Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
26 C
Athens

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Ο “Κερκ” έγινε τυφώνας και έρχεται μετά το καταστροφικό και φονικό πέρασμα του “Ελίν”

Τη στιγμή που αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ μετρούν τις «πληγές» τους από το πέρασμα του τυφώνα «Ελίν» που είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 155 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ο τυφώνας «Κερκ» έπεται.

Ο τυφώνας «Ελίν» προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε υποδομές αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, ρεύμα και με δυσκολία στις επικοινωνίες.

Πλέον έρχεται η τροπική καταιγίδα «Κερκ» που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό την Τρίτη και όπως προέβλεψε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ μέχρι την Πέμπτη θα μπορούσε να ενισχυθεί σε μεγάλο τυφώνα.

Η καταιγίδα βρισκόταν περίπου 1.070 μίλια (1.720 χιλιόμετρα) δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με μέγιστους ανέμους 75 μίλια/ώρα (120 χλμ/ώρα).

Δεν υπήρχαν σε ισχύ παράκτιες επιτηρήσεις ή προειδοποιήσεις και δεν θεωρήθηκε ακόμη απειλή για την ξηρά.

Στη Βόρεια Καρολίνα ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί εντός της ημέρας στην πλέον πληγείσα πολιτεία από τον τυφώνα «Ελίν», τη Βόρεια Καρολίνα, η οποία θρηνεί τουλάχιστον 74 νεκρούς. Η Νότια Καρολίνα θρηνεί 36, η Τζόρτζια 25, η Φλόριντα 14, το Τενεσί 4 και η Βιρτζίνια 2.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ράλεϊ όπου θα επισκεφθεί το κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης. Επίσης, την Τετάρτη, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα μεταβεί στην Ογκούστα της Τζόρτζια και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Βόρεια Καρολίνα τις «επόμενες ημέρες», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ.

Κάτοικοι σε απόγνωση χωρίς νερό και ρεύμα

Περισσότεροι από 587.000 καταναλωτές παρέμεναν χωρίς ρεύμα το απόγευμα της Τρίτης στη Νότια Καρολίνα, οι περισσότεροι από κάθε άλλη πολιτεία και περίπου 1,4 εκατομμύρια συνολικά.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή λόγω της ανατροπής δεκάδων γραμμών μεταφοράς και της θραύσης χιλιάδων στύλων ηλεκτροδότησης.

«Δεν μπορούμε να απομακρύνουμε τα δέντρα και τα συντρίμμια από τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος μέχρι να απενεργοποιήσουμε τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Χένρι ΜακΜάστερ. «Αυτό είναι το πράγμα που εμποδίζει, αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να το ξεπεράσουμε», προσέθεσε.

Ενεργές στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστούν μακροπρόθεσμα για την αποκατάσταση στη δυτική Βόρεια Καρολίνα, ιδίως καθώς τα τοπικά συστήματα ύδρευσης παραμένουν εκτός λειτουργίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ.

Περισσότερες από δύο δωδεκάδες μονάδες ύδρευσης παρέμεναν κλειστές από την Τρίτη και δεν παρήγαγαν νερό. Αυτό περιλαμβάνει το Άσβιλ, όπου οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι η αποκατάσταση της πλήρους εξυπηρέτησης του συστήματος θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρκέσει εβδομάδες, καθώς οι επισκευές που απαιτούνται για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τους σωλήνες είναι εκτεταμένες.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η κρίση θα είναι πιθανότατα μια κρίση διαρκείας λόγω των προβλημάτων του συστήματος ύδρευσης», δήλωσε ο Κούπερ.

Στην Αυγούστα της Τζόρτζια, πολίτες περίμεναν σε ουρά μισού χιλιομέτρου για να πάρουν νερό.

Προβλήματα σε δίκτυα

«Στην πραγματικότητα, η επικοινωνία ήταν δύσκολη σε πολλές περιοχές, αν όχι αδύνατη», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, μιλώντας για την ομοσπονδιακή αντίδραση στον τυφώνα «Ελίν».

Είπε ότι μεγάλο μέρος των υποδομών έχει κατεδαφιστεί και η κυβέρνηση συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες επικοινωνιών για την ανοικοδόμηση πύργων επικοινωνίας.

Περισσότερα από 151 τρισεκατομμύρια λίτρα βροχής έπεσαν τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία εβδομάδα από τον τυφώνα «Ελίν» και μια συνηθισμένη καταιγίδα που έπεσε πριν από αυτόν – μια πρωτοφανής ποσότητα νερού που άφησε άναυδους τους ειδικούς.

«Αυτή είναι μια αστρονομική ποσότητα βροχόπτωσης», δήλωσε ο Εντ Κλαρκ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Υδάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στην Τουσκαλούσα της Αλαμπάμα.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι στα 25 χρόνια που εργάζομαι στην μετεωρολογική υπηρεσία που να έχει τόσο μεγάλη γεωγραφική έκταση και τόσο μεγάλο όγκο νερού που έπεσε από τον ουρανό», είπε.

Με πληροφορίες από AP

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Ισραήλ ετοιμάζει “σφοδρό πλήγμα” στο Ιράν

Με σφοδρότητα αναμένεται να απαντήσει το Ισραήλ στη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν. Και τούτο γιατί σε αντίθεση με την επίθεση του Απριλίου,...
σαν σήμερα, Μόσχα, "Επιχείρηση Τυφώνας",

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Οκτωβρίου …αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας από τους Γερμανούς, γνωστή με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Τυφώνας".

Μέση Ανατολή: Δύο κόσμοι – Ψαλμοί και πανηγυρισμοί

Στην Ιερουσαλήμ, η επίθεση με ιρανικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με πολύ διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το πού βρισκόταν ο καθένας. Μια εβραϊκή προσευχή...

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή...

Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 200 πυραύλους προς το Ισραήλ

Σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο του ισραηλινού στρατού.  Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι...

ΗΠΑ: Ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του...
Ελβετία, πτώση αεροπλάνου, τρεις νεκροί,

Ελβετία: Τρία παιδιά τραυματίστηκαν από επίθεση ενός άνδρα στη Ζυρίχη

Ένας άνδρας επιτέθηκε και τραυμάτισε σήμερα (1/10) τρία παιδιά στη Ζυρίχη, ανακοίνωσε η αστυνομία, λέγοντας ότι ένας ύποπτος συνελήφθη. Η βίαιη επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι στη βόρεια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία της NASA

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1958.... Ξεκινά τη λειτουργία της η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA.

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα – Με 150 χλμ/ώρα κινείται ο κυκλώνας Xέλεν

Χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται από τις ακτές της Φλόριντας, στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ,...

ΗΠΑ: Εκκενώνεται μεγάλο μέρος της Φλόριντας ενόψει του ισχυρού τυφώνα Χέλεν

Χιλιάδες κάτοικοι άρχισαν σήμερα να εκκενώνουν τα παράλια της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εν...