Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
25.1 C
Athens

Απογειώνεται με τα ΝΗ-90 η Αεροπορία Στρατού

Σημαντική έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για την υποστήριξη των ελικοπτέρων, που φέρνουν τεχνολογία αιχμής.

Ήταν το 2003 όταν η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία προμήθειας 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90, έναντι $ 657.523.069. Όμως παρελήφθησαν τα πρώτα 14 και τα υπόλοιπα 6 έμειναν στο… ράφι! Επί χρόνια η διαθεσιμότητά τους ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω διαφωνιών της πολιτικής ηγεσίας κι εν μέσω φιλολογίας περί σκανδαλώδους συμφωνίας. Μάλιστα, υπήρξε και περίοδος που ήταν και τα 14 NH-90 καθηλωμένα!

Η αρχή το προβλήματος ξεκίνησε το 2005 με την παραλαβή του πρώτου ελικοπτέρου, επί του οποίου προέκυψαν από τα στελέχη του ΓΕΣ 200 παρατηρήσεις. Έτσι ξεκίνησε ο πρώτος γύρος καθυστερήσεων, με την κατασκευάστρια εταιρεία το 2010 να αναλαμβάνει τις ευθύνες της αποδεχόμενη την ευθύνη καθυστέρησης στην παραλαβή των ελικοπτέρων και των ζητημάτων που προέκυψαν. Για να φτάσουμε στο 2015, οπότε με πολιτική απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παύθηκαν όλες οι διαδικασίες υποστήριξης (Follow on Support – FOS) αλλά και παραλαβής των εναπομεινάντων 6 ελικοπτέρων.

NH-90

Χθες, στην Συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων μπήκαν οι τίτλοι τέλους στο σήριαλ των 16 χρόνων, με αίσια έκβαση για την Αεροπορία Στρατού.

Η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την υποστήριξη των ελικοπτέρων (FOS) αλλά και τις διαδικασίες παραλαβής των επιπλέον 6 ελικοπτέρων από την παραγγελία των συνολικά 20 που είχε γίνει το 2003, με συνολική δαπάνη 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι διαδικασίες από την αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ θα τρέξουν άμεσα, αφού όταν έκαναν την σχετική μελέτη βασίζονταν σε αυτή την εξέλιξη, κι έτσι μέσα στους επόμενους μήνες θα φανούν οι καρποί της προσπάθειας αυτής, με τις διαθεσιμότητες να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά την παραλαβή των άλλων 6 ελικοπτέρων, αυτή θα γίνει σταδιακά, σε βάθος πενταετίας.

Στην Συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος είχε και την ευθύνη ενημέρωσης επί των λεπτομερειών για τα ελικόπτερα.

NH-90

Τα ατού των ΝΗ-90

Όπως είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο άρθρο στο enikos.gr τα ΝΗ-90 έχουν ένα πολύ μεγάλο ατού, παρότι είναι πανάκριβα ως ελικόπτερα στην αγορά και την χρήση. Κι αυτό είναι το σέρβις. Σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής το σέρβις πρέπει να γίνεται ανά ένα μήνα, ανεξάρτητα από τις ώρες πτήσεις που έχει γράψει. Δηλαδή μπορεί να γράψει για παράδειγμα 500 ώρες πτήσεις σε ένα μήνα με την τιμή σέρβις να παραμένει η ίδια, σε αντίθεση για παράδειγμα με τα Chinook που ανά 250 ώρες χρειάζονται την καθιερωμένη συντήρηση.

NH-90

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιούνται τα NH-90 τόσο πιο φθηνά βγαίνουν για τον προϋπολογισμό της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), δημιουργώντας για να χρησιμοποιήσουμε και τον ακριβή όρο «οικονομίες κλίμακος». Και αυτό είναι μονόδρομος, σε ότι αφορά την χρήση τους, ώστε να εξισορροπηθεί τρόπον τινά το ωριαίο κόστος των 12.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά ατού, μπορούν να μεταφέρουν νύχτα, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, πετώντας ακόμη και λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ομάδες των ειδικών δυνάμεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, χρειάζονται μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά για να πετάξουν από την Αθήνα ως το Καστελλόριζο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Από 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις, καταργείται το τέλος...

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αλλάζει όχι μόνο από το...

Επίθεση Κασσελάκη σε Πολάκη για ομοφοβία: Το δικό σου lifestyle είναι της ανδρικής σχολής,...

Επίθεση στον Παύλο Πολάκη εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «lifestyle της ανδρικής σχολής», αναφερόμενος στις αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων. Ενώ συνεδριάζει η Κεντρική...
Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 28 μέρες πάνω στις οθόνες των κινητών και άλλες επιφάνειες

Χρυσοχοΐδης στη ΔΕΘ: Ανακοίνωσε ότι το Panic button επεκτείνεται και στους ανηλίκους

Την επέκταση της εφαρμογής panic button και στους ανηλίκους ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τα εγκαίνια του...

Πρόταση μομφής εναντίον Κασσελάκη από τους “87” με 100 υπογραφές – Πολάκης: Θέτω ζήτημα...

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι «87», που συνοδεύεται από 100 υπογραφές και στο βήμα ανέβηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος είπε: Θέτω ζήτημα ηγεσίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει σημαντικό έδαφος

Κεραμέως: Προανήγγειλε πλήρη ψηφιοποίηση της απονομής συντάξεων

Τις εγκαταστάσεις ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας πολιτών για τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) επισκέφθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Υπουργός Εργασίας και...

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου – Αιχμές για Τσίπρα και...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος όπου όλα τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους...

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο αμφισβήτησης από 99 μέλη της ΚΕ – Ζητούν προσφυγή στη βάση

Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την εισήγηση του προέδρου του Κόμματος, Στέφανου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Όταν θέλουμε μπορούμε-Το σύστημα anti-drone της ΕΑΒ στην Φρεγάτα ΨΑΡΑ δοκιμάστηκε επιτυχημένα στην Ερυθρά Θάλασσα

Μέγα έγκλημα από τις ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες οι οποίες αγνόησαν τον κίνδυνο...

Η άσκηση του Στρατού στον Έβρο που θορύβησε τους Τούρκους

Η άσκηση «River Route» του Στρατού, στον Έβρο, με μήνυμα «όποτε θέλουμε περνάμε το...

Αιγαίο με Μη Επανδρωμένα Πολεμικά Σκάφη;

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στα οποία έχει εστιάσει ο Νίκος Δένδιας στην «Ατζέντα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Φεβρουαρίου ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1912.... O Εμμανουήλ Αργυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος, πετώντας με ένα...