Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
22.4 C
Athens

Airbnb: “Κόφτες” και σε άλλα διαμερίσματα της Αθήνας και “κορεσμένες” πόλεις ..

“Φρένο” στην ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων που ξεπέρασαν ήδη πανελλαδικά τα 200.000 διαμερίσματα και κατοικίες σε όλη τη χώρα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών “παγώνοντας”, εάν απαιτηθεί, την έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking.com κλπ, και σε άλλους δήμους και πόλεις εκτός του Δήμου Αθηναίων, μετά το “πάγωμα” αδειών για ένα χρόνο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το 1ο , 2ο και 3ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας (περιλαμβάνουν Κέντρο Αθήνας με εμπορικό τρίγωνο και Πλάκα, Κουκάκι, Παγκράτι, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Λυκαβητός, Ιλίσια, Ν.Κόσμος, Πετράλωνα, κλπ).

Μάλιστα το “πάγωμα” χορήγησης νέων αδειών, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εάν παραστεί ανάγκη θα γίνει ακόμη και σε οικισμούς πόλεων αλλά και σε “κορεσμένους”, με εκμισθούμενα διαμερίσματα,δρόμους.

Παράλληλα για να μετριαστεί το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα με τα υψηλά ενοίκια, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έκρηξη του καθεστώτος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κι αυτό λόγω υψηλών αποδόσεων στους κατόχους των εκμισθούμενων ακινήτων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο επιπλέον μέτρα.

Το πρώτο μέτρο προβλέπει πως όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εγγραφεί σήμερα στο Μητρώο των Ακινήτων με βραχυχρόνιες μισθώσεις εκμισθώσουν τα ακίνητά τους με μακροχρόνια συμβόλαια ενοικίασης θα έχουν τριετή απαλλαγή της αυτοτελούς φορολόγησης των εισπράξεων από τα ενοίκια. Σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης είναι 15% από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, 35% για 12.001-35.000 ευρώ και 45% από 35.001 ευρώ και άνω.

Το δεύτερο μέτρο είναι η αύξηση του τέλους διαμονής που από 1,5 ευρώ σήμερα ανά διανυκτέρευση σχεδιάζεται να φτάσει ακόμη και τα 8 ευρώ, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος για βραχυχρόνια μίσθωση.

Η όλη κατάσταση με την αποκαλούμενη οικονομία διαμοιρασμού (βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών) θα επανεξεταστεί μετά από έναν χρόνο, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται έλεγχοι σε όλα τα αστικά κέντρα, ώστε να διαπιστώνεται εάν η βραχυχρόνια μίσθωση επηρεάζει την εύρεση κατοικίας με πολύχρονα συμβόλαια ενοικίασης.

Πότε και πως όμως θα μπαίνει ο “κόφτης”; Σχεδιάζεται να ισχύσει μια αναλογία, ένα «κλάσμα» δηλαδή , ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες μισθώσεις ανά περιοχή. Εάν αυτό το «κλάσμα» ανατρέπεται εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων, τότε θα μπαίνει “φρένο” στις νέες άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις,όπως εξαγγέλθηκε ήδη για τα τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων,το προσωρινό πάγωμα των αδειών δεν θα γίνεται συνολικά σε επίπεδο Δήμου, αλλά ακόμη και σε διαμερισματικές ενότητες μέσα στον Δήμο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 30% ανεβαίνει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση

Παρά την φυσιολογική φθορά της ΝΔ μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, η κυριαρχία της και ο προβληματισμός για την αντιπολίτευση επιβεβαιώνεται και στη δημοσκόπηση...

Λίβανος: 14 νεκροί και 450 τραυματίες από τις νέες εκρήξεις 

Ασύρματοι πομποδέκτες (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν σήμερα (18/9) στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου,...

Απόψε η “πανσέληνος του καλαμποκιού”

Μια ιδιαίτερη πανσέληνος έρχεται αυτή την εβδομάδα, καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του. Την Τετάρτη (18/09), η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, η οποία θα...
Νεκρή ηλικιωμένη στα Γλυκά Νερά

Αιγάλεω: Οδηγός μηχανής παρέσυρε 6χρονο αγόρι και το εγκατέλειψε

Ένα αγόρι ηλικίας έξι χρονών παρασύρθηκε από οδηγό μηχανής στο Αιγάλεω, στη συμβολή των οδών Βάρναλη και Νέστορος. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί εγκαταλείφθηκε, ενώ κατόπιν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού« όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Τραγωδία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή γυναίκα από πτώση βράχου – Υπάρχουν εγκλωβισμένοι

Τραγωδία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή γυναίκα από πτώση βράχου – Υπάρχουν εγκλωβισμένοι Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στο σημείο Πόρτες, στο Φαράγγι της...

Πάτρα: Πρώτη αποβολή σε μαθητή για χρήση κινητού στην τάξη 

Η πρώτη αποβολή για τη χρήση κινητού μέσα στο σχολείο, δόθηκε σε μαθητή στην Πάτρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Οι γονείς του μαθητή προχώρησαν σε καταγγελία κατά της...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Κεραμεικός: Αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμός σημειώθηκε στις 10:20 το πρωί στην περιοχή του Kεραμεικού στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία στη διασταύρωση των οδών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Σεπτεμβρίου η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1834.... Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Σεπτεμβρίου ηλεκτροκίνηση στον σιδηρόδρομο Αθήνας – Πειραιά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1904.... Ηλεκτροκινείται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά.

Airbnb: Στις 24 διανυκτερεύσεις τον χρόνο ο μέσος χρόνος ενοικίασης στην Ελλάδα

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις νέες ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην...

Δείτε πώς ήταν η Αθήνα πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια (φωτο)

Η Αθήνα μιας άλλης εποχής Αθήνα, 70 εκατομμύρια π.Χ. Πολύ πριν από την πολύβουη πρωτεύουσα...