμένο, ο οποίος αγνόησε τα… ψιλά γράμματα του ασφαλιστικού συμβολαίου.

Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Ως γνωστόν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών μειώνει σε δραματικό βαθμό τα αντανακλαστικά του οδηγού, αλλά και την ικανότητά του να εκτιμάει σωστά καταστάσεις όσο βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Επιπλέον, δίνει κάθε δικαίωμα στην ασφαλιστική εταιρεία να αποποιηθεί των ευθυνών της, και η κάλυψη των ζημιών ενός ατυχήματος να βαρύνει τον ίδιο τον οδηγό του οχήματος.

Οδήγηση χωρίς το απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης

Βάσει νόμου απαγορεύεται να οδηγούμε όχημα για το οποίο δεν διαθέτουμε την κατάλληλη άδεια οδήγησης. Μπλεγμένοι θα βρεθούμε και στην περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα, μιας και η ασφαλιστική εταιρεία θα αρνηθεί να καλύψει τη ζημιά. Το ίδιο ισχύει και εφόσον μας έχουν αφαιρέσει το δίπλωμα λόγω τροχαίας παράβασης.

Ηλικία οδηγού

Εφόσον το αυτοκίνητο οδηγείται από άτομο ηλικίας κάτω των 25 ετών ή που είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης για διάστημα μικρότερο των 24 ετών, πρέπει να υπάρξει σχετική ενημέρωση προς την ασφαλιστική εταιρεία και να καταβληθεί το επασφάλιστρο, δηλαδή η έξτρα χρέωση. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, και προκύψει εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα, τότε ίσως βρούμε την ασφαλιστική εταιρεία απέναντί μας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να επιβάλλουν επασφάλιστρο και για τους ηλικιωμένους οδηγούς, άνω των 70 ετών.

Κίνηση σε δρόμο όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία

Στην περίπτωση που ένα ατύχημα συμβεί σε δρόμο ή περιοχή -π.χ. σε πεζόδρομους- όπου απαγορεύεται η κίνηση του οχήματος τότε για τους προφανείς λόγους η ασφαλιστική εταιρεία δεν θα καλύψει το κόστος της ζημιάς.

Χρήση οχήματος για διαφορετικό σκοπό από τον προβλεπόμενο

Η χρήση κάθε οχήματος περιγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας και βάσει αυτής της περιγραφής καλύπτεται ασφαλιστικά από μια εταιρεία. Επί παραδείγματι, δεν θα καλυπτεί ένα δίκυκλο που κάνει διανομή κατ’ οίκον αν αυτό δεν έχει ασφαλιστεί για επαγγελματική χρήση.

Πρόκληση ατυχήματος εκ προθέσεως

Αν αποδειχθεί ότι το ατύχημα που προκαλέσαμε έγινε εκ προθέσεως, τότε η ασφαλιστική εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να μεταφέρει την υποχρέωση καταβολής της αποζημίωσης των υλικών και των σωματικών βλαβών στον υπαίτιο του ατυχήματος.

Ζημιές από εξαρτήματα του οχήματος

Όταν η πρόκληση μιας ζημιάς οφείλεται σε κάποιο εξάρτημα το οποίο μεταφέρει το όχημα τότε η ασφαλιστική εταιρεία δεν υποχρεούται να καλύψει το κόστος που θα προκύψει από την αποκατάστασή της.

Συμμετοχή σε επιδείξεις ή αυτοσχέδιους αγώνες

Αν το ασφαλισμένο όχημα λαμβάνει μέρος στις λεγόμενες «κόντρες», σε επίδειξη ικανότητων κ.ο.κ., τότε η ασφαλιστική εταιρεία δεν θα παρέχει κάλυψη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βόλος: Κι άλλο ζωάκι θύμα του δράστη με το μαχαίρι

Ένα νέο περιστατικό αγριότητας απασχολεί τον Βόλο τις τελευταίες ώρες, μετά από μια αποτρόπαια επίθεση σε μικρό γατάκι στο κέντρο της πόλης. Ένας άνδρας, πιθανότατα...

Το Ισραήλ ετοιμάζει “σφοδρό πλήγμα” στο Ιράν

Με σφοδρότητα αναμένεται να απαντήσει το Ισραήλ στη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν. Και τούτο γιατί σε αντίθεση με την επίθεση του Απριλίου,...

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Μάχη για 4η μέρα σε διάσπαρτες εστίες

Τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και από την οποία έχασαν τη ζωή τους...

Καιρός: Αίθριος με τοπικές νεφώσεις το βράδυ 

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται για σήμερα από την ΕΜΥ, αλλά από το βράδυ αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Κυπριανός, Κυπριανή, Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη.

Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 200 πυραύλους προς το Ισραήλ

Σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο του ισραηλινού στρατού.  Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι...

Αλλαγή στις ώρες κοινής ησυχίας

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τρίτη 1η Οκτωβρίου η χειμερινή περίοδος για τις ώρες κοινής ησυχίας. Για τη χειμερινή περίοδο, το χρονικό διάστημα, δηλαδή, από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανασφάλιστα οχήματα: Πότε αρχίζει το σαφάρι ελέγχων και τα βαριά πρόστιμα – Πώς θα εντοπίζονται οι παραβάτες

Βαρύτατα πρόστιμα – που θα φτάνουν έως και τις 30.000 ευρώ – θα επιβάλλονται...

Η ΑΑΔΕ ξεκινά σαρωτικούς ελέγχους για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Σαρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους για ανασφάλιστα οχήματα κι οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας...

Ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας: Αποστέλλονται εκατοντάδες χιλιάδες ραβασάκια πληρωμής στους παραβάτες κατόχους

Προθεσμία έως τη ψήφιση του νόμου από τη Βουλή έχουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι οχημάτων προκειμένου...

Κυψέλη: Πανικός από οδηγό που εμβόλισε δεκάδες οχήματα 

Αναφορές ότι ήταν μεθυσμένος Πανικός επικράτησε το απόγευμα της Τρίτης 14/5 στην Κυψέλη καθώς μεθυσμένος...