Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.9 C
Athens

Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Δευτέρα 24 Ιουνίου σήμερα και είναι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

Εορτάζεται την επομένη της Πεντηκοστής. Η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει.

Το Άγιο Πνεύμα αποτελεί με τον Πατέρα και τον Υιό τον Τριαδικό Θεό του ΧριστιανισμούΕίναι ομοούσιο και ομότιμο προς τα δύο άλλα πρόσωπα και διακρίνεται από αυτά κατά την υπόσταση («Μονάς εν τριάδι και τριάς εν μονάδι»). Ο μονοθεϊσμός του Χριστιανισμού είναι τριαδολογικός και όχι μοναδολογικός, όπως του Ιουδαϊσμού και του Μωαμεθανισμού.

Το Σύμβολο της Πίστεως Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως (381), γνωστότερο ως «Πιστεύω», ορίζει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κύριο και ζωοποιό, συνδοξάζεται και συμπροσκυνείται με τον Πατέρα και τον Υιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα («… Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των προφητών…»).

Η ιδιαιτερότητα του τρόπου ύπαρξης του Αγίου Πνεύματος (εκπόρευση από τον Πατέρα), παρερμηνεύθηκε από τους αρειανόφρονες Βησιγότθους της Ισπανίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται όχι μόνο από τον Πατέρα, αλλά και από τον Υιό («filioque»). Προσέθεσαν τη φράση αυτή στο Σύμβολο της Πίστεως στη Σύνοδο του Τολέδο (589) και επηρέασαν ολόκληρη τη θεολογία της δυτικής Χριστιανοσύνης. Η δογματική αυτή διαφορά μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού Χριστιανισμού προκάλεσε το Σχίσμα του 1054.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος μόνο σε δύο περιπτώσεις: Ως περιστερά στην απεικόνιση των Θεοφανείων και ως πύρινη γλώσσα στην απεικόνιση της Πεντηκοστής.

Η ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με το sansimera.gr, είναι αργία σε πολλές χριστιανικές χώρες της υφηλίου. Στη χώρα μας αρχικά ήταν αργία μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, μιας και το Άγιο Πνεύμα αποτελεί τον προστάτη τους, αλλά με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε και σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πανηγυρίζουν οι εκκλησίες με την ονομασία Αγία Τριάδα και γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν τα ονόματα Τριάδα και Τριάδης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Καποδίστριας,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Οκτωβρίου καταδικάζεται σε θάνατο ο δολοφόνος του Ιωάννη Καποδίστρια

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1831... Καταδικάζεται σε θάνατο στο Ναύπλιο ο δολοφόνος του Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης.

Washington Post: “Οι βομβητές κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ και σχεδιάστηκαν από την Μοσάντ”

Νέες λεπτομέρειες για την ταυτόχρονη ανατίναξη βομβητών της Χεζμπολάχ (εικόνα πάνω από AFP), τον περασμένο μήνα στον Λίβανο, δημοσιεύει η Washington Post, η οποία...

Τραγωδία στη Λάρισα: 26χρονος απανθρακώθηκε στο αυτοκίνητό του μετά από τροχαίο

Τραγικό θάνατο βρήκε νωρίς το πρωί της Κυριακής, ένας νεαρός άνδρας στην οδό Καρδίτσης, στη Λάρισα, όταν μετά από τροχαίο απανθρακώθηκε μέσα στο ίδιο του το...

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με μεγάλη συμμετοχή

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μέχρι τις 3μ.μ. είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 175.000 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ.  Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν πως εφόσον συνεχιστεί αυτός ο...

Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων στο Δημόσιο το 2025

Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025 ανά υπουργείο και φορέα που ενέκρινε το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, παρουσιάζει το Αθηναϊκό –...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Θωμάς, Θωμαή, Ερωτηίς, Ερωτηίδα.

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες σήμερα Κυριακή – Πότε θα υπάρξει βελτίωση

Σήμερα Κυριακή στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και πιθανώς τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα αναμένονται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η ευχή «Καλή Παναγιά» μιλά στις καρδιές του λαού

Η ευχή «Καλή Παναγιά» έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και διαφορετικές απόψεις έχουν εκφραστεί σχετικά...

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 11 Αυγούστου 2024

Ευαγγέλιο: ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Θ´ 27 – 35 – 27 Και παράγοντι εκείθεν τώ Ιησού...

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Με ποιον τρόπο πρέπει να φέρεται κανείς στον εαυτό του

Εξέτασε αν είσαι ένας από εκείνους που λογαριάζουν πως η ζωή αυτή μας...

Η Παναγία η μόνη μας ελπίδα!

ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΩΥΣΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ – Η Παναγία είναι η μόνη ελπίδα. Δεν υπάρχει άλλη για...