Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
28.6 C
Athens

1 στους 4 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει μικρότερη αμοιβή από την προβλεπόμενη

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν λαμβάνει -κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσία – αυξημένο κατώτατο μισθό και αναπροσαρμοσμένες τριετίες, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως προκύπτει από τους στοχευμένους ελέγχους που έχει ξεκινήσει η Επιθεώρηση Εργασίας από το Μάιο, αξιοποιώντας δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, από τις  1.170 επιχειρήσεις που μπήκαν στο μικροσκόπιο της Αρχής, στις 286  δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια, με συνέπεια από τους 8.518 εργαζόμενους σχεδόν οι 2.000 να λαμβάνουν μικρότερη αμοιβή από την προβλεπόμενη.

Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας επήλθε συμμόρφωση, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ. και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, επισημαίνει ότι είναι παράνομο η αμοιβή να υπολείπεται του νομοθετημένου ελάχιστου μισθού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο κατώτατος μισθός είναι νόμος και όχι επιλογή!».

Η Ανεξάρτητη Αρχή, καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν  τον εργοδότη, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι είναι υποαμειβόμενοι.

Οι εργαζόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με την Επιθεώρηση Εργασίας για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί, απευθυνόμενοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής σας, με δυνατότητα ακόμη και ανώνυμης καταγγελίας εφόσον το επιθυμούν.

Σε περίπτωση που η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώσει ότι οφείλονται χρήματα στον εργαζόμενο, θα ζητήσει την απευθείας καταβολή τους  και δεν θα κλείσει την υπόθεση έως ότου εξοφληθούν οι οφειλές.

Διαφορετικά, επιβάλλονται  κυρώσεις στον εργοδότη.

Τι ισχύει

Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε ολόκληρη την  επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας και κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτή.

Μετά από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης υπ΄ αριθ. 25058/29.03.2024 (ΦΕΚ1974/Β/29.03.2024), ο νόμιμος κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο που ισχύει από 1η  Απριλίου 2024 για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες ολόκληρης της χώρας, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 830,00 € και

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 37,07 €.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 33 του ν.5053/2023 (Α΄ 158), σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε ΟΠΟΙΟΝΔΉΠΟΤΕ εργοδότη και σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024.

Επομένως, η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις  τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα  ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών και άνω.
Επιπλέον, οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους,  δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον  νόμιμο κατώτατο μισθό και νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέα Σμύρνη: Τραμ παρέσυρε παιδί

Σοβαρό τροχαίο συνέβη πριν από λίγη ώρα στη Νέα Σμύρνη όταν τραμ παρέσυρε ανήλικο που επέβαινε σε πατίνι. O ανήλικος έχει αιμορραγία στο κεφάλι του...

Καιρός: Αλλάζει από την Κυριακή – Έρχεται απότομη πτώση της θερμοκρασίας

Ψυχρό μέτωπο που θα ενσκήψει την χώρα μας από την Κυριακή φέρνοντας μπουρίνια και πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σύμφωνα με την...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σήμερα Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι των Οσίων Ευφροσύνης και Παφνουτίου. Γιορτάζουν τα ονόματα: Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού, Έφη, Σούλα

Καιρός: Ανομβρία και 30άρια έως το Σάββατο

Ελάχιστες οι βροχές έως το Σάββατο, ανεβασμένες οι θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Πιο συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε και τους 30...

ΤΑΧ: Υποχρέωση εγκατάστασης των ειδικών σημάνσεων για τα POS μέσα στις επόμενες 5 εβδομάδες

Αυστηροποίηση της διαδικασίας και των προθεσμιών για την τοποθέτηση των ειδικών ταμπελών στο εσωτερικό των ταξί με τις οποίες οι επαγγελματίες θα ενημερώνουν τους...

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική συμμορία υπεύθυνη για 121 κλοπές στην Αττική

Το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής συμμορίας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Για...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου - ποιοι γιορτάζουν σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο: Πρωτομάρτυρος Θέκλης, Οσίου Κόπριος, Ανάμνηση θαύματος της Θεοτόκου της Μυρτιδιώτισσας, Αγίας Πέρσης Γιορτάζουν τα εξής ονόματα ΘέκλαΚόπρος, ΚόπριςΜυρσίνη,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους για τις νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές

Φαίνεται ότι πέρα από τις ατελείωτες εσωκομματικές έριδες, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και σοβαρά οικονομικά...

Ερχονται 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο – Ποιους φορείς αφορά

Το Δημόσιο αναζητά περισσότερες από 10.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσα από τον ΑΣΕΠ. Πρόκειται για...

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να είναι καλά αμειβόμενοι και ευχαριστημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους

«Η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι βίωσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και συμμετοχική, το μέρισμα...

Αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων

Στις 100.000 ανήλθαν οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι συνεχίζουν να εργάζονται, σύμφωνα με στοιχεία...